• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ungaria blochează ajutorul fermierilor români! A rămas singura țară care nu a ridicat restricțiile față de importurile din Ucraina

    Violina Gorcinschi -

    Ungaria blochează ajutorul pe care Comisia Europeană l-a anunțat pentru fermierii români, polonezi, bulgari, slovaci și….maghiari. Ungaria a rămas singura țară vecină cu Ucraina care încă nu a ridicat restricțiile față de importurile de produse agricole din Ucraina, iar oficialii de la Bruxelles au condiționat deblocarea sprijinului total de 100 de milioane de euro de eliminarea măsurilor unilaterale la nivelul statelor membre.

    Miriam Garcia Ferrer, reprezentantă a Comisiei Europene pentru Comerț și Agricultură, a anunțat astăzi, miercuri – 24 mai, la Bruxelles, că Ungaria a rămas singura țară care nu a ridicat măsurile unilaterale de restricționare a importurilor din Ucraina. Potriivit lui Ferrer, Comisia Europeană a pregătit 100 de milioane de euro din rezerva de criză pentru a susține țările afectate de importurile cu pricina, printre care se află și România, însă nu va înainta cu procesul până când Ungaria nu își va ridica restricțiile.

    „Există încă o țară care nu a ridicat măsurile unilaterale împotriva exporturilor agricole din Ucraina. Acest lucru nu trebuie să afecteze neapărat tranzitul ucrainean (de cereale – n.red.) și nu privește întreaga UE. Dar am oferit un pachet de ajutoare cu condiția ca măsurile unilaterale să fie retrase. Țara care nu a făcut acest lucru este Ungaria”, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor.

    steagul UE, al Ungariei si Ucrainei
    Ungaria a rămas singura care are restricții unilaterale în vigoare (foto: global.espreso.tv)

    Ungaria încă nu a ridicat restricțiile privind importurile ucrainene

    Miriam Garcia Ferrer a amintit că, pe 28 aprilie, Comisia Europeană a convenit cu patru țări vecine ale Ucrainei – Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia – asupra unui pachet de măsuri, care ar urma să fie implementat după ce țările menționate și-ar fi ridicat restricțiile unilaterale împotriva importurilor agricole din Ucraina. Acest pachet a inclus și asistență directă pentru fermierii afectați din cinci țări, inclusiv România.

    „Am prezentat aceste măsuri diferitelor țări pe 3 mai. La acel moment, am discutat despre pachetul de ajutor de 100 de milioane de euro și despre condițiile plasării acestuia. În acest moment, așteptăm în continuare eliminarea anumitor măsuri unilaterale care au fost impuse, înainte de a putea face următorul pas”, a adăugat Ferrer.

    Reprezentanta a mai adăugat că banii provin din rezervă de criză a UE de 450 de milioane de euro pe an pentru agricultură.

    „Am folosit deja o parte din această sumă pentru pachetul de prim ajutor (56 milioane euro – n.d.), pe care l-am prezentat în martie. Acum, oferim încă 100 de milioane de euro pentru al doilea pachet și, de asemenea, sume mai mici pentru țările afectate de alte situații de piață și crize. Avem la dispoziție mai mult de jumătate din această sumă și suntem gata să o folosim dacă există o altă criză sau situație care o cere”, a spus reprezentantul Comisiei Europene.

    Întrebată de reporteri dacă Comisia Europeană a primit o scrisoare de la mai multe state membre prin care se protestează împotriva alocării ajutoarelor din rezerva agricolă țărilor care recurg la șantaj în jurul tranzitului de cereale din Ucraina, reprezentantul a confirmat că s-a primit un astfel de apel.

    „Pot confirma că Comisia Europeană a primit o astfel de scrisoare în luna mai, adică luna aceasta. Vom răspunde în scurt timp,  dar nu pot să prevăd în prealabil care va fi răspunsul”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

    După cum a raportat, pe 2 mai, Comisia Europeană a anunțat introducerea unor măsuri de precauție „excepționale și temporare” împotriva importurilor din Ucraina, limitând intrarea produselor agricole ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Restricțiile se vor aplica la patru produse agricole: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui originare din Ucraina și vor fi vigoare până pe 5 iunie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență