• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Spania: Plan de 2 miliarde euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă

    Roxana Dobre -

    Guvernul de stânga al Spaniei a adoptatun pachet de măsuri în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru combaterea secetei, a deficitului de apă şi pentru a ajuta agricultura. Spania se confruntă în prezent cu o secetă dramatică, nivelul bazinelor de acumulare din ţară – care stochează apa de ploaie pentru a o putea utiliza în timpul lunilor mai secetoase – a scăzut în prima săptămână din luna mai la 48,9% din capacitatea lor şi chiar până la procente mult mici mici în Catalonia şi Andaluzia, regiunile cele mai afectate.

    Guvernul spaniol a aprobat astăzi, joi – 11 mai, măsuri care însumează peste 2 miliarde de euro pentru combaterea secetei, conform AFP, citat de Agerpres. Noile măsuri de urgenţă au fost prezentate în faţa presei la finalul unei şedinţe extraordinare a Consiliului de miniştri dedicate acestei teme, ilustrând în acelaşi timp urgenţa situaţiei şi importanţa pe care i-o acordă guvernul socialist condus de Pedro Sanchez.

    Citiți și: Fermieri arestați pentru că au folosit apă din puțuri ilegale aflate în zone secetoase

    Spania trece printr-o secetă istorică (foto. CNN)

    Ajutor pentru crescătorii de animale şi a producătorilor de lapte

    Planul a fost adoptat cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor municipale şi regionale, pentru care tema apei a devenit un subiect central al dezbaterilor, ceea ce a determinat opoziţia de dreapta să acuze executivul spaniol de ”electoralism”.

    Din totalul de 2,19 miliarde de euro, aproape două treimi (1,4 miliarde de euro) vor fi utilizate pentru construirea de noi infrastructuri cu scopul de a remedia penuria de apă, mai ales uzine de desalinizare a apei de mare şi sisteme care cresc gradul de reutilizare a apelor uzate.

    Restul sumei (784 milioane de euro) va fi alocată sub forma unui ajutor pluridisciplinar pentru agricultură, din care aproape jumătate pentru ajutorarea crescătorilor de animale şi a producătorilor de lapte. ”Spania este o ţară obişnuită să înfrunte perioade de secetă, dar din cauza schimbărilor climatice, avem o incidenţă mult mai mare a episoadelor caniculare, devenite mai frecvente şi mai intense”, a declarat ministrul spaniol pentru Tranziţie ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă.

    Citiți și: Fermierii din Spania primesc în acest an o subvenție în plus pentru achiziția de îngrășăminte

    Mulți fermieri au renunțat la însămânţările de primăvară

    Lipsa de apă cu care se confruntă ţara iberică i-a făcut pe mulţi agricultori să renunţe la însămânţările de primăvară, mai ales la culturi de cereale şi oleaginoase, riscând să provoace astfel penurii alimentare şi o creştere explozivă a preţurilor pentru produsele vizate.

    După un an 2022 deja foarte rău prin prisma ploilor şi a temperaturilor, Spania a înregistrat în acest an cea mai călduroasă şi mai secetoasă lună aprilie de după anul 1961, ce a marcat începutul seriei statistice de date folosite ca termeni de comparaţie de Agenţia meteorologică spaniolă (AEMET).

    Principalul sindicat al agricultorilor din Spania, COAG, a estimat că 60% din terenurile agricole spaniole sunt în prezent ”asfixiate” din cauza lipsei de precipitaţii, în timp ce sud-estul ţării, graţie unor irigaţii intense, este considerat ”grădina de legume a Europei”.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată