• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a decis! Ce condiții trebuie să îndeplinească fermierii pentru a încasa plățile directe în agricultură începând din acest an

    agrointeligenta.ro -

    2015 este anul schimbărilor. Ieri, Guvernul României a aprobat o ordonanţă care reglementează cadrul prin care fermierii vor primi plăţile directe în agricultură pentru perioada 2015-2020.

    În primul rând, ordonanţa prevede sistemele de plăţi directe la care vor avea acces fermierii, dar, în egală măsură, prevede şi legislaţia pentru ajutoarele naţionale de tranziţie, a anunțat ministrul agriculturii Daniel Constantin. ”Ajutoarele naţionale de tranziţie sunt acele ajutoare care înlocuiesc plăţile complementare pe care le acordăm de la bugetul de stat şi în perioada următoare, până în anul 2020, ca urmare a negocierilor pe care le-am avut cu Comisia Europeană, plăţi, ajutoare naţionale de tranziţie care trebuie să scadă din 2015 până în 2020 de la 100% la 50% din valoarea sprijinului care a fost acordat în anul 2013”, a precizat ministrul.

    O singură cerere de plată

    ”Schema de plată unică în anul 2015- vom avea o singură cerere de plată pe care o vor completa fermierii, cerere de plată care trebuie să vizeze atât ajutoarele europene, cât şi ajutoarele naţionale de tranziţie pe care le acordăm de la bugetul de stat”, a mai spus Daniel Constantin.

    Se introduce plata redistributivă

    ”Începând din anul 2015, vom introduce o plată stimulativă. Ea se numeşte în documentaţia, în legislaţia europeană, plată redistributivă conform căreia vom încerca să stimulăm comasarea terenurilor agricole după o perioadă foarte lungă de când se încerca la nivel naţional acest lucru. Astfel, fermierii care vor avea o suprafaţă între cinci şi 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decât fermierii care vor avea o suprafaţă de unu şi cinci hectare sau care vor depăşi 30 de hectare. Trebuie să punctez faptul că cei care au suprafeţe mai mari nu pot să rupă exploataţiile pe care le au astfel încât să primească o cerere pe hectar mai mare, să intre în categoria 5-30 de hectare

    S-a legiferat definiția fermierului activ

    Odată cu această ordonanţă, se introduce, se legiferează definiţia fermierului activ, a mai precizat Constantin. ”Nu sunt consideraţi fermieri activi decât dacă, în perioada imediat următoare, după depunerea cererii de plată fac dovada că activitatea agricolă pe care o desfăşoară este importantă atât din punct de vedere al ponderii plăţilor directe din veniturile obţinute de acea societate (cel puțin 5.000 de euro – n.r.), cât şi din punct de vedere al ponderii veniturilor activităţilor agricole din veniturile totale anuale. Acest lucru trebuie să fie dovedit de cel care depune cererea unică de plată pe suprafaţă, în caz contrar nu este considerat fermier activ şi nu poate să primească subvenţii”.

    Conform regulamentului european şi legislaţiei adoptate de Guvernul României, producătorii agricoli trebuie să dovedească acea calitate de fermier activ. ”Cei care nu au 5.000 de euro sprijin total – aici mă refer şi fonduri europene, şi fonduri la bugetul de stat – nu trebuie să dovedească această calitate; ei sunt consideraţi de la început fermieri activi. Însă cei care au peste cinci mii de euro au două opţiuni: fie se înregistrează ca persoană fizică autorizată cel puţin şi societate comercială ş.a.m.d., şi atunci este foarte uşor să dovedim această calitate de fermier activ, fie trebuie să vină cu documente doveditoare vizavi de faptul că ei sunt fermieri activi şi că activitatea agricolă este activitatea de bază pe care o prestează în desfăşurarea activităţii economice”, a spus ministrul agriculturii.

    Pachet de înverzire

    OUG introduce pachetul de înverzire, ca o condiţie pentru cei care îndeplinesc, care trebuie să primească plata directă, începând din anul 2015. Vezi detalii AICI

    Fermierii sub 40 de ani primesc un bonus de 25% din subvenție

    Introducerea unei scheme pentru tinerii fermieri este un alt aspect important ce intră în vigoare:
    ”Ca atare, dincolo de facilităţile pe care le veţi afla odată cu aprobarea PNDR prin plăţile directe introducem posibilitatea ca tinerii până în 40 de ani, care au suprafeţe nu mai mari de 60 de hectare, să primească pentru o perioadă de 5 ani de zile, 2015-2020, o plată suplimentară cu 25% mai mare faţă de cei care au peste această vârstă de 40 de ani. Este o plată suficient de stimulativă astfel încât să avem din ce în ce mai mulţi tineri care beneficiază de aceste plăţi”

    Sistem diferit pentru micii fermieri

    Un alt lucru la care Daniel Constantin a făcut referire ține mai mult de procesul de debirocratizare, de simplificarea legislaţiei în domeniu se referă la micii fermieri: ”Schema pentru micii fermieri, adică acei fermieri care nu primesc o valoare a sprijinului mai mare anuală, o valoare a sprijinului mai mare de 1.250 de euro pe exploataţie, aceşti fermieri vor fi automat introduşi într-o bază de date pe care o vom realiza, a micilor fermieri”.

    Aceste lucru înseamnă că micii fermieri nu vor mai avea atâtea controale administrative cât au ceilalţi agricultori atunci când aplică pentru cererea de plată pe suprafaţă.

    Se introduce sprijinul cuplat

    Așa cum Agrointeligența a scris AICI și AICI, fermierii români vor beneficia de un sprijin cuplat. Daniel Constantin a arătat că acestea va fi foarte important mai ales în contextul ridicării cotelor de lapte, constituindu-se într-un sprijin pentru producătorii interni. ”Acolo unde, la 1 aprilie 2015, vor fi eliminate cotele de lapte, am considerat că este necesar ca pentru acei fermieri, pentru a-i stimula într-un proces de menţinere a competitivităţii de piaţă unică a UE, acordăm acest sprijin suplimentar pentru cei care au între 10 şi 150 de capete, un sprijin suplimentar pentru cei care au vaci pentru lapte, care porneşte de la 300 de euro în anul 2015 şi poate ajunge la sume mai mari pentru anul 2020. Acest lucru este deja solicitat de către Comisia Europeană”.

    Cadastrul național, finalizat în doi ani

    ”Vizavi de această ordonanţă că începând cu anul 2018 nu se mai pot primi cereri de plată, nu se mai pot primi subvenţii, plăţi directe, dacă nu există documentele cadastrale. Este un lucru pe care l-am prevăzut, pentru că, începând cu anul 2020 previziunea europeană este aceea de a se trece de la plata pe suprafaţă la plata pe fermă. Cu alte cuvinte, toate formele de sprijin pe care le primeşte un fermier, o fermă, să fie înglobate într-o singură plată care se acordă anual. Dacă nu există acele documente cadastrale cu siguranţă va fi foarte greu să calculăm această plată şi să o dăm în continuare fermierului, de aceea am prevăzut ca, înainte cu doi ani de zile de la intrarea în vigoare a acestei reglementări, să avem toate documentele cadastrale. Asta înseamnă că mizăm foarte tare pe Ministerul Dezvoltării, că avem prin fonduri europene acolo unde s-au prevăzut sume importante pentru acest domeniu şi avem realizată cadastrarea cel puţin în extravilanul localităţilor”, a mai punctat Constantin.

    Conform actului normativ, ca și până acum, subvenția se va acorda pentru suprafețe minime de un hectar. 



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte