• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A doua ediție a Concursului Național de Ape Minerale. Ce braduri au fost invitate la degustarea ”în orb”

    agrointeligenta.ro -

    Cea de-a doua ediție a Concursului Național de Ape Minerale se desfășoarăvineri, în apropierea Capitalei. După succesul întregistrat de ediția din 2013, numărul brandurilor care s-au înscris este mult mai mare.

    Concursul este organizat de revista Revista BonChef.ro, Revista AgroInteligenta, Organizaţia Somelierilor din România 2011, Societatea Naţională a Apelor Minerale şi Eventosophy.

    În cadrul competiţiei, producătorii vor putea să-şi înregistreze probele de apă în următoarele patru categorii: apă minerală naturală, apă de izvor, apă de masă şi apă medicinală.

    Jurizarea se va face de către o comisie formată din 6 membri – 5 somelieri din România şi unul din Italia, care este şi preşedintele juriului (Davide Oltolini, Formator în Asociaţia Italiană a Somelierilor, specializat încă din 2002 în ape minerale). Din juriu vor face parte câţiva somelieri români de marcă: Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România 2011 (OSR2011) şi Laurenţiu Achim, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România (FSR).

    Degustarea probelor se va face, în orb, pe categorii, iar evaluarea se va face cu ajutorul fişelor de degustare, în funcţie de următoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactivă, impresia gustativă (aromă, postgust), impresie globală (echilibru, corpolenţă).

    Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie în parte şi vor purta menţiunea: „Apă apreciată şi recomandată de juriul Concursului Naţional de Ape Minerale 2014”. Numărul de premii acordate la o categorie nu va depăşi 30% din numarul total de probe înscrise la categoria respectivă.

    Pentru producători va fi un important proces de evaluare comparativă, la nivel gustativ, a apelor minerale din piaţă. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extrem de folositoare atunci când vor trebui să ia decizii de listare a apelor minerale. Pentru somelierii români va fi o continuare a unei noi specializări profesionale. Sunt sigur că în scurt timp vor apare şi în România ‘hidrosomelierii’. Nu în ultimul rând, pentru consumatori, rezultatele concursului vor fi un ghid util atunci când se vor afla în faţa unui raft imens cu ape minerale şi se vor întreba care este produsul ce li se potriveşte cel mai bine.

    Producatori de apă minerală invitaţi: Borsec, Stânceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buzias, Bucovina, Roua Muntilor, Carpatina, Bodoc, Perla Covasnei, Perla Moldovei, Zizin, Vâlcele, Lipova, Tuşnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborţeni, Harghita, Nova Oaş, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor.

    Concursul Naţional de Ape Minerale (ediţia a II-a) are loc vineri, 28 noiembrie, de la ora 10.00, la Centrul AROMA din Corbeanca (DN1, şoseaua Bucureşti-Ploieşti, km 19.3, Corbeanca, jud. Ilfov).


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!