Utilaje și tehnologii

”Doctori” în cultura de floarea-soarelui, specialiștii de la Prutul vin cu sfaturi prețioase pe timp de secetă

În majoritatea zonelor în care a fost cultivată, floarea soarelui a fost deja erbicidată împotriva buruienilor dicotile şi monocotile, cu produsele adecvate tehologiei adoptate (imazamox, tribenuron-metil, clasică).

În continuare, se urmăreşte menţinerea agenţilor patogeni departe de aparatul foliar, prin utilizarea de fungicide care, totodată, dacă au în componenţa lor şi strobilurină, ajută plantele să tolereze mult mai bine stresul hidric reprezentat atât de seceta pedologică cât şi de cea atmosferică.

În majoritatea regiunilor agricole din ţară vizitate de echipa tehnică care ne-a furnizat aceste informatii, floarea soarelui a ajuns la un număr de 12-14 frunze, fiind deja în faza de buton floral.

Este important de menţionat faptul că fermierii care nu beneficiază de maşini autopropulsate pot utiliza fungicidele încă de la talia de 60-80 cm a culturii, iar fermierii care au astfel de utilaje pot aplica fungicidele fie în faza de buton floral, fie la căderea petalelor.

În cazul în care la butonul floral îşi face aparitia Păduchele galben (Brachycaudus helichrysi), fermierii pot interveni fie cu insecticide de contact, fie cu insecticide sistemice, pentru ca acest dăunător să nu provoace pagube în cultură. Prezenţa acestui dăunător este uşor de depistat prin observarea lipirii bracteelor.

Deşi atacul Păduchelui galben apare destul de rar, uneori poate fi confundat cu instabilitatea genetică a hibrizilor cu rezistenţă la tehnologiile tribenuron sau imazamox, însă practic este vorba despre un atac al insectelor.

Aceste informaţii ne-au fost furnizate de echipa tehnică a companiei Prutul, coordonată de Bogdan Pintilie – Manager Tehnic.

Prutul este unul dintre principalii distribuitori de inputuri și motorină pentru agricultură, precum și un important achizitor direct de cereale și oleaginoase cu ajutorul echipei sale comerciale distribuită la nivel național.

Compania procesează în fabrica proprie de ulei de la Galați floarea soarelui, rapiță și soia, fiind unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal din România. Totodată, compania Prutul deține o rețea proprie de depozitare de 22 silozuri și baze, cu o capacitate totală de depozitare de peste 430.000 de tone. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu