• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ucraina cere Comisiei Europene să nu prelungească resctricțiile pentru importuri dincolo de 5 iunie

  Violina Gorcinschi -

  Ministrul Politicii Agrare din Ucraina, Mykola Solskyi, a solicitat Comisiei Europene să nu prelungească interdicția importurilor de produse agricole ucrainene în Polonia, România, Slovacia și Ungaria, dincolo de data de 5 iunie.

  Ieri, marți – 30 mai, ministrul Mykola Solskyi a transmis la Bruxelles că restricțiile privind exporturile către anumite țări (România, Polonia, Ungaria, Cehia și Bulgaria) provoacă „dificultăți” în sectorul agriculturii din Ucraina, a relatat agenția de presă EFFE. Pe de altă parte, Comisarul pentru Agricultură al Uniunii Europene, Janusz Wojciechowski consideră că o extindere a acestor măsuri, până cel devreme în luna octombrie, este necesară pentru a ameliora situația celor 5 țări vecine cu Ucraina.

  Mykola Solskyi a precizat presei de la Bruxelles că este împotriva unei posibile prelungiri a acestei măsuri, socotind-o nejustificată. Solskyi a susținut că, la câteva zile după ce Bruxelles-ul a fost de acord să restricționeze comerțul cu porumb, grâu, rapiță și semințe de floarea soarelui în cele cinci state membre vecine (unde aceste produse pot fi doar tranzitate) agricultura ucraineană a început să întâmpine „mari dificultăți” pentru a scoate cerealele din țară.

  Ucraina a cerut UE să nu prelungească restricțiile de import la produsele ucrainene

  Șeful ucrainean al Agriculturii a susținut că țara sa a vândut deja rapiță UE înainte de război și, prin urmare, „este greu de înțeles că există restricții în timpul războiului dacă nu au existat restricții înainte”. Acesta a ținut să clarifice că este normal să mai apară discuții între „prieteni și membri ai familiei”, făcând referire la cele cinci țări vecine, afectate cel mai mult de importurile produselor din Ucraina, însă a avertizat că, din această situație, Rusia ar avea de câștigat.

  Din acest motiv, Guvernul ucrainean a cerut Comisiei să nu prelungească această măsură excepțională dincolo de data stabilită (5 iunie). Deși nu a exclus direct să apeleze la Organizația Mondială a Comerțului în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla, Kievul nu dorește să își complice și mai mult situația.

  Miniștrii agriculturii din UE și omologul lor ucrainean au abordat problema restricțiilor temporare asupra importurilor acestor produse ucrainene în Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria în timpul unui prânz, în cadrul întâlnirii lor de marți, la Bruxelles.

  Comisarul pentru Agricultura UE, Janusz Wojciechowski
  Janusz Wojchiechowski ia în considerare prelungirea interdicțiilor de import (foto: politico.eu)

  Comisarul UE ia în considerare prelungirea interdicțiilor de import până în octombrie

  Tot ieri, marți – 30 mai, Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că este necesar să se prelungească „cel puţin” până la sfârşitul lunii octombrie restricţiile impuse de cinci state UE la importul de cereale ucrainene, în ciuda opoziţiei Kievului şi a rezistenţei unei părţi din statele membre, informează AFP.

  Ridicarea taxelor vamale de acum un an a stimulat afluxul de produse agricole ucrainene în UE, iar ca efect, mai multe țări  (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria) au interzis unilateral importul de cereale din Ucraina, după ce s-a ajuns la saturarea silozurilor de pe teritoriul lor şi la prăbuşirea preţurilor locale.

  Janusz Wojciechowski a încheiat, la sfârşitul lunii aprilie, un acord cu aceste patru state şi cu România care prevede, până pe 5 iunie, „măsuri de salvgardare” care să le permită să blocheze comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiței și floarea soarelui,  cu condiţia să nu împiedice tranzitul lor către alte state.

  „Este necesar să se prelungească (aceste restricţii) cel puţin până la sfârşitul lunii octombrie şi, în mod ideal, până la sfârşitul anului, după recolte, altfel vom avea o problemă uriaşă. Comisia nu şi-a adoptat poziţia”, a declarat Comisarul pentru Agricultură UE, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor din statele membre UE.

  Comisarul UE a adăugat că acum există mai multe cereale în rezervele statelor riverane decât în Ucraina, problemă ce necesită o extindere a restricțiilor temporare la import, pentru a ameliora situația.

  Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, criticase anterior „măsurile protecţioniste severe, chiar crude”.

  Restricţiile sunt contestate și de 12 state UE, printre care Franţa şi Germania, care şi-au exprimat „îngrijorările serioase” la mijlocul lunii mai cu privire la acest „tratament diferenţial în cadrul pieţei interne” şi au solicitat „discuţii suplimentare”, referitor la ajutorul de 100 de milioane euro propus de Bruxelles pentru fermierii din cele cinci ţări afectate.

  „Sper să fi convins statele membre că (acest ajutor) este corect şi criteriile alese sunt corecte, sper că nu mai există obstacole în calea votării acestui ajutor şi că acesta va fi transferat cât mai repede posibil fermierilor”, a spus Janusz Wojciechowski.


  Te-ar mai putea interesa

  Autoritățile blochează transportul cerealelor românești. ”Domnule Grindeanu, luați-ne în seamă și pe noi!” Black Sea Grain&Oil 2023: Fermierii ucraineni, îndemnați să vândă și să nu aștepte o creștere spectaculoasă a prețurilor Polonia și Ungaria nu au participat la discuțiile pentru licențierea exporturilor de cereale din Ucraina

  Ultimele știri

  Plăți APIA 2023. Valoarea unui euro din subvenție în acest an Ministrul Agriculturii: ANT bovine se va plăti numai pentru junincile oprite în fermă Numire la Ministerul Agriculturii pentru un nou secretar de stat