Bio şi organic

Câți fermieri bio au cerut ajutorul de minimis și când va fi reluată măsura de sprijin pentru agricultura ecologică

Termenul limită până la care fermierii bio puteau solicita ajutorul de minimis a expirta săptămâna trecută și, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, au fost înregistrate la APIA 7.676 de cereri. Cum bugetul alocat inițial prevedea sprijinirea a 9.600 de ferme bio, autoritățile au anunțat că va institui o nouă sesiune de depunere de cereri pentru această schemă în luna decembrie.

Obiectivul schemei de ajutor specific de minimis compensatoriu exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică este de a se asigura un echilibru al ajutoarelor care se acordă pentru operatorii aflați în perioada de conversie în anul 2013, comparativ cu anul 2012, pentru exploatațiile înscrise în sistemul de agricultură ecologică – sector vegetal, cu dimensiuni cuprinse între 0,3 – 5 ha și 5,1 – 20 ha.

Cuantumul sprijinului financiar este următorul:
• 1180 lei, care reprezintă contravaloarea a 270 euro a compensației financiare a sumelor acordate în anul 2013, față de anul 2012, operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică – sectorul vegetal cu exploatații cuprinse între 0,30 ha – 5 ha, inclusiv.
• 845 lei, care reprezintă contravaloarea a 192 euro a compensației financiare a sumelor acordate în anul 2013, față de anul 2012, operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică – sectorul vegetal cu exploatații cuprinse între 5,1 ha – 20 ha, inclusiv.

Bugetul total estimat al acestei scheme este de 10.600.000 lei.

Potrivit normelor UE, o exploatație poate beneficia de cel mult 15.000 de euro prin această schemă într-un singur exercițiu financiar, neexistând limite privind numărul de sesiuni la care fermierul poate depune cereri.

Foto: onlineathens.com


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu