• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Butoaiele de stejar realizate de Attila Hotyek ajung în toată lumea. Pentru cel de 500 litri, prețul este de 500 euro

    Gabriela Gimbășanu -

    Butoaiele de stejar au diferite întrebuințări, putând fi folosite atât pentru scop decorativ, cât mai ales pentru maturarea diverselor licori. În Ungaria, butoaiele de stejar de mici dimensiuni, până în 200 litri sunt folosite pentru maturarea pălincii de prune, pere sau caise, pe când butoaiele de peste 200 litri sunt utilizarea pentru maturarea și înnobilarea vinurilor.

    În cadrul excursiei de documentare organizată de compania Syngenta în Ungaria, jurnaliștii invitați au avut ocazia să vadă cum Attila Hotyek, un ungur getbeget, reușește să pună cap la cap bucățile de lemn din stejar și să facă butoaiele pentru care este atât de celebru în zona viticolă Erdobenye.

    ”A face butoaie în localitatea Edobenye este o îndeletnicire de mai bine de trei secole și asta datorită faptului că în această zonă crește cel mai important material care este folosit pentru a face aceste butoaie, aici mă refer la stejari. Din cauza climatului specific, acești arbori cresc destul de lent, ceea ce face ca structura lemnului să fie extrem de bună pentru prelucrarea și transformarea lui în butoaie. Solul vulcanic în care acești stejari se dezvoltă ajută fiecare copac să acumuleze o serie de minerale în lemn, ceea ce îl face extrem de bun pentru a matura vinul de calitate. Tradiția de a face butoaie a fost transmisă în această localitate din tată în fiu, eu mă aflu la acea de-a treia generație care se ocupă de această îndeletnicire”, a declarat pentru Agrointeligența Attila Hotyek, cel care face butoaie din lemn de stejar de când se știe.


    SAM_4520

    Procesul începe cu prelucrarea lemnului

    Înainte de a fi utilizat la depozitarea și maturarea băuturilor alcoolice, lemnul de stejar trebuie prelucrat.

    ”Cererea pentru butoaie de stejar este fluctuantă. Uneori sunt solicitate cantități mai mari decât putem produce, în alți ani nu prea avem de lucru. Pentru butoaie, stejarii sunt tăiați în iarnă, când sunt în repaus vegetativ și totul este uscat. Odată aduși în atelier, butucii de lemn sunt tăiați în bucăți a căror lungime depinde foarte mult de capacitatea de depozitare a viitorului butoi. După ce lemnul este tăiat la dimensiunea necesară este pus în rastele și depozitat afară timp de 2 ani. Este necesară această uscare naturală pentru că în timpul depozitării în aer liber, toate precipitațiile din timpul celor doi ani spală tot ce nu este necesar din lemnul de stejar”, ne-a vorbit artizanul ungur despre prima etapă prin care trece lemnul de stejar.

    SAM_4409

    Obținerea unui butoi de stejar durează 7 ore

    După lustruirea bucăților de lemn începe efectiv construirea butoiului.

    ”Prima bucată de lemn se fixează cu un instrument din metal pe care îl folosim, după care se adaugă bucată cu bucată. Cu ajutorul unor cercuri din metal fixăm bucățile de lemn, după care chiar în centrul butoiului facem un foc, care are rolul de a flexibiliza lemnul. Trebuie lucrat cu grijă pentru că dacă grăbim procesul, lemnul este fragil și se poate rupe în orice moment. De la momentul în care fixăm lemnul și până la transformarea efectivă în butoi avem nevoie de o perioadă de timp de 7 ore. În funcție de comenzi reușim să facem pe zi, maxim 3 butoaie, totul se face manual și acesta este motivul pentru care durează atât de mult”, ne-a explicat meșterul.

    Se folosesc doar materiale naturale

    Întrucât butoaiele de stejar sunt folosite pentru a depozita diverse băuturi alcoolice, acestea nu trebuie să prezinte alte mirosuri străine. ”După ce am reușit să modelăm lemnul, îl lăsăm să se răcească timp de o oră, după care începem să fixăm capacele. Pe interiorul butoiului facem un șanț în care va fi fixat capacul. Pentru fixarea capacelor utilizăm o soluție de apă și făină, peste care așezăm un strat fin de trestie de apă. Cu instrumentele din dotare fixăm capacele și acoperim cu trestie de apă diversele spații care au rămas între bucățile de lemn. Totul se face cu materiale naturale, dacă folosești altceva și strici băutura depozitată îți pierzi toți clienții”, ne-a mărturisit Attila, care este motivul pentru care nu folosește lipici, sau alte substanțe pentru a fixa capacele butoiului.

    SAM_4412

    Înainte de fixarea capacelor, butoaiele se ard pe interior

    În funcție de perioada de timp în care butoiul este expus la flacără, acesta are întrebuințări diferite. ”Cel care comandă butoaiele este cel care decide cât de mult se arde lemnul în interiorul butoiului. Butoaiele care sunt folosite pentru a depozita pălinca sau vinurile obșnuite se ard timp de 30 de minute, cele care sunt utilizate pentru maturarea vinurilor nobile se ard 45 de minute, iar cele care sunt utilizate pentru a depozita vinars, whisky și coniac se ard timp de 1 oră și 30 de minute”, ne-a explicat meșterul.

    cum se produc butoaiele de lemn

    Butoaiele sunt testate înainte

    După ce lemnul din interiorul butoiului a fost expus la flacără și capacele au fost fixate urmează testarea butoaielor. ”Nici un butoi nu pleacă de la mine din curte fără să fie testat, nu poți să trimiți ceva fără să testezi, pentru că dacă ai ghinionul ca un butoi să curgă atunci când cel care l-a comandat îl utilizează, cu siguranță nu vei mai avea nici un client după. După ce fixăm capacele și totul este în siguranță, umplem o treime din butoi cu apă și vedem dacă curge sau nu. În general 1 până la 4% din butoaiele pe care le fac au astfel de probleme, care sunt genrate, în special de calitatea lemnului de stejar. Dacă butoiul curge, fie se înlocuiește bucata/bucățile de lemn care nu sunt impermeabile, fie se renunță la butoiul respectiv și procesul se reia”, ne-a vorbit Attila Hotyek despre testarea butoaielor de stejar.

    Artizanul produce 300-400 de butoaie pe an

    Producția de butoaie care ies din mâna artizanului diferă foarte mult de la an la an. ”Butoaiele nu se pot produce și ține pe stoc, totul se face pe bază de comandă. Când primești comanda te apuci să faci butoiul, niciodată înainte. Tocmai de aceea trebuie să fi în permanență la curent cu tendințele. Producția de butoaie începe în toamnă, atunci avem comenzi. În general facem cam 300-400 de butoaie pe an. Butoaiele noastre ajung la cei care fac vin aici în zonă, dar mai primim comenzi și din afara țării, din Polonia, Slovacia, Rusia și țările nordice”, a declarat pentru Agrointeligența Attila Hotyek, cel care se ocupă de producerea butoaielor din lemn de stejar.

    SAM_4508


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”