• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legumicultorii strâng rândurile: Fondurile din PNDR 2014-2020 ar putea fi ultimii bani pe care îi vedem de la UE

    Gabriela Gimbășanu -

    Fondurile europene pentru cultivarea legumelor sunt ținta tuturor eforturilor producătorilor agricoli reuniți sub umbrela OIPA Prodcom Legume Fructe. În cadrul conferinței tematice “Legumicultra în noua perioadă de programare 2014-2020”, Aurel Tănase, directorul general al organizației, le-a atras atenția fermierilor și procesatorilor că fondurile europene nerambursabile prin PNDR 2014-2020 ar putea fi ultimii pe care România îi primește pentru investiții în acest sector.

    “Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-202, deja aprobat în forma definitivă, vă va permite accesul la toate formele de sprijin pentru dezvoltarea acestui sector. Este bine să vă gândiți și să accesați toate acele forme de sprijin care vă sunt dedicate și să aveți încredere în el (PNDR – n.r.), pentru că fără investiții nu putem progresa. Tineți cont că ar putea fi ultimi banii pe care îi primim pentru acest sector”, a declarat Aurel Tănase, directorul general OIPA-Prodcom.

    Aurel Tanase

    Asocierea duce la o ofertă concentrată

    OIPA-legume-fructe însumează în acest moment 800 de membri și reprezintă 70% din sectorul de legume și fructe din România. “Misiunea noastră este să reprezentăm acest sector. Suntem recunoscuți ca parteneri de discuție la MADR pentru toate problemele care au legătură cu sectorul de legume-fructe. Trebuie să dărâmăm mitul legat de asociere. Asocierea este un lucru care funcționează în folosul fermierului și acest organism funcționează în toate țările europene care au o agricultură dezvoltată. Această noțiune de asociere nu duce decât la un singur element, permite crearea unei oferte de produse concentrată, realizată după o tehnologie pe care toți cei implicați o acceptă”, a vorbit, Aurel Tănase despre importanța asocierii în domeniul fructelor și legumelor.

    Preferințele românilor au dus la crearea unei oportunități de piață reprezentată de consumul în creștere și interesul pentru fructe și legume românești. Lipsa asocierii face imposibilă valorificarea producției agricole prin intermediul marilor rețele comerciale.

    “Trebuie să tragem un semnal de alarmă și să fim cu toți pregătiți să strângem rândurile. Dacă nu vom face asta și nu vom beneficia de această nișă nou creată, pentru că consumatorul român vrea să consume produse românești – vom pierde. Toți producătorii și consumatorii sunt interesați de cele 2.000 de marii magazine de pe teritoriul României. Cine nu va face pași către asociere va fi eliminat de piață”, a explicat Tănase.

    Un portal pentru sectorul de legume-fructe

    Pentru a veni în sprijinul agricultorilor români, OIPA-legume-fructe împreună cu partenerii săi, lucrează la un portal dedicat producătorilor din setorul de fructe și legume. “Împreună cu partenerii noștri, am lucrat la un portal al sectorului, în care fiecare parte a sectorului, fie că vorbim de legume, de fructe, de ciuperci sau de cartofi va avea o pagină dedicată în care vor fi prezentate toate subiectele de interes și vom oferi imformații de maximă importanță. Așa că fie că vrei să vinzi sau să cumperi ceva, portalul nostru te poate ajuta. Acest portal este în lucru și reprezintă o acțiune care va duce la obținerea unor rezultate extraordinare”, a vorbit președintele OIPA-legume-fructe, despre proiectul pe care îl are în lucru asociația pe care o reprezintă.

    Haideți să reflectăm într-un mod corect la ce înseamnă această asociere, cum să facem să punem umărul pe bazine, pe produse și să susținem această crearea de ofertă concentrată. Lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului și asta ne face să fim foarte atenți și responsabili la ce se întâmplă în jurul nostru. Trebuie să respectăm o tehnologie comună și un plan de cultură comun, în așa fel încât să avem marfă de cât mai bună calitate și în cantitățile solicitate – Aurel Tănase, directorul general OIPA-Prodcom Legume Fructe.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ordonanță de Urgență: Fermierii care nu-și mai pot amâna creditele la bănci LANDE: finanțare fără bătăi de cap pentru fermieri! Ministrul Florin Barbu vrea să îi scape pe fermieri de creditele ”sufocante” și de executări

    Ultimele știri

    Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu