• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reacția ARC la studiul OMS cu carnea ”probabil” cancerigenă: ”A fost aruncat pe piață fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică”

    agrointeligenta.ro -

    Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății a fost dat publicității ieri și a făcut foarte mare vâlvă, poziționând carnea printre ”posibilii” factori cauzatori ai cancerului, fără a se oferi însă cifre concrete, analize și statistici cu bază științifică. În urma articolelor devenite virale pe rețelele de socializare, Asociația Română a Cărnii a dat astăzi un comunicat amplu în care își exprimă indignarea cu privire lipsa de responsabilitate a OMS.

    ”Ne manifestăm indignarea față de ușurința cu care aceste studii sunt aruncate pe piață, fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informații alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piață alimentară care și așa este afectată de concurența neloială pe care o fac evazioniștii fiscali”, declară Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.

    Liderul ARC, organizație care reprezintă peste 80% din industria română a cărnii, consideră că problema pusă de OMS este complet greșită întrucât ”este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizați, nerespectând normele de siguranță alimentară, depozitate impropriu, și lista poate continua”.

    ”Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, și Asociația Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piață asemenea produse, inclusiv prin susținerea reducerii TVA la carne și preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existența unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar și populația l-au așteptat atâția ani”, explică Radu Timiș.

    meat-718246_640

    În comunicatul de presă transmis astăzi, Asociația Română a Cărnii face un apel la mass-media responsabile și la liderii de opinie de bună-credintă, să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS si să aibă în vedere si punctul de vedere al celor care cunosc industria.

    ”Nu dorim să ignorăm riscurile la adresa sănătății pe care orice exces alimentar le pot aduce. Dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat. Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct si fără nicio nuanță de consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală. Asa cum credem că știți, o această generalizare a fost infirmată parțial în urma studiilor date publicității în ultimii ani, opinia majorității comunității științifice fiind mult mai nuanțată în prezent”, explică mai departe Radu Timiș.

    În final, președintele ARC subliniază că mesajul celor pe care îi reprezintă din industria cărnii este este foarte clar: ”Să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piață a unor informații alarmiste, să nu punem in pericol industria alimentară a României care dă de lucru zecilor de mii de compatrioți și care, împreună cu agricultura și zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României”.

    Poziția industriei la nivel european

    Studiul OMS a intrigat nu doar opinia publică din România, ci și pe cea la nivel european. Astfel, ARC a dat publicității cele mai importante concluzii ale comunicatului de presă emis de către CLITRAVI, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE.

    – Industria de Procesare a Cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinația mai multor factori precum vârsta, moștenirea genetică, dieta, mediul înconjurător și stilul de viață. Niciun grup specific de alimente care definește riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în considerație singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alți factori.

    – Experții în sănătate, asociațiile de medici și oficialitățile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată și variată. Aceasta include consumul moderat de produse din carne.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA