• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Cuc. Elementul de legătură între boabe, inovare și mingea de fotbal

    Daniel Befu -

    Ioan Cuc este patronul mai multor firme majoritatea cu profil agricol, dar nava amiral este Patrol Service SRL din Bihor, cu profil agricol, care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 19 milioane de euro și o rată de profit de 7,5%.

    Ioan Cuc face o estimare a activelor sale: ”Avem în lucru cam 6.000 de hectare, din care în proprietate în jur de o mie și ceva de hectare. De la ADS n-avem deloc. Avem și zootehnie, în jur de 1.000 de oi, pe care le crește pentru miei și 55 hectare cu piersici”, ne-a declarat Ioan Cuc. Punctul zero pentru afacerea sa agricolă a fost la începutul anilor `90: ”Am început în 1992-1993 prin prestări de servicii. Am ajuns să prestăm și în Arad și Timiș și cu combine și cu tractoare. Am făcut prestări de servicii inclusiv în Insula Mare a Brăilei. Ne-am încărcat utilajele, tractoare mari, pe trailere și am străbătut toată țara cu ele. Nu știu cât de profitabil a fost, dar în mod cert a fost o experiență. Oricum, numai într-o singură campanie am fost acolo. Apoi am început să luăm terenuri în arendă și să lucrăm noi, în anul 2000”.

    Pe cele 6.000 de hectare, Ioan Cuc cultivă dintre culturile de toamnă păioase și rapiță, iar din cele de primăvară porumb, floare. Fermierul e nemulțumit de cum a mers anul agricol până acum, ”în special de seceta din primăvară, când în zona sa de interes din Bihor n-a plouat o lună și jumătate”. Cu toate acestea, de regulă, la seceriș, scoate însă mereu peste 5.000 kg/ha la grâu. O bună parte din producție ia calea exportului: ”Lucrăm cu traderi mari exportăm grâne și în Ungaria, și în Egipt vroiau acum să ducă, dar n-or să poată, că au logistica praf”.

    De menționat că Ioan Cuc a accesat și fonduri europene pentru construcția de spații de depozitare. Cu toate acestea e ușor pesimist în ce privește viitorul: ”E greu de spus. În agricultură tot timpul a fost criză. Să mergem înainte și om vedea”.

    Ioan Cuc nu are apartenență politică, dar are una sportivă. După ce în 2013 a sprijinit financiar echipa locală FC Bihor, în vara trecută numele fermierului Ioan Cuc a fost vehiculat din nou ca unul dintre finanţatorii pe mai departe ai echipei de fotbal FC Bihor, în contextul în care Consiliul Judeţean nu mai putea susţine financiar echipa de unul singur.

    Contextul colaborării lui Ioan Cuc cu CJ Bihor este unul reciproc avantajos. Astfel, în această vară Consiliul Judeţean Bihor s-a alăturat, ca membru fondator, în primul cluster agricol din judeţul Bihor, format din mai multe societăţi ce activează în acest domeniu, printre care și firma Patrol Service SRL, Cihei și Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Protecţia Mediului. Rolul CJ în Asociaţia „Bihor Agro-Business Cluster” este să-i sprijine pe iniţiatori să atragă fonduri europene, în perioada următoare, scopul final fiind „creşterea competitivităţii asociaţiei, precum şi a fiecărui membru”. Atât în plan naţional, cât şi internaţional. „Pentru atingerea scopului asociaţiei, membrii acesteia vor elabora şi implementa o strategie comună de dezvoltare”, vor investi în cercetare-dezvoltare-inovare şi în „orientarea sectorului privat către inovare şi transfer tehnologic”. Membrii asociaţiei îşi propun să acceseze proiecte transfrontaliere de dimensiuni mari, îşi doresc să sprijine „integrarea ofertei de educație cu nevoile reale ale mediului de afaceri din domeniul agricol”, „crearea de instrumente şi canale optime pentru gestionarea eficientă a informaţiilor şi oportunităţilor din domeniu” „dezvoltarea de parteneriate, în ţară şi străinătate”, precum și inițierea de iniţiative legislative menite să corecteze sau, după caz, să reglementeze anumite aspecte de interes pentru sectorul lor de activitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”