Ştiri agricole

Producătorii de carne, la un pas de un faliment: Cer amânarea plății TVA la carne pentru 6 luni și reducerea taxei de la 1 ianuarie

Producătorii de carne de porc sunt la un pas de faliment după scăderea prețului la poarta fermei, dar și a consumului și cererii pe piață. Pentru că nu pot face față impozitelor și chetuielilor care îi apasă, fermierii au cerut, pri vocea Federației Naționale PRO AGRO, să fie amânată plata TVA la carne de porc pentru următoarele 6 luni, începând cu 1 noiembrie. Totodată, crescătorii de porcine solicită Guvernului să reducă TVA la carne de anul viitor.

”Vrem amânarea plății TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni și reducerea TVA la carne și produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanțul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro”, a declarat Alex Jurconi la Târgul Indagra, potrivit Agerpres.

Potrivit liderului din agricultură, reducerea TVA pe lanțul cărnii de porc, de pasăre, oaie și vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. ”Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanțul cărnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensată rapid de scoaterea la suprafață a economiei subterane, de creșterea consumului datorită repoziționării prețurilor la raft, de scăderea fraudei fiscale în general, pentru că TVA este doar o măsură antifraudă, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor”, a declarat Jurconi.

Potrivit fermierilor din domeniu, în perioada august — octombrie 2014 prețurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%, iar pierderile față de costurile de producție au ajuns săptămâna trecută la circa 136 de lei/animal livrat. Deși crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influențează în mod indirect piața cărnii de porc din România. La sfârșitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse și subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenționează să activeze măsura stocajului privat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu