• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii români se luptă pentru reluarea exporturilor către Siria și Iordania. ”Vor să cumpere oile cu banii jos, dar să avem certificate sanitar-veterinare”

    Roxana Dobre -

    Reluarea exporturilor de ovine către țările arabe este îngreunată de apariția noilor cazuri de Bluetongue în România, dar crescătorii nu sunt descurajați. Ei știu că au clienți fideli în Siria și Iordania, însă pentru a le trimite animalele, trebuie ca actele să fie în regulă, să se găsească o cale birocratică. Iar pentru acest țel, se va trimite o delegație în aceste două state, ne-a declarat președintele Federației Romovis, Nicolae Cioranu.

    Liderul din sectorul de creștere a ovinelor a precizat că misiunea va fi formată din reprezentanți de la Ministerul Economiei și Comerțului, fermieri și un reprezentant al Ministerului Agriculturii. “Ne spun exportatorii că oamenii de acolo vor să cumpere oile cu banii jos, dar să avem certificate sanitar-veterinare”, ne-a declarat liderul oierilor.

    Speranțele oierilor se leagă de Iordania, țară către care au exportat cel mai mult anul acesta, dar care a oprit tranzacțiile odată cu noile cazuri de boala limbii albastre. “Au solicitat un raport de la Autoritatea Sanitar-Veterinară în legătură cu focarul, iar acum așteptăm răspunsul să vedem dacă delegația economică ce pleacă în Iordania va aduce vești bune. Dar problema este în curtea ANSVSA pentru că nu avem certificate negociate și finalizate cu o sumedenie de țări. Dacă am avea aceste acorduri, părerea mea este că exportul ar merge mult mai bine”, spune Nicolae Cioranu.

    Eliberarea certificatului a durat trei luni

    Pentru Iordania eliberarea certificatului a durat cel puțin 3 luni, după cum spune Nicolae Cioranu, timp în care cumpărătorul găsește altă sursă și poate fi pierdut ca și client, convins fiind că suntem neserioși. „Dacă noi am avea referință pentru toate țările arabe unde se poate ajunge ușor cu transportul, ne-ar fi mult mai ușor. Ori o singură țară ca Iodania nu poate să “înghită” tot efectivul pe care noi l-am avea disponibil pentru export având în vedere că, după cum spun vocile Ministerului Agriculturii, suntem pe locul 3-4 în Europa ca efectiv”, ne-a mai spus liderul oierilor.

    Preț mic, consum în scădere

    Potrivit președintelui Romovis, prețul la exporturile de ovine a scăzut de la 9-9,5 lei pe kilogram la 5-5,5 lei, adică cu aproximativ 40%. Mai mult, nu doar prețul este o problemă, ci și consumul. La nivelul UE, acesta a scăzut drastic, așa că federațiile au plănuit o serie de întâlniri în care să găsească soluții. “Se vrea formarea unui grup de reflecție privind sectorul ovin. Și acest grup trebuie să se reunească în trei întâlniri, prima fiind în 12 noiembrie și ultima în iunie 2016. Bineînțeles că fiecare reuniune va avea un anumit scop. În prima se vor discuta perspectivele și provocările din sectorul de carne de oaie. În a doua aprovizionarea și comerțul iar în a treia se vor trage concluzii și instrumente de politică”, ne-a precizat crescătorul. El spune că cel mai probabil vor participa delegații din toate țările europene care vor dezbate în fiecare întâlnire subiectele propuse.

    Doar astrahanul mai merge la export

    Singurii oieri care par să aibă o sursă de venit sigură sunt cei care au pariat pe rasa Karakul, cea din care se produse astrahanul, foarte cerut la export. “Undeva la 50% dintre produșii obținuți la rasa Karakul sunt sacrificați pentru pielicele. Din cei rămași, 30% sunt păstrați pentru mărirea efectivului și restul de 20% sunt vânduți în preajma sărbătorilor Pascale. Din acest punct de vedere, ne încadrăm foarte bine, nu avem probleme. Mai ales în zona noastră la exportul cu pielicele stăm foarte bine. Chiar și pentru miei am primit cereri din Iordania, Libia. Nu avem suficienți miei ca să putem da la export. Pot merge la export acei miei care au pielicele mai puțin valoroase și astfel pot fi lăsați pentru carne”, ne-a declarat peședintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, Ionică Nechifor.

    Abatorizarea – o soluție?

    Nechifor este de părere că asocierea în cooperative și sacrificarea animalelor în țară ar putea crește nivelul exporturilor. El are de altfel înființată din 2009 o cooperativă care se cheamă Moldo Ovis în vederea valorificării producțiilor.

    ”Crescătorii ar trebuie să își vadă doar de oile lor pentru că piața de desfacere trebuie să fie problema cooperativei. Ea trebuie să acceseze proiecte, să treacă la un alt tip de valorificare nu numai animale în viu. Asta am recomandat și la federație. Dau exemplu Egiptul – am discutat cu un profesor de acolo și mi-a spus clar că ei vor carne congelată. La fel și Iordania sau Turcia. Cea din urmă nu cumpără de la noi direct chiar dacă toți mieii acolo ajung în final. Cred că aici sunt interese economice între țări și pe noi ne depășesc”, mai spune crescătorul.

    Ionică Nechifor este convins că prin abatorizare s-ar ajunge mai ușor pe piața externă. „Avem patru abatoare din care 3 sacrifică oi. Așa că nici nu mai este nevoie să facem noi unul în cadrul cooperativei. Carnea ar putea să plece pe calitate și categorii, cotlet, carne tocată. Eu garantez că în momentul în care fermierii se unesc în cooperative, exporturile ar crește semnificativ”, a conchis oierul din Botoșani.

    Foto: ziarulclujean.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte