• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA pentru fermele de animale: Cât se va plăti în 2015 către fermierii care cresc vaci și oi

    Roxana Dobre -

    Dacă potrivit șefului LAPAR Laurențiu Baciu, fermierii din sectorul vegetal urmează să primească până la finele anului un avans din subvenție de 35-36 de euro, la crescătorii de animale lucrurile sunt în ceață, cu o speranță mai mare pentru cei care cresc vaci de lapte decât pentru restul.

    Subvenția pentru vaca de lapte va fi reprezentată anul acesta mai ales de sprijinul cuplat, schemă nou introdusă de APIA. Se plătește doar celor care au cel puțin 10 capete eligibile și cel mult 250, iar sumele vor fi însemnate: 250 de euro pentru fiecare animal.

     

    Avans de 300 de lei

    O parte din bani, adică 300 de lei le-au fost promiși fermierilor ca avans până se încheie 2015. “Nu este nimic oficial și eu unul nu cred. Dar din întâlnirile pe care le-am avut cu ministrul noi am cerut un avans din Sprijinul Voluntar Cuplat și ne-a promis că ni-l va da. Dar având în vedere că s-a împins foarte mult și termenul pentru SAAPS și avansul va fi doar de 40 la sută ne e greu să mai credem ce ni se promite. E clar că nu sunt bani iar ei dau vina pe faptul că nu au reușit să se facă controlul. Pentru avans nu este necesar să fie finalizat controlul pentru că dai banii și te reglezi la sfârșit”, ne-a declarat Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud.

    În aceeași oală cu crescătorii de vaci de lapte sunt și cei care cresc vaci de carne. Suceveanul Dumitru Grigorean, cel care reprezintă la nivel național interesele acestor fermieri ne-a declarat că acum se așteaptă să primească adeverința APIA cu care să se împrumute de la bănci până le vin banii din subvenție – sprijinul cuplat. Ar avea de încasat echivalentul a 300 de euro pe cap de animal.

    Despre Ajutorul Național Tranzitoriu pentru creșterea bovinelor, crescătorii nu știu nimic pentru că oricum banii se plătesc mereu cu un an în urmă.

    “Anul acesta, de exemplu, l-am primit în martie și anul trecut la fel chiar dacă de la minister se avansa luna februarie. Dar acum majoritatea fermierilor care cresc vaci de carne așteaptă acea adeverință cu valoare de 300 de lei, cât este ANT-ul. Noi putem să luăm de la bănci 90 la sută adică practic 270 de lei pe cap de animal. Este vorba de un credit pur și simpu numai că nu trebuie să mergem cu alte garanții, ci doar cu adeverința de la APIA. Sperăm ca în 2-3 săptămâni să dea drumul la adeverință dar și acestea se pot elibera doar după ce se termină controlul administrativ. Spre deosebire de Sprijinul Voluntar Cuplat unde se fac controale în teren aici funcționarul APIA verifică doar dosarul și îl confruntă cu baza de date a ANSVSA”, ne-a explicat liderul crescătorilor de vaci de carne.

    Și oierii sunt în aceași situație

    Președintele Federației Romovis, Nicolae Cioranu, ne-a declarat că nici în acest sector nu s-a terminat controlul și nu s-a tras linie la efective. “Se discuta de 7 euro pe cap de animal pentru 3 milioane de capete dar dacă sunt mai multe, suma se împarte la efectivul eligibil și asta numai după ce se vor termina verificările în teren. Normal era să avem un termen dar acestea au ieșit în discuții deja de 2 ani”, ne-a declarat liderul din sectorul de creștere a ovinelor.

    ANT de 24 de lei pe cap de ovină. Poate

    El spune că a solicitat un avans dar nu a primit niciun răspuns cel puțin până nu se termină controalele. “Nu știm cât mai durează pentru că noi întrebăm Ministerul Agriculturii, acestea întreabă APIA care nu știe. Baremul de jos pentru ANT este de 50 de capete iar pentru sprijnul cuplat 150 până la 600. ANT-ul din anumite declarații am înțeles că va fi undeva la 24 de lei pe cap de animal dar încă nu este concret. Am solicitat și adeverințe pentru credit dar nici acestea nu se eliberează încă tot din cauza controalelor. Anul trecut am știut de abia în februarie cât este ANT-ul pentru 2014”, ne-a mai specificat liderul oierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile