• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum îți dai seama dacă o roșie a fost tratată cu chimicale

    agrointeligenta.ro -

    Cum arată o roșie tratată cu chimicale și forțată să se înroșească înainte de vreme. Legumicultorii cu experiență susțin că o tomată care a fost coaptă artificial este ușor de recunoscut, însă acest lucru nu poate fi făcut decât dacă tăiem roșia și vedem aspectul ei la interior.

    În ultimele zile, mai mulți specialiști din sectorul legumicol au ieșit public și au oferit sfaturi pentru consumatorii care vor să consume roșii obținute în solarii încălzite, prin forța căldurii, nu care au fost înroșite artificial cu chimicale.

    Din nou, în spațiul public a revenit discuția despre roșiile țuguiate, o parte dintre cei care și-au dat cu părerea susținând că acestea sunt tratate chimic să se dezvolte mai repede.

    În realitate, singurul mod în care se poate vedea dacă o roșie a fost tratată cu chimicale și forțată să se coacă ar fi analizarea ei la interior.

    ”În momentul în care o roşie este maturată forţat, atunci interiorul este clar verde, necopt. Mai mult decât atât, acea excrescenţă spune că acea floare a fost stimulată chimic”, a declarat pentru Observator Antena 1 fermierul Cristi Rusu.

    Costel Vînătoru, Directorul Băncii de Gene de la Buzău, este de părere că o roșie care privine dintr-o sursă sigură nu reprezintă un risc pentru sănătate. De aceea este recomandat ca tomatele să fie cumpărate de la fermieri pe care îi cunoaștem, care sunt prezenți în piață de mai mult timp și despre care știm că au mereu produse calitative, neriscându-și reputația pentru un câștig de moment. ”Dacă ştim producătorul, transabilitatea producţiei, sigur putem consuma cu încredere, sau să luăm din magazine unde producţia este certificată”, a spus Costel Vînătoru.

    Cercetătorul a spus că roșiile lipsite de sămânță provind cel mai adesea din import și au un risc mai mare să fie nesănătoase, pentru că în Turcia, spre exemplu, un fermier poate utiliza pesticide periculoase ce sunt deja interzise de ani buni în România și restul țărilor UE. ”Atunci când vedem un fruct fără sămânţă, ştim că nu vorbim de o tomată românească. Vorbim de o tomată fie de import, fie că vorbim de o tomată stimulată în exces. Şi merele se pot diferenţia”, a mai spus Vînătoru.

    Vă reamintim că săptămâna trecută, doi legumicultori din localitatea Glodeanu Sărat, județul Buzău, au fost prinşi că foloseau substanțe interzise cu care își tratau legumele. Cultivatorii au cumpărat soluțiile de la un bărbat din Ilfov, care le-a adus, la rândul lui, din Turcia.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA