• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Care este luna din an în care poți obține cel mai bun preț la porumb

    Gabriela Gimbășanu -

    Să vinzi recolta cu cel mai bun preț este o adevărată loterie. De la o lună la alta, uneori chiar de pe o zi pe alta, piața cunoaște evoluții pe care doar cei care cunosc dedesubturile tranzacțiilor pot să le intuiască – cel mult! Fără a pretinde că a găsit ”rețeta de aur”, Agrointeligența a analizat cum s-a modificat prețul porumbului pe parcursul ultimelor 12 luni și vă spune este luna în care sunt șanse maxime să obțineți măcar un preț…corect!

    Analiza a pornit de la cotațiile comunicate săptămânal de către Bursa Română de Mărfuri privind prețul de tranzacționare în portul Constanța ((FOB – Free On Bord). Am făcut o medie aritmetică din informațiile făcute publice de BRM pentru a obține un preț de referință pentru fiecare lună a anului. Așa cum era de așteptat, începând din septembrie, continuând cu octombrie, când se finalizează recoltarea, cotațiile sunt minime, atingând pragul de 135 de euro/tonă în octombrie. Sunt mulți agricultori care sunt nevoiți să vândă în această perioadă, imediat după recoltă, pentru a-și acoperi creditele și cheltuielile cu inputurile.

    Cine a putut anul trecut să aștepte până în noiembrie sau decembrie a vândut cu 15, chiar 20 de euro mai scump. A venit apoi ianuarie cu un neașteptat 160 de euro/tonă, probabil din cauza unor blocaje și ofertei sărace, ca apoi, în februarie, la ”dezgheț”, cotația să se ducă din nou în jos până la 148 euro/tonă.

    Martie 2015 a fost luna cu cel mai bun preț pentru porumb – un record al ultimelor 12 luni, undeva la 172 de euro/tonă. Apoi început să coboare încet, dar sigur, în restul lunilor de primăvară și, ulterior, în vară.

    Se repetă ”istoria”?

    La finele primei luni de toamnă, conform celor mai recente date furnizate de BRM pentru săptămâna 21-27 septembrie, prețul porumbului tranzacționat în portul Constanța a fost de 153 de euro/tonă. O cotație peste cea din Ucraina – 151 de euro/tonă și cea din Rusia, 150 de euro, dar sub porumbul francez care s-a vândut cu 160 de euro/tonă.

    Cât câștigi depozitând în siloz privat

    Chiar dacă silozul sau o altă formă de stocare a producției este calea sigură pentru a obține un preț mai bun, investiția nu e la îndemâna oricui. În acest caz, se poate opta pentru depozitarea privată a cerealelor ca o alternativă care îl poate ajuta pe fermierul român să își vândă porumbul atunci când prețul de pe piață atinge cel mai înalt nivel. Astfel, pentru recepția mărfii se percepe o taxă cuprinsă între 1,2-1,8 euro/tonă, iar depozitarea efectivă a unei tone de porumb cost în jur de 1,4-1,8 euro/lună. La un calcul simplu, dacă alegi să depozitezi porumbul de la recoltare (luna septembrie – n.r) și până în luna martie, când prețul de vânzare este cel mai ridicat, se adună un cost total cu depozitarea de 8 euro/tona de porumb. Luând în calcul cotația minimă de la recoltare, la care se adună însilozarea, scăzându-se din cotația maximală, pentru ultimele 12 luni, profitul suplimentar ce s-a putut obține a fost de 29 de euro/tonă.

    grafic

    Notă: Acest articol/grafic folosește date publicate de către Bursa Română de Mărfuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcțiile Agricole și firme de specialitate. Trebuie avut în vedere că aceste calcule sunt făcute pentru perioada septembrie 2014 – august 2015 și că nimic nu este sigur pe piața cerealelor. Mai ales prețul!


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii