• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Forme de asociere în agricultură: grupul de producători, societatea agricolă, asociația și cooperativa

    agrointeligenta.ro -

    Relațiile de asociere și cooperare sunt diversificate în funcție de varietatea legăturilor care se stabilesc între agricultură și alte ramuri ale economiei naționale, precum și în interiorul agriculturii, între agenții economici și unitățile de depozitare, prelucrare și desfacere a produselor agricole.

    Conform legislației în vigoare, în agricultură există următoarele forme de asociere:
    • societăți agricole și alte forme de asociere în agricultură (Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare);
    • asociații (OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare);
    • cooperative agricole (Legea nr. 566/2004 privind cooperația agricolă, cu modificările și completările ulterioare).

    Având în vedere prevederile OG nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători pentru comercializarea produselor agricole și silvice, formele asociative menționate anterior pot fi recunoscute ca grupuri de producători.


    Grupurile de producători sunt persoane juridice cu scop lucrativ și gestiune economică proprie și asociații de fermieri care comercializează la comun produsele obținute. Aceste grupuri asigură producția planificată și adaptată cererii pieței, conform condițiilor de calitate și cantitate. De asemenea, promovează aprovizionarea și plasarea pe piață a produselor obținute de membrii lor. Grupului îi revine sarcina de a optimiza costurile de producție, de a stabili prețurile la producător și de a promova utilizarea practicilor de cultivare, a tehnicilor de producție și a practicilor de gestiune a deșeurilor care să nu dăuneze mediului înconjurător.

    Membru al unui grup de producători poate fi oricine deține legal o bază de producție, își declară în scris intenția de a comercializa producția agricolă proprie și plătește cotizația, în conformitate cu statutul grupului. Membrii sunt obligați să aplice reglementările adoptate de organizația de producători cu privire la raportarea producției și protecția mediului înconjurător. De asemenea, trebuie să facă parte doar dintr-o organizație de producători pentru comercializarea unuia sau mai multor produse care fac obiectul organizării comune de piață, conform legislației în vigoare, și să comercializeze cea mai mare parte a producției.

    Avantajele grupurilor de producători:

    reducerea costurilor de producție (de exemplu, prin achiziționarea de utilaje care sunt folosite în comun de toți membrii);
    • exploatarea unor suprafețe de teren care permit aplicarea tehnologiilor moderne, competitive de producție și de gestiune a deșeurilor, în vederea conformării cu normele de protecție a mediului și de conservare a biodiversității de care suntem obligați să ținem cont ca membri ai UE;
    posibilitatea planificării și modificării producției conform cererii cantitative șicalitative de pe piață;
    accesul mai ușor la fondurile europene și la contractarea creditelor bancare;
    facilitarea comunicării între fermieri, precum și între reprezentanții lor și instituțiile guvernamentale (asociația reprezintă un for de discuții, de schimburi de opinii, de soluționare a unor probleme dintre membri, oferă posibilități de întrajutorare și accesare
    de informații, iar reprezentanții asociațiilor sunt un partener pertinent de dialog cu MADR, în elaborarea deciziilor care privesc producătorii agricoli și interesele acestora);
    creșterea capacității de negociere, în vederea obținerii unor prețuri mai bune atât la cumpărarea în comun a materiilor prime necesare producției, cât și la valorificarea produselor, prin ofertarea unor cantități mai mari, în condiții de calitate ridicată;
    promovarea mai eficientă a producției, atât pe piața internă, cât și pe cea externă.


    Societatea agricolă, cea mai importantă formă de asociere în agricultură, este o societate de tip privat, cu capital variabil și un număr nelimitat și schimbător de asociați, având ca obiect exploatarea agricolă a pământului, animalelor și altor mijloace aduse în societate, precum și realizarea de investiții de interes agricol. Obligațiile societății agricole sunt garantate cu patrimoniul social, asociații fiind răspunzători numai cu părțile lor sociale.


    Asociația este subiectul de drept, constituit din trei sau mai multe persoane care pun în comun (pe baza unei înțelegeri) și fără drept de restituire contribuția materială, cunoștințele sau aportul lor în muncă, pentru realizarea unor activități în interes general, comunitar sau, după caz, în interes personal nepatrimonial.

    Avantajele asociațiilor:

    ECONOMICE:
    posibilitatea de negociere a unui preț mai bun al produselor;
    degrevarea producătorului de responsabilitatea vânzării;
    un branding și un marketing mai bun al produselor;
    • posibilitatea de negociere a unui preț mai mic al inputurilor (costuri mai reduse);
    extinderea producției și capitalizarea membrilor;
    creșterea standardului de viață al membrilor;
    accesul membrilor la informație, inovație, proiecte de colaborare și clustere;
    oferirea de servicii diverse către membri (servicii tehnice, de informare și consultanță);
    posibilitatea investițiilor în infrastructuri de depozitare sau procesare;
    trecerea de la vânzarea produselor agricole neprocesate la cele cu valoare adăugată;
    punerea în valoare a resursele locale și crearea de produse locale;
    apropierea de consumator (pot fi inițiate lanțuri scurte de distribuție);
    îmbunătățirea accesului produselor locale la consumator;
    vânzarea prin intermediul marilor retaileri, târguri, magazine (asociația crește astfel puterea de negociere a membrilor);
    accesarea mai ușoară a fondurilor europene;
    o gestiune mai bună a riscurilor în agricultură (de exemplu, prin crearea unor fonduri mutuale);
    realizarea parteneriatelor benefice pentru membri (de exemplu, parteneriate cu institute de învățământ, pentru transferul de inovație);
    • crearea locurilor de muncă permanente și sezoniere.
    SOCIALE:
    creșterea capitalului social (se reface sentimentul de comunitate);
    comunicarea și sprijinul între membri.
    POLITICE:
    formarea liderilor în agricultură (aceștia reprezintă interesele fermierilor);
    preluarea unei părți din atribuțiile statutului (de exemplu, control-performanță), reechilibrând balanța de putere dintre stat și fermieri.


    Cooperativa agricolă reprezintă o asociație autonomă de persoane fizice și/sau juridice, după caz, persoană juridică de drept privat, constituită pe baza consimțământului liber exprimat de părți, în scopul promovării intereselor membrilor cooperatori (în conformitate cu principiile cooperatiste) și al implementării politicilor agricole de stimulare a asocierii producătorilor din domeniu, care se organizează și funcționează potrivit prevederilor legii.

    Cooperativa agricolă se constituie și funcționează cu minimum cinci persoane și exercită o activitate economică, tehnică și socială destinată furnizării de bunuri, servicii și locuri de muncă, exclusiv sau preponderent pentru membrii ei.

    Există două tipuri de cooperative agricole:

    • cooperative de gradul I, constituite din asociații de persoane fizice;

    • cooperative de gradul II, formate din persoane juridice constituite din cooperativele de gradul I, în majoritate, sau persoane fizice și juridice, după caz.

    La intrarea în cooperativa agricolă, bunurile mobile și imobile care se constituie ca aport la capitalul social sunt evaluate pentru a se determina valoarea părților sociale subscrise în natură de membrii cooperatori.

    În cazul cooperativelor pentru administrarea și gestionarea terenurilor agricole, bunurile care sunt aduse în folosință și terenurile de orice fel rămân în proprietatea membrilor cooperatori, cooperativa agricolă având dreptul de uzufruct.

    Avantajele cooperativelor agricole:

    caracterul democratic al mecanismelor de funcționare, care au la bază principiile cooperatiste moderne;
    posibilitatea înființării lor și de către persoane care dispun de un capital mic;
    facilitățile fiscale acordate de stat: scutirea de la plata impozitului agricol pentru primii cinci ani de la constituire, accesul la subvenții, la fondurile publice și la fonduri externe prevăzute în programul de susținere a agriculturii României, scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de tractoare, mașini și utilaje agricole sau echipamente de irigat, recunoașterea și asimilarea cooperativelor agricole de către MADR ca grupuri de producători, pentru a beneficia de toate drepturile prevăzute de legislația în vigoare, contribuția la dezvoltarea rurală, prin crearea de noi locuri de muncă, și angajarea tinerilor într-o formă de activitateorganizată.

    Activitățile cooperativelor agricole sunt axate îndeosebi pe furnizare de servicii, achiziții și vânzări, procesare a produselor agricole, manufacturiere și de mică industrie în agricultură, exploatare și gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole și a efectivelor de animale, finanțare, asistență mutuală și asigurare agricolă.

    Sursa: RNDR.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA