• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Banii fermierilor, blocați de Guvern! Laurențiu Baciu, LAPAR: Nu ne-am recuperat nici TVA, nici subvenția la motorină pe ultimul trimestru din 2014!

    Gabriela Gimbășanu -

    Situația agricultorilor români este una delicată la acest moment! Nu doar că vremea nu prea pare să țină cu agricultura românească, dar nici statul. Astfel, o parte din banii pe care fermierii trebuiau să-i încaseze nu le-au ajuns în conturi nici până astăzi. Este vorba mai ales de recuperarea TVA-ului, oamenii fiind revoltați că aceste sume au întârziere de 5-6 luni și nimeni nu dă nici un semnal când, cum sau dacă se vor mai plăti!

    Toți fermierii sunt afectați de întârzierea plăților, iar sumele pe care statul li le datorează sunt uriașe. “Fermierii nici măcar nu au fost anunțați când au șanse să-și primească banii. Lipsa acestor sume ne îngreunează foarte mult activitatea agricolă în această primăvară și se dovedește că nu doar condițiile meteo nefavorabile pun bețe în roate fermierilor, intervine și Guvernul care nu face altceva decât să-i bage și mai tare la fund”, a declarat pentru Agrointeligența, Laurențiu Baciu președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    Probleme și cu subvenția la motorină

    Nici subvenția la motorină de pe trimestrul IV al anului 2014 nu a ajuns în conturile agricultorilor. “Pe lângă recuperarea TVA-ului sunt întârzieri foarte mari și cu recuperarea subvenției la motorină pe trimestrului IV al anului trecut. Există inclusiv întârzieri privind elaborarea unui Ordin de Ministru referitor la depunerea cererii pentru subvenția la motorină pe 2015. La acest document se lucrează de câteva saptămâni bune și nu se mai reușește să se dea gata. Este o situație critică și fermierii sunt revoltați de atitudinea Guvernului care anunță că avem excedent bugetar, dar nu se plătesc sumele la care oamenii au dreptul”, ne-a spus liderul LAPAR.

    Nu există reglementări pentru motorina pe 2015

    În lipsa ordinului de ministru, fermierii nu pot să-și depună declarațiile aferente subvenției la motorină pentru trimestrul I din 2015. “Deși au trecut două luni de zile de când aceste declarații trebuiau depuse, nici astăzi (miercuri, 6 mai) nu ne putem depune actele din cauză că nu știu ce ordin al ministrului nu este gata încă. Este o bulibășală totală, nimic nu se face cum trebuie la noi în țară. Mai toți fermierii cu care eu am discutat mi-au spus că au cam ajuns la limita rabdării”, ne-a vorbit băcăuanul despre situația delicată în care se află majoritatea fermierilor din România.

    Laurentiu Baciu foto Agrointeligenta

    “Este vorba de sume foarte mari pe care fermierii le au de încasat, sume care le lipsesc acum din buzunar, sume fără de care nu pot să-și continue anul agricol. Numai eu am de recuperat din TVA și subvenție la motorină suma de 150.000 euro, banii care aș fi putut să-i folosesc în campania de semănat din primăvară. Practic cu acești banii pe care ar fi trebuit să-i încasăm de ceva luni, noi (fermierii n.r.) sponsorizăm bugetul de stat. Și la sponsorizări mai primești ceva la schimb, dar noi nu primim nimic. Noi îi sponsorizăm câte cinci, șase luni de zile pe an cu miliarde de euro” – Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România

    Foto: animalsmart.org



     


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Revoluție în zootehnia românească: Bălțata Românească cu producție de 40 de litri de lapte pe zi Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple