• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hardpanul și-a găsit leac: Ecolo-Tiger de la Case IH. Sau cum poate ”bestia cu colți” să facă două munci la o singură trecere și economie de carburant pe deasupra

    agrointeligenta.ro -

    Între fermierii din județul Olt, unul dintre cele mai des folosite cuvinte în această perioadă este ”harpan” – de fapt, mai englezit spus, hardpan. Adică acea talpă de pământ care, în urma lucrărilor din câmp, se formează la adâncimi de 20, 25, chiar 30 de centrimetri adâncime și devine imperpeabilă atât pentru apă, cât și pentru rădăcini. Iar pentru a veni de hac hardpan-ului, un subsolier de ultimă generație pică la țanc. Iar dacă într-un an secetos, acest echipament nu doar ”sparge” hardpan-ul până la 50 de centimetri, ci și mărunțește bulgării de pământ, atunci utilajul se cheamă că face minuni. Sau se cheamă Ecolo-Tiger și se ia la ofertă de la Titan Machinery, la pachet cu un tractor Case IH care să-i facă față.

    Pentru a vedea ce poate să facă Ecolo-Tiger în echipă cu un tractor Steiger de 350 cp, am mers cu echipa Titan Machinery la Brebeni, în județul Olt. Ciprian Pârvan, reprezentatul zonal al dealerului de Case IH, și-a propus ca în acest final de vară, final de secetă, să îi convingă pe fermieri că Ecolo-Tiger este soluția la toate problemele lor de prelucrare a solului. Iar planul lui Ciprian a funcționat atât în cazul ing. Nicolae Chelaru, un agronom cu 35 de ani de experiență, cât și în cazul nostru, care am rămas plăcut suprinși de performanța echipamentului testat la Agricola Internațional Brebeni.

    Ar trebui să spunem că ne-am nimerit la Brebeni în prima zi de ploaie din acest an, după cum probabil ați citit aici. Și, totuși, acest fenomen meteorologic nu a putut răcori spiritele entuziasmate la vederea tractorului Case IH Steiger 350 la care era cuplat un Ecolo-Tiger 530 C. Așa că ignorând ploia, toată lumea a vrut să vadă ce poate această combinație în câmp, în cele mai grele condiții de lucru.

    DSC_0017 alimentarea cu motorina

    După o alimentare rapidă cu 500 de litri de carburant puși în rezervorul de 800 de litri al Steiger-ului, cu mic cu mare s-a plecat la solă. Pe șosea, convoiul s-a dovedit prietenos cu traficul pentru că lățimea unui Ecolo-Tiger – care nu se pliază permite circulația pe două benzi și depășiri în siguranță, oferind un adevărat spectacol pentru localnici.

    Popular în SUA, Ecolo-Tiger prinde și în România

    ”Acest echipament a fost dezvoltat de Case IH și este deja foarte popular în SUA. La noi, el e pe piață de doi-trei ani și noi ne-am propus ca vara aceasta să îl readucem în atenția fermierilor pentru că îi ajută foarte mult în câmp. Mai exact, el este proiectat să facă două munci deodată: lucrează în profunzime cu aceste organe tip scarificator subsolier și, în plus, bateriile cu discuri mărunțesc și nivelează terenul”, ne-a dat amănunte pe drum Ciprian Pârvan, manager zonal Titan Machinery pentru județele Olt, Mehedinți, Dolj, Gorj și Vâlcea.

    DSC_0052

    Odată ajunsă la parcelă, ”potrivirea perfectă” și-a arătat forța. Sfidând pătura de apă și pământ tare de sub, tractorul Case IH Steiger și-a scos toți caii pe câmp, în timp ce Ecolo-Tiger și-a băgat bine colții în ogorul bătătorit de secetă și i-a venit pe loc de hac hardpanului. Iar discurile, exact așa cum ne-a promis Ciprian, n-au lăsat nici un bulgăre de pământ ”netăiat”.

    ”Ca și consum, noi la Vișina, unde am avut o demonstrație similară, cu condiții bune de vreme, am avut o medie de 12-15 litri la hectar pentru lucrarea cu Steiger și Ecolo-Tiger”, ne-a spus reprezentatul zonal Titan Machinery.

    _MCP0247

    De consumul mic s-a arătat încântat și ing. Nicolae Chelaru de la Agricola Internațional Brebeni, unde a fost testat duo-ul. ”Păi așa performanță nu poate decât să ne încânte. Că noi ce am băgat scarificatoarele subsoliere săptămâna trecută, am calculat că am avut un consum de 38-40 de litri la hectar. Foarte mult! Așa că fiecare strop economisit este de mare ajutor, iar faptul că Ecolo-Tiger și mărunțește cu discurile este clar un avantaj față de restul echipamentelor pe care le avem în fermă”, ne-a spus inginerul agronom.

    DSC_0061

    Echipa care face treaba cea mai grea

    De subliniat că după ce ai trecut cu un Ecolo-Tiger, solul nu e gata pentru însămânțare. Dar 75% din lucrare este gata. ”La cum văd că se prezintă situația în teren, mai ales acum, că am avut secetă intensă, n-am pretenția să semănăm imediat după. Cred că putem intra cu o grapă cu discuri rapidă sau cu un combinator pentru pregătirea perfectă a patului germinativ, mai ales că noi pe această solă vrem să punem rapiță, la care trebuie lucrare bine făcută și o mărunțire mare”, ne-a explicat ing. Chelaru, care face agricultură de 35 de ani și spune că, din ce a văzut, ”potriveala” făcută de cei de la Titan Machinery este perfectă.

    DSC_0141 _MCP0254 DSC_0083

    Steiger 350 + Ecolo-Tiger 530 = Promoție Titan Machinery

    ”Potrivirea perfectă” – pentru că, de fapt, așa a numit Titan Machinery pachetul promoțional cu tractorul Case IH Steiger 350 și cu Ecolo-Tiger 530 pare să nu aibă rival în acest moment pe piață.

    ”Pachetul costă, la ofertă, în limita stocului disponibil, 219.800 de euro și se adresează mai ales fermelor mijlocii spre mari, care își vor amortiza ușor investiția făcută. Ca să înțeleagă lumea de ce am ales să combinăm un Ecolo-Tiger cu un Steiger cu o putere nominală de 350 de cai putere, trebuie să subliniem că aceasta este puterea recomandată pentru un astfel de subsolier. De fapt, nu e vorba doar de forță, ci și de aderență”, ne-a explicat Ciprian Pârvan secretul din spatele ”potrivirii perfecte”. De altfel, cam tot ce fac americanii de la Case IH  este gândit și se testează tot cu utilaje de la ei, așa că ar fi și păcat să ”superi” un tigrușor ca Ecolo-Tiger și să îl pui să lucreze cu tractorul altui brand decât Case IH.

    Ecolo-Tiger 530 C în câteva cifre tehnice

    Lățime de lucru – 3,8 metri
    Lățime la transport – 4,5 metri
    Lungime – 8,1 metri
    Greutate totală – 5,2 tone
    Cadru – rigid, nu se pliază
    Diametrul discurilor – principale – 610 mm, secundare – 457,2 mm
    Grosimea discurilor principale – 6,4 mm
    Unghiul discurilor – 18
    Organe active – 5 principale cu distanțare de 76,2 cm

    Relație sudată cu clienții Case IH

    Cât despre demonstrațiile cu Ecolo-Tiger și Steiger 350, acestea au continuat toată săptămâna în Oltenia, luptându-se cu vremea ploioasă și cu pământul întărit de secetă. ”Astfel de demo-uri sudează relația pe care o avem cu clienții noștri sau cu fermierii interesați de Case IH. Pentru a vedea exact ce face și cum face un echipament pe care noi îl avem în portofoliu, agricultorii trebuie să ia legătura cu reprezentantul zonal și să programeze o întâlnire. Toate contactele și informațiile despre promoțiile curente pe care le avem sunt pe site-ul nostru – www.titanmachinery.ro, iar noi suntem la un telefon distanță de rezolvarea oricărei probleme din fermă”, ne-a precizat Mircea Ciolpan, cel care se ocupă de partea de comunicare și promovare în cadrul echipei Titan Machinery România.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA