Fermieri de succes

Ce producție de porumb a obținut fermierul-deputat Vasile Iliuță: ”A fost un an bunicel”

De când este deputat, Vasile Iliuță recunoaște că are multă treabă la București, așa că afacerea agricolă a lăsat-o pe mâini bune, în grija familiei și a oamenilor de încredere din comuna Vâlcelele, județul Călărași. Cu toate acestea, atunci când timpul îi permite, liderul PNL muncește în ferma sa și, ca și până acum, ia toate deciziile strategice privind afacerile sale în agricultură.

În ciuda secetei care a măturat anul acesta Bărăganul, în partea unde are ferma Iliuță, situația nu a fost critică. “Toate zonele din Bărăgan au fost afectate, unele mai puţin, altele mai mult. La noi, la porumb, s-a obţinut o recoltă de 7.500-8.000 kg boabe/hectar. 20-25% din suprafaţa cultivată a fost distrusă de secetă. E bine şi aşa, e mulţumitor, putea să fie extraordinar, dar asta e, agricultorul e la mila Domnului”, e de părere Iliuţă, citat de Adevărul.ro

Pierderi importante s-au înregistrat şi la culturile de floarea-soarelui, pârjolite de căldură, la fel ca şi porumbul. Fermierii îşi pun acum speranţa în culturile de toamnă. Până în prezent, în judeţul Călăraşi, conform Direcţiei Agricole Călăraşi, au fost arate 167.580 hectare de teren din cele 208.155 de hectare propuse pentru însămânţare. Dintre acestea, 83.615 hectare, adică 40% din totalul terenului, a fost cultivat cu rapiţă-38.200 hectare, orz-22.415 hectare şi grâu- 21.800 hecare.

“Per ansamblu stăm bine, deocamdată, şi la arături, şi la însămânţări. Sperăm ca vremea să ţină cu noi şi să nu avem surprize. Ploile din ultima perioadă ne-au oprit de la muncă pentru 3-4 zile, aşteptăm să se îndrepte vremea şi să mai crească temperaturile”, spune Iliuţă.

3.000 hectare de pământ în exploatare

Deputat în Parlamentul României, Vasile Iliuţă, fost primar al comunei Vâlcelele, este unul dintre cei mai înstăriţi aleşi din judeţul Călăraşi.

La cei 46 de ani, politicianul este acţionar la 8 companii şi are în proprietate 400 de hectare de teren agricol, exploatând în total o suprafaţă de 3.000 de hectare de pământ. Iliuţă este absolvent al Facultăţii de Economie Agrară , din cadrul A.S.E., dar are în buzunar şi un certitificat de agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale în buzunar.

Mai multe despre situația culturilor din județul Călărași puteți citi pe www.adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu