INTERESANTUtilaje și tehnologii

Stropirea pomilor fructiferi: Cele mai eficiente tratamente de primăvară la cultura de măr

Livada de măr are nevoie de o atenție deosebită în sezonul de primăvară, cel mai bun moment pentru aplicarea unor tratamente în livadă. Dr. ing. Georgeta Buciumaș din cadrul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud vine în sprijinul pomicultorilor cu o schemă completă de tratament pentru această specie de pomi fructiferi.

La măr se vor aplica trei tratamente, astfel :

Primul tratament se aplică pentru combaterea gărgăriţei florilor de măr (Anthonomus pomorum), a insectelor minatoare, a ouălor de afide şi acarieni, a păduchelui din San-Jose, păduchelui lânos, a făinării cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

CALYPSO 480 SC – 0,02% + MICROTHIOL SPECIAL – 0,3% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%;

POLECI – 0,03% – 0,05% + KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06%;

Acest tratament se aplică în a doua parte a lunii martie, când 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriți (bracteele sunt distanțate și la vârf se vede ușor culoarea verde-argintiu).

Tratamentul se va începe pe versanţii sudici şi cu soiurile timpurii, iar perioada de avertizare se va prelungi cu numărul de zile cu ploi, temperaturi scăzute şi vânt puternic.

Al doilea tratament se va aplica la începutul înfrunzitului mugurilor florali (urechiuşa de şoarece) dacă plouă cel puţin 0,3 mm şi temperatura atmosferică este mai mare de 6 grade celsius. Tratamenul se va încheia în 5 – 6 zile. În cazul în care lipseşte unul din criteriile de mai sus tratamentul nu se efectuează.

Al treilea tratament se va efectua între fazele de răsfirarea inflorescenţei şi înfoierea corolei (perioada se poate prelungi până când 0,5% din inflorescenţe au câte un boboc înflorit) – acest tratament trebuie efectuat fiind considerat tratament cheie în prevenirea şi combaterea rapănului.

Pentru combaterea rapănului, făinării, focului bacterian, moniliozei, bolilor de scoarţă şi muguri, insectelor minatoare şi defoliatoare, gărgăriţei mugurilor (Sciaphobus squalidus)(tratamentul II şi III) se va interveni cu:

ZEAMA BORDELEZĂ TIP „MIF”– 0,5% sau CHAMPION 50 WP – 0,3% sau FUNGURAN OH 50 WP –0,3% sau
KOCIDE 2000 – 0,25% sau ALCUPRAL 50 PU – 0,3% + SHAVIT 25 EC – 0,05% sau KUMULUS DF – 0,3% sau KARATHANE M 35 CE – 0,06% + CALYPSO 480 SC – 0,02% sau MOSPILAN 20 SG 0,025% – 0,03 %;

ANTRACOL 70 WP – 0,3% + KARATHANE M 35 CE – 0,06% + DECIS MEGA 50 EW – 0,015%;

CLARINET – 0,1% + DECIS MEGA 50 EW – 0,015%.

”Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către Comisia interministerială de omologare a produselor de uz fitosanitar, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul României. Respectați cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor și a animalelor, conform Ordinului comun 45/1991 al MAA; 68/05.02.1992 Min.Mediului; 15b/3404/1991 al Dep. pentru Administrație Locală şi 127/1991 al ACA din România, 1786/TB/1991 al Ministerului Transporturilor” – dr. ing Gerogeta Buciumaș, Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Buna ziua,
  Imi cer scuze, sunt incepator.
  Livada mea are meri, peri, pruni, ciresi, visini, un piersic si un cais.
  1 Exista un tratament universal pentru toti acesti pomi?
  2 Ce imi recomandati?
  Multumesc.

 2. Domnule doctor sant un cetatean din judetul valcea si am cumparat insecticid MAVRIK2F si fungicid MANFIL80wp pe care vreau sa le folosesc pentru stropirea prunilor in floare Este bine ce am cumparat ? va multumesc si va doresc multa sanatate

 3. Buna ziua ! Am un cires de 5 ani care nu rodeste decat cateva fructe, si alea patate. Deasemenea frunzele sunt mancate si ele. As dori ca anul asta sa-mi dau silinta mai mult pentru el, dar nu ma pricep absolut deloc .Va rog mult daca ma puteti ajuta cu sfaturi, si sa-mi spuneti si cu ce anume solutie trebuie stropit .Va multumesc !

Scrie un comentariu