• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ridichea uriașă de Prahova: Ajunge la greutatea de 8 kilograme și este foarte ușor de cultivat

    Roxana Dobre -

    Ridichea uriașă a trecut de la stadiul de poveste la cel de realitate în solariile din județul Prahova, la Cocorăștii Colț, unde Lee Eun Haeng, un fermier de origine coreeană cultivă anual această legumă. Cunoscută și sub numele de Daikon, ridiche dulce sau ridiche japoneză, leguma îmbină gustul plăcut al ridichii roșii românești cu greutatea celei negre, care se găsește la noi pe piață.

    Greutatea o depășeste cu mult pentru că inedita legumă poate atinge și 8 kilograme.

    “Ajunge la 2 kilograme dar la cea de vară am avut și la 8 kilograme. Are un gust foarte bun ca și ridichea roșie românească dar este mult mai puțin iute. Poate fi servită în salată sau pur și simplu tăiată felii. Se mai folosește rasă ca garnitură sau tocată în preparate în diverse feluri, de exemplu prăjite. Ridichea noastră românească, cea roșie, este foarte mică iar cea neagră este foarte iute. Așa că poate fi aleasă această variantă unde ai și calitate dar și cantitate”, ne-a explicat Nicoleta Stanciu, sales manager al societății conduse de Lee Eun Haeng – Huns Industry.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Se plantează primăvara și toamna

    Ridichea Daikon se plantează ca și “surata” ei românească. “Noi aducem semințele din Coreea dar știu că se găsesc și pe piața românească în special aduse din Olanda. Semințele se depun în găuri mici, la o adâncime de 2-3 cm, 2-3 bucăți într-un cuib, cu distanța între rânduri de 5 cm și 25 cm între plante într-un rând. După germinare și apariția a 2-3 frunze, răsadurile se răresc. Se recoltează după 2-3 luni când ridichea ajunge la maturitate. Se păstrează la fel ca și cea românească pe perioada iernii vreme îndelungată. Poate fi depozitată undeva în beci la rece”, ne-a mai spus Nicoleta Stanciu.

    Ea a adăugat că o astfel de cultură nu necesită îngrijiri speciale și nu este predispusă la boli și dăunători. “Nu este atacată de boli sau dăunători ceea ce o pretează foarte bine pentru cultura bio. Se poate planta și în câmp sau în solar. Are nevoie moderată de apă”, mai spune sales managerul despre avantajele unei astfel de culturi.

    Se vinde cu 5 lei kilogramul

    Leguma este vândută în principal la Daewoo Mangalia, șantier naval unde muncesc foarte mulți asiatici. “Noi vindem cu prețul de 5 lei plus TVA kilogramul. Avem această legumă plantată pe 900 de mp, suprafață de pe care se scot 3 tone de ridichi”, ne-a mai explicat Nicoleta Stanciu. Ea mai spune că frunzele proaspete de Daikon sunt consumate ca vegetale, dar sunt dificil de găsit, pentru că se îngălbenesc foarte repede și nu rezistă nici măcar în frigider.

    DSC_0063 (2)


    Te-ar mai putea interesa

    Leguma cu care fermierii pot la lovitura în această toamnă. Se vinde cu cel puțin 2 euro/bucata Îngrijirea roșiilor vara. Sfaturi pentru o recoltă bogată chiar și la peste 35 de grade Varza plată, cultura de suflet a lui Ionuț Rotariu, un tânăr întors din străinătate să facă agricultură acasă

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania