• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înghețata de cătină – o invenție românească: Este de post și deja a fost premiată la Paris

    agrointeligenta.ro -

    Că e vară sau iarnă, o înghețată bună îți răsfață mereu papilele gustative, iar dacă delicatesa este preparată doar din cătină și alte ingrediente vegetale, îți vine în minte imediat și gândul că perioada de post ar putea însemna vânzări record pentru un astfel de produs inedit.

    Și de data aceasta, românii sunt deschizători de drumuri. Tânăra Ionela Nechifor, o mare iubitoare de dulciuri, s-a ambiționat și a reușit să creeze propria rețetă de înghețată de post, având drept ingrediente principale cătina și laptele din sâmburi de caise. Mai mult, în planul său a intrat și o mică plantație de cătină unde să își producă singură materia primă necesară.

    inghetata ionelaPovestea înghețatei minune care poate ajuta și diabeticii și care poate fi folosită în curele de slăbire sau pentru a crește imunitatea copiilor a început în 2012, atunci când Ioana a fost plecată în Italia cu o bursă de studii. ”Acolo am avut ocazia să degust prima dată o înghețată adevărată și m-am îndrăgostit de înghețată. La noi, ce se obține la nivel industrial este mai mult praf cu apă. Mai sunt și producători care fac înghețată naturală, dar sunt puțini. În mod normal acest produs trebuie să se bazeze pe lapte și fructe, dar cel mai important este ca totul să fie cât mai natural”, a declarat tânăra pentru Agrointeligența.

    În prezent, Ionela studiază la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava și prima rețetă de înghețată cu cătină a fost tema lucrării sale de diplomă. ”Sunt singura din România care s-a gândit să pună cătină în înghețată. Vreau să o valorificăm deoarece are proprietăți și calități foarte bune asupra organismului: vitamina C, vitamina A, carotenoizi. Mi-am spus că de ce să folosim coloranți artificiali când putem folosi un fruct și să obținem o culoare a produsului foarte frumoasă și naturală. Înghețata mea are o culoare portocalie dată de carotenoizii din cătină”, explică suceveanca.

    Prima rețetă pe care a realizat-o a fost cea a înghețatei cu cătină și măceșe. Aceasta era realizată pe bază de iaurt și îndulcită cu fructuoză. Deși produsul a fost apreciat la concursuri internaționale, Ionela a vrut mai mult și atunci a creat o nouă rețetă păstrând ca și element comun cătina.

    Anul acesta a reușit să obțină prima înghețată cu topinambur din lume pe bază de lapte din sâmburi de caise. Inovativ datorită zahărului natural din compoziție, acest produs a obținut medalia de argint la concursul Ecotrophelia din Paris.

    inghetata1A început deja să cultive cătină

    Recunoașterea obținută în Franța, dar și banii câștigați – locul doi a primit un cec de 4.000 de euro, i-au dat aripi Ionelei care s-a decis să pună pe picioare propria afacere cu înghețată naturală: ”Îmi doresc să fiu primul producător din România care să meargă pe gama de înghețată cu cătină”.

    Primul pas în acest sens a fost deja făcut: pe un teren pe care îl deține la țară, tânăra a început să cultive cătină. ”Eu deja m-am apucat de plantat cătină. Încerc să construiesc ceva frumos pentru că mă gândesc la sănătatea oamenilor, de aici am pornit și când am produs această înghețată pentru că fiecare om merită să se bucure de ceva bun, iar dacă ingredientele din compoziție sunt produse de mine am o garanție în plus a calității. Suprafața pe care o am nu este foarte mare, dar sunt încă la început și deocamdată cred că pot să produc suficientă cătină ca și materie primă pentru înghețata mea. În plus, cătina din România are proprietăți diferite față de cătina care există la nivel de Europa. Este mai bogată în nutrienți”, susține tânăra de 25 de ani din județul Suceava.

    Înghețata de cătină, pe piață peste doi ani

    Ionela estimează că în doi ani va putea lansa pe piață înghețata pe bază de cătină cultivată chiar de ea. ”Am estimat un cost de vânzare per produs undeva la 7 lei caserola de 120 de grame”, calculează tânăra.

    inghetata2Ionela Nichifor a participat la concursul de la Paris alături de alte trei colege Simona Ieţcu, Ionica Coţovanu şi Anca-Mihaela Sidor, cu care a discutat deja despre începerea afacerii cu înghețată împreună.

    Suceveanca privește însă lucrurile cu optimism și recunoaște că se mai gândește și la alte rețete de înghețată pe bază de cătină, pe lângă cele două publicate deja. ”Cred că voi reuși să obțin un produs care să fie consumat în tot timpul anului, nu doar vara așa cum suntem noi obișnuiți. În alte țări se consumă înghețată indiferent că este decembrie sau iulie, iar eu cred că înghețata aceasta poate schimba într-un fel mentalitatea românilor. De exemplu, le va ajuta pe mamele care au copii. Se știe că este greu să le dai micuților să mănânce cătină, care are foarte multă vitamina C, din cauza gustului puțin astringent al acesteia, dar dacă ea este ambalată într-un produs care să le placă celor mici atunci poate fi administrată foarte ușor.

    De asemenea este potrivită și pentru dietele de slăbit. Topinamburul este cunoscut ca și inamicul obezității pentru că el conține zahăr natural, adică benefic. Inulina este considerată fibră naturală, are proprietatea de a-și mări volumul și dă o senzație de sațietate. Și să fim sinceri, ce femeie nu și-ar dori să țină o cură de slăbire și să aibă voie să mănânce înghețată.

    Cum să îți faci singur lapte de caise

    Unul dintre ingredientele secrete ale înghețatei cu cătină și topinambur este laptele din sâmburi de caise. Ionela Nechifor a dezvăluit cititorilor Agrointeligența cum pot aceștia să-și prepare singuri, acasă, acest lapte. ”Se hidratează sâmburii de caise, se macină, se adaugă apă și ce rezultă este laptele de caise. Gustul acestui lapte este asemănător cu cel al laptelui de migdale, iar sâmburii de caise au proprietăți similare cu ale migdalelor. Dintr-o jumătate de kilogram de sâmburi de caise se poate obține cam un litru de lapte de caise”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd