• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Profit din creșterea caprelor – lecția învățată de un fermier care a reușit să vândă în supermarketuri

    Roxana Dobre -

    Creșterea caprelor este o idee de afaceri în care nu puțini au fost cei care au investit. Acum concurența este mai mare și rata de succes este asigurată doar la fermele cu efective de peste 500 de animale, apreciază Călin Panas, proprietarul fermei de capre El Greco din județul Satu Mare.

    Pasionat de tenis, cu o soție care a practicat acest sport la nivel profesionist acum fiind antrenor, Călin Panas s-a aventurat în afacerea cu creșterea caprelor în 2008. A înființat ferma în comuna Culciu având la bază numai experiența sa pe calitatea produselor de origine animală.

    Calin Panas ferma de capre

    Inspirat de caprele străinilor

    ”Alături de soția mea, am decis să investesc în fermă după ce am călătorit mult în turnee și am văzut cum alte țări valorificau potențialul creșterii caprelor. Am început cu 55 de căprițe apoi, ușor-ușor, am crescut la peste 800 de capete. Lucrăm și 189 de hectare de teren de unde asigurăm nutrețul dar mai cumpărăm și concentrate”, a povestit pentru Agrointeligența Călin Panas începuturile afacerii El Greco.

    De-a lungul anilor, fermierul și-a calculat o investiție de circa trei milioane de euro pe care i-a adus de acasă și din credite pentru achiziția de animale, pentru adăposturi, lucrarea terenului și, foarte important, pentru o unitate de procesare la cele mai înalte standarde. Pentru punerea pe picioare a fermei amintește și aportul unui investitor din Germania.

    “Am adus din Olanda capre din rasa Saanen și din Franța și Ungaria am venit cu Alpina franceză. M-am interesat și mi s-a spus că sunt cele mai bune pentru lapte și este adevărat. Cunoștintele le-am acumulat în timp, dar am și ingineri care mă sprijină și mă consultă”, ne-a spus crescătorul care deține în exploatație și mult-apreciata Albă de Banat.

    adapost modern pentru cresterea caprelor

    Vrea să ajungă la 1.500 de capre

    Călin Panas vorbește entuziasmat atât despre începuturile El Greco, dar și despre țelul său de a crește ferma până la 1.500 de capete.

    ”La rasele pe care le avem nu pot spune că există o diferență a calității laptelui, ci doar la cantitate. Animalele sunt mulse cu o mașină performantă, marca Westffalia astfel că laptele nu ia contact cu mâna omului sau cu aerul din sala de muls, așa că este un lapte cu un NTG (numărul total de germeni n.r) de aproximativ 16.000. Producția de lapte se ridică ca o medie a fermei de 2,3 litri lapte pe cap de capră mulsă. Aici, de fapt, stă și profitul pentru că dacă le mulgi cu mâna este zero profitul. Eu le mulg cu mașina automată care mulge 24 de capre odată iar laptele intră direct din uger într-un răcitor de inox. Acolo este făcută și brânza, fără să fie atinsă de noi. Este total igienic. În mod, normal statul român acceptă 100 de mii număr total de germeni și la noi după ultimele analize se găsesc 16 mii. Unul fermier care mulge cu mâna are 400-500 de mii de germeni”, ne-a mai spus crescătorul.

    sala de muls capre ultima generatie

    Certificarea ecologică este prea greoaie pentru crescători

    Pentru a se alinia cererilor pieței, crescătorul sătmărean a încercat să se certifice ecologic, dar spune că demersul său a eșuat din motive de birocrație.

    “Am încercat o certificare pentru produse ecologice, dar a fost o procedură greoaie și am renunțat. Oricum produsele noastre sunt 100% naturale, nu folosim conservanți, aditivi, ci doar cheag natural, culturi lactice naturale, sare și mirodenii”, vorbește patronul de la El Greco.

    maturarea branzei de capra

    Brânză de capră maturată ca la carte

    S-a investit mult și în linia de producție a brânzei pentru că, spre exemplu, tot cheagul e adus din Franța, la fel și cultura lactică. ”Mai sunt trei firme de brânză maturată în România, dar nimeni nu face maturarea ca la carte pentru că aceasta se face în 180 de zile cât brânza trebuie să stea la o temperatură constantă, să o întorci în fiecare zi, să o cureți. Procedura nu este deloc ușoară. Minim trebuie să o ții 3 luni la maturare, dacă o ții mai mult automat ceri alt preț. Aici este marea diferență, că alți producători nu au răbdare să lase brânza atât, ca să câștige repede”, ne-a mai spus crescătorul.

    Poate procesa 5.000 de litri de lapte pe zi

    Potrivit acestuia, în ferma sa se produc 6 tipuri de brânzeturi din lapte de capră, cu aparatura de ultimă generație, dar prin procedee tradiționale care au la bază laptele de capră. În plus, El Greco mai are produse și iaurturi și lapte bătut, preparate din lapte de capră, cu conținut redus de grăsimi, și cu un conținut mult mai scăzut de colesterol. Capacitatea de prelucrare a fabricii atinge 5.000 litri pe zi.

    Dacă ai în jur de 500 de capre, afacerea deja poate fi considerată profitabilă

    Călin Panas își amintește că afacerea sa cu caprele a avut nevoie de ceva timp să intre pe profit. De fapt, analiza sa proprie spune că fermierul începe să câștige abia după ce acumulează în fermă cel puțin 500 de capete pe lactație.

    ferma de capre El Greco Satu Mare

    Exclusivitate cu un mare lanț de supermarketuri

    Mare parte din produsele lactate de la ferma din Satu Mare merg în supermarketurile Auchan din țară. În plus, în curând ferma va avea propriul stand în cadrul magazinului unde va fi expusă toată gama de produse.

    “Avem și exporturi în Ungaria și Polonia, dar nu cantități mari, pentru că avem un contract cu Auchan și trebuie să-l onorăm”, ne explică fermierul.

    capre din rasa alba de Banat

    În afară de lactate, ferma El Greco mai vinde și tineret caprin de 7-8 luni, la 28-30 de kilograme, capre ce sunt bune de montă. Prețul acestora este în jur de 300-350 de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA