• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijinul acordat viticultorilor, redus la jumătate în 2014-2018. Pentru măsura de investiţii, contribuţia Uniunii Europene va fi de cel mult 50%

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat pe pagina sa un proiect de Ordin pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a măsurii de investiţii prin Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014-2018.

    Documentul se află în dezbatere publică, însă deja a trezit semnale de nemulţumire în rândul viticultorilor care apreciază că sprijinul pe care îl vor primi va fi redus la jumătate. Astfel, conform proiectului, „pentru măsura de investiţii, contribuţia Uniunii Europene este de maximum 50% din costurile eligibile, fondurile reprezentând finanţare FEGA, iar contribuţia beneficiarilor este de minimum 50%”. Totodată, rata maximă a sprijinului se va acorda numai microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii.

    Pentru întreprinderile cu mai puţin de 750 de angajaţi sau o cifră de afaceri anuală mai mică de 200 de milioane de euro, rata sprijinului se reduce la jumătate.

    Sprijinul financiar pentru programul de investiţii aprobat se acordă la finalizarea programului, în urma recepţiei calitative şi cantitative efectuată de personalul cu atribuţii specifice din cadrul centrelor judeţene ale A.P.I.A. şi pe baza documentelor justificative care atestă efectuarea plăţilor de către beneficiar.

    Pentru a realiza demarcarea faţă de P.N.D.R., investiţiile accesate prin P.N.S. vor fi excluse din lista investiţiilor accesate prin P.N.D.R.

    Operaţiunile eligibile din cadrul măsurii de investiţii

    Acordarea sprijinului financiar pentru operaţiunile eligibile din cadrul măsurii de investiţii se face pe baza programului de investiţii elaborat de către beneficiari. Proiectele tehnice se realizează numai pentru modernizarea infrastructurii existente.

    Beneficiarul poate efectua modificări asupra bugetului dacă acestea nu afectează scopul principal al programului de investiţii şi investiţia iniţială, iar impactul financiar se limitează la transferul de maxim 20% din suma iniţială alocată cheltuielilor eligibile, fără a se modifica valoarea totală eligibilă a programului.

    Beneficiarul transmite la A.P.I.A. bugetul modificat, prin intermediul unei notificări în care justifică modificarea, însoţit de devizul general și devizul pe acţiuni refăcut, în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la data modificării acestuia fără a fi necesară încheierea unui act adiţional la contractul de finanţare.

    La proiectele privind achiziţia de echipamente şi/sau materiale, beneficiarii:

    – cu capital de stat vor respecta prevederile Ordonanţei de Urgentă nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare.

    – cu capital integral privat vor respecta prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, cu modificările şi completările ulterioare.

    Pentru ce pot fi accesate fondurile europene

    Producţia produselor vinicole, de la strugure la vinul din crame, îmbuteliat şi etichetat;

    Îmbunătăţirea condiţiilor de depozitare/cupajare/maturare a vinului prin achiziţia de
    recipiente confecţionate din lemn;

    Îmbunătăţirea managementului pivniţei prin achiziţia de:
    – computere şi software specializat de îmbunătăţire a calităţii în transportul şi prelucrarea strugurilor, producţia de vin şi de prelucrare şi depozitare a materiilor prime şi a produselor;
    – echipament de calculator şi programe conexe specializate care vizează controlul
    echipamentului tehnologic pentru prelucrare, depozitare şi manipulare a produsului;
    – programe de computer pentru managementul pivniţei.

    Controlul calităţii
    Îmbunătăţirea controlului calităţii produselor vinicole, inclusiv a vinurilor ecologice, prin echiparea laboratoarelor pentru controlul calităţii produselor vitivinicole:
    – cumpărarea de echipamente noi, inclusiv de software, utilizate în cadrul controlului de
    calitate a materialelor, a produselor şi a condiţiilor de mediu in care se desfăşoară procesele de producţiei şi conservarea.

    Comercializarea produselor vinicole
    Renovarea/modernizarea infrastructurii existente de vânzare şi de prezentare:
    • vinoteci;
    • săli de prezentare, în care beneficiarul îşi prezintă produsele proprii.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri