• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce pățesc fermierii care vând lapte prin automatele din piețe: Deși au actele în regulă, sunt amânați sau li se refuză autorizarea

    Gabriela Gimbășanu -

    O situație ce nu-și are loc în România anului 2015 se petrece taman în cele mai aglomerate piețe din București. La 8 ani după intrarea în Uniunea Europeană, aflăm că tehnicile de ”ciupeală” au rămas cam aceleași pentru unii inspectori din sistemul sanitar-veterinar. Despre cum sunt tratați producătorii de lapte care își valorifică producția prin intermediul dozatoarelor din piețe am aflat direct de la fermierul Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.

    Invitat în ediția de sâmbătă a emisiunii ”Cultivat în România”, Cristian Lungu s-a arătat posomorât încă de la începutul discuției televizate. Bomba a explodat abia către finalul transmisiei, când fermierul din Dascălu, județul Ilfov, a vorbit despre situația cu care se confruntă micii producători de lapte, strânși cu ușa de un sistem care pare să-i favorizeze mai ales pe care care au primit ilegal autorizație pentru dozatoare. În această situație s-ar afla și un medic uman care face concurență neloială fermierilor, deși legislația în vigoare specifică faptul că doar cei care sunt producători pot primi autorizație pentru dozatoare.

    Piedici în obținerea autorizației

    În urma discuțiilor avute cu fermierul Cristian Lungu după emisiune, am aflat că situația este și mai gravă întrucât chiar și fermierilor de bună-credință s-a ajuns să li se pună piedici în a-și obține autorizația. Caz concret, chiar cel al președintelui Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.

    Medicul a întârziat și a fost arogant

    ”Atunci când am mers la ANSVSA să îmi autorizez al 4-lea automat de lapte de pe raza municipiului București, am avut surpriza neplăcută să constat că, deși trebuie să mă întâlnesc cu persoana responsabilă pentru autorizare la o oră a dimineții, aceasta a apărut undeva după prânzului. Tratamentul a fost fără pic de educație și etică profesională din partea dânsului, era foarte arogant, discuta de parcă nici măcar nu era interesat de motivul pentru care eu mă aflam acolo. Nu am înteles atitudinea pe care a avut-o vizavi de mine.

    Am fost destul de dezamagit și necunoscând adevăratul motiv pentru care am fost tratat așa, m-am decis să sun și alți membrii ai asociației pentru a vedea dacă și ei au avut același gen de probleme. Am aflat că că tratamentul se aplică similar tuturor.

    Asta înseamnă că avem medici care inspectează automatele care urmăresc cu totul și cu totul altceva. Sunt motivat să spun asta pentru că atâta timp cât în teritoriu sunt automate ce nu apațin fermierilor și totuși au autorizație de funcționare, acest lucru îmi dă dreptul să cred că pentru a primi autorizare trebuie să cotizezi cu ceva”, ne-a declarat, suspicios, fermierul Cristian Lungu.

    El spune că situația personală l-a făcut să se consulte și cu alți crescători de vaci de lapte, de la care a aflat că situația se generalizează la nivelul țării, aproape. ”Până nu mi s-a întâmplat și mie nu am crezut asta, fermierii mei mă tot atenționau că este o practică des întâlnită și că deși aveau toate actele în regulă erau tot timpul amânați sau li se refuza dreptul la autorizare”, a mai spus Lungu.

     

    Fermierul a exemplificat și o altă ”smecherie” la care apelează reprezentanții DSV. ”Am fost surprins să aud de la un crescător de vaci de lapte că, mergând să își autorizeze automatul de lapte, medicul care s-a ocupat de dosarul lui i-a calculat 175 de litri de lapte lipsă. S-a pornit cu calculul de la capacitatea automatului către producția obținută în fermă, în loc să calculeze câte vaci avea în fermă și dacă are capacitate suficientă de distribuție. Scopul lui a fost să îl zăpăcească pe fermier și să îi dea senzația că trebuie să dea ceva ca să scape”, a exemplificat Lungu alt caz concret de fermier ”pățit”.

    Sesizări către ANSVSA

    În urma situațiilor de care s-au lovit membrii săi în Capitală, Cristian Lungu a decis să centralizeze problemele de care s-au lovit fermierii Asociației la nivel național. ”Fermierii nu întâmpină dificultăți doar cu Direcția Sanitar-Veterinară ci și cu Protecția Consumatorului. Am constat că se fac abuzuri foarte mari la nivelul acestor instituții”, a mai declarat Cristian Lungu, făcând referire inclusiv la comercializarea unor dozatoare care nu respectă normele impuse de lege, dar pentru care se emite autorizare de funcționare. ”Eu am semnalat la ANSVSA că se vinde laptele direct din tancuri. Automatele sunt construite special pentru a ține laptele la 2-4ºC. Această situație a fost rezolvată după multe eforturi susținute, am trimis și televiziunea cu camera ascunsă pentru a demonstra Autorității această practică”, mai spune Lungu.

    Legea e clară, dar nu se respectă

    Totuși, cea mai mare problemă o reprezintă concurența neloială a celor care obțin în mod inexplicabil aviz de la ANSVSA pentru a vinde lapte prin automate, deși ei nu dețin nici o vacă. De unde vine acest lapte? ”Apariția automatelor care nu aparțin fermierilor, ce trebuiesc autorizate în baza ordinului nr.55 din 14 iunie 2010 al ANSVSA, contravin parctic literii de lege, întrucât tu ca și proprietar de automat de lapte nu poți fi acreditat dacă tu nu ești cel care și produci laptele. Practic nu poți avea un automat autorizat dacă tu ești intermediar și cumperi laptele din altă parte”, explică fermierul din Dascălu care sunt rigorile legii.

    Adevprații producători de lapte fac front comun

    Asociaţia Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România urmează să aibă o întâlnire la nivel național în care să își fixeze un plan pentru a reușit să impună corectitudine pe piața dozatoarelor de lapte. ”Nu aș vrea să dau foarte multe detalii despre prezența pe piața a unor automate de lapte, ce aparțin unor așa ziși producători care de fapt nu au nici măcar o vacă pentru lapte. O să revin cu mai multe detalii după data de 26 februarie când în cadrul Adunării Generale stabilită cu membri asociației vom discuta această problemă și vom stabili o strategie prin care să luptăm împotriva acestei concurențe neloiale”, ne-a spus Lungu. ” As vrea să ofer posibilitatea instituțiilor statului să se reabiliteze în fața adevăraților fermieri și să înceteze cu aceste abuzuri. Dacă, însă, acest lucru nu se va întâmpla, în numele membrilor Asociației, voi sesiza organele abilitate”, a mai spus fermierul din județul Ilfov.

    Fenomen periculos

    În final, Cristian Lungu a atras atenția că fenomenul dozatoarelor operate de falșii producători de lapte este în curs de a se extinde, ceea ce va reprezenta un pericol pentru siguranța alimentară a consumatorilor și, în ultimă instanță, va conduce la dispariția de pe piață a fermierilor adevărați.
    ”Îmi doresc ca sectorul de lapte să fie un comerț civilizat, să fie respectată legea și în același timp să fie recunoscut ca unul dintre cele mai sigure activități comerciale, atât pentru sănătatea consumatorilor cât și pentru sănătatea și bunăstarea animalelor”, ne-a mai spus fermierul.



     


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA