• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legenda lui Vanstein, taurul cu peste un milion de urmași. 15.000 de doze de material seminal au ajuns și în fermele din România

    Roxana Dobre -

    Vanstein este singurul taur din istorie care a dat peste 1 milion de doze de material seminal, dintre care peste 15.000 au ajuns în fermele cu Bălțată tip Simmental din România. Chiar și astăzi, la trei ani de la moartea sa, legenda lui Vanstein dăinuie prin urmașii săi spectaculoși în fermele din întreaga lume și la expozițiile internaționale de profil.

    Românul care cunoaște poate cel mai bine istoria taurului ”milionar” este Dănuț Daniel, inginer zootehnist în cadrul Semtest-BVN Târgu-Mureș și omul care îl știe pe ”Vanni” de când era…tăuraș și până la moartea sa, din cauze naturale, pe 17 aprilie 2012.

    Aproape tot alb, taurul a făcut furori încă din tinerețe

    “Taurul Vanstein a văzut lumina zilei la data de 30 septembrie 2000 în ferma lui Franz Hasholzner din Stackendorf din regiunea Traunstein, Germania. Vanstein s-a născut din continuatorul de linie taurul Randy şi mama sa, vaca Ursel, o vacă celebră ce a fost prezentată la Târgul Internaţional de Agricultură EuroTier de la Hanovra. În noiembrie 2001, Vanstein şi-a făcut intrarea pe porţile Staţiunii BVN Neustadt an der Aisch din zona Mittelfranken, landul Bayern Germania. A fost mereu o prezență deosebită, mai ales prin culoarea sa aproape toată albă, un subiect mereu dezbătut de către fermieri“, ne-a povestit ing. zootehnist Dănuţ Daniel.

    VANSTEIN IMPOSIUM si WEINOLD in tinerete

    Campionul mondial al însămânțărilor artificiale

    Datorită rezultatelor sale, Vanstein a fost, în ultima decadă, cel mai utilizat taur de Bălţată Simmental la însămânţări artificiale pe plan mondial. Doar în landul Bayern are peste 150.000 de descendenţi, iar dintre aceştia, peste 70.000 de fiice se află în controlul oficial al producţiei. Pentru comparaţie, se estimează că România are circa 300.000 de vaci Bălţată Simmental mai mult sau mai puţin metisate, iar circa 60.000 de vaci de pe plan naţional au fost adunate cu greu şi sunt înscrise în Registrul Genealogic al rasei.

    arborele genealogic al lui Vanstein

    Și-a întrecut frații la fel de celebri

    Așteptările crescătorilor de vaci nu au fost niciodată înșelate când a venit vorba de materialul de la Vanstein.

    ”Datorită comportamentului în producţia de lapte a fiicelor şi a fiilor în producţia de carne, Vanstein şi-a pus în permanenţă în umbră toţi fraţii inclusiv pe Vissing, taur celebru pentru producţia de lapte a fiicelor sale în România”, ne-a mai spus Dănuț Daniel, care ne-a precizat că Vanstein s-a clasat cap de listă ani şi ani la rând, şi a controlat procesul de ameliorare al rasei Bălţată Simmental ca nici un alt taur până la el.

    Prețul lui Vanstein – 30 de lei/doza de material seminal

    Vanstein a fost utilizat pe tot globul, iar în România, Semtest-BVN Mureş a pus la dispoziţia crescătorilor peste 15.000 de doze de-a lungul timpului. Astfel, în Germania şi în România, stocul de material seminal marca Vanstein s-a epuizat aproape consecutiv în anul 2015. A existat și un mare avantaj pentru fermierii români, care au cumpărat doza cu un preț neschimbat de-a lungul anilor, de 30 de lei plus TVA, în timp ce în Germania, legenda lui Vastein făcuse deja ca materialul să fie mult mai scump.

    Fiice cu producție foarte bună de lapte

    Vanstein şi-a creat o poziţie care cu greu va putea fi atinsă sau depăşită pe viitor de un alt taur al rasei. Cercetătorii vorbesc că în timp, fiicele taurului Vanstein îşi prezintă moştenirea genetică a tatălui lor: în producţie ele impresionează datorită mai ales producţiei de lapte ridicate şi a compoziţiei în proteină – aspect vital pentru obţinerea produselor lactate de calitate, precum şi a persistenţei foarte bune a lactaţiei.

    ”În conformaţie, taurul Vanstein prezintă fiice cu talie optimă şi bine îmbrăcate în musculatură. Acest aspect este deosebit de apreciat de crescătorii adevăraţi care cunosc faptul că o îmbrăcare mai bună în musculatură asigură animalelor cea mai bună stabilitate metabolică şi constituie factorul tampon pentru schimbările bruşte de furajare sau întreţinere. În fundament, Vanstein transmite o angulare corectă a piciorului, dar cu o chişită mai moale şi ongloane mai joase. Ugerul este foarte frumos şi funcţional cu prindere înaltă, un ligament suspensor evident şi o plasare foarte bună a sfârcurilor şi fără sfârcuri suplimentare. Fiicele sale pot fi mulse și cu de roboţii de muls”, explică cercetătorul de la Târgu Mureș.

    A schimbat moda

    Un alt aspect important a fost că Vanstein a avut puterea de a schimba moda în rândul vacilor Bălțată Simmental. După apariția sa, tot mai mulți crescători au început să își dorească exemplare cu mai mult alb, așa cum era taurul ”milionar”.

    ”Geneticieni germani au stabilit că Vanstein transmite următorul design descendenţilor săi: pentru culoarea de fond a robei 43% roşu închis, 43% roşu, 13% galben închis. Din punct de vedere a repartiţiei petelor, 37% sunt pătaţi, 26% cu mult alb, 24% brăzdaţi, 10% acoperiţi. Pe cap, descendenţa lui Vanstein prezintă 17% inele monooculare şi 14% inele binoculare şi aceste aspecte încercăm să le prezentăm în catalogul de tauri al Semtest-BVN Mureş. Vanstein este pe plan mondial tată de tauri, adică şi din el se urmărește să se obţină în ţările avansate în ale zootehniei viitoarea generaţie de campioni mondiali ai rasei”, ne-a mai explicat inginerul de la Semtestul BVN Mureș.

    Fiul VALENCIA Romania MS

    Valencia, unul dintre fiii lui Vanstein din România. Se află la Semtest-BVN Târgu Mureș

     

    Urmașii îi duc legenda mai departe

    În grupul fiilor lui Vanstein sunt peste 112 exemplare testate de către toate firmele din majoritatea ţărilor crescătoare de Bălţată. „De spus că Vanstein e deja bunic, iar speranţele noastre se leagă de fiicele, fii şi nepoţii săi, precum Vinzenz cu fiul Virtuos sau taurul Akeratos Valero Ps, care îi poartă pe mai departe moştenirea genetică”, explică Dănuț Daniel.

    Fiica sa, aleasă ”Vaca anului 2015” în Olanda

    Poate cea mai cunoscută fiică a lui Vanstein a devenit, de anul acesta, Geertje Stein 160 (foto jos), exemplar care a fost desemnat ”Vaca anului 2015” în Olanda și care aparține în prezent fermierului Maatschap Beernink-Tackenkamp din Beltrum. Vaca s-a remarcat prin faptul că, după 5 lactaţii încheiate, la a 6-a fătare are o producţie medie de 8.117 kg lapte, adică o medie de 26 kg/zi cu 5,02% grăsime şi 3,78% proteină cu un interval mediu între fătări de 327 zile.

    Geertje Stein fiica

    ”Și altă fiică alui Vanstein, Vanea (foto jos), a produs în lactaţia a 4-a 10.268 kg lapte adică 33 de kg în medie/zi cu 4,66% grăsime şi 3,71% proteină”, vorbește specialistul mureșean despre forța genetică a lui Vanstein.

    fiica Vanea

    Taurul secolului al rasei Balțată de tip Simmental

    ”La vârsta de 12 ani, o vârstă onorabilă pentru un taur din orice rasă, vă reamintesc că România acordă subvenţie doar bovinelor care nu depăsesc vârsta 8 de ani, lucru în general valabil pentru rasa Holstein, Vanstein a suferit o pe neaşteptată desmorexie care a însemnat pentru noi toţi sfârşitul carierei şi existenţei sale. Anterior, el a fost prezentat încă plin de vigoare la ultima repetiţie înainte de un eveniment de pe 1 mai. Ni-l amintim și acum, la capătul repetiției, pe Vanstein cum își purta capul graţios, conștient parcă de valoarea sa și de legenda pe care o lasă în urmă”, spune cu vizibilă tristețe Dănuț Daniel.


    Te-ar mai putea interesa

    Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc