• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criza guvernamentală a dat peste cap agenda fermierilor: Delegația în Iordania și Qatar a rămas în aer

    Roxana Dobre -

    O delegație formată din crescători de ovine și bovine de carne trebuia să meargă la începutul acestei săptămâni în Iordania și Qatar pentru o discuție privind reluarea exportului de carne către aceste țări. Misiunea era întregită și de reprezentanți de la Ministerul Economiei și Comerțului și chiar de ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

    Din cauza problemelor guvernamentale survenite pe scena politică vizita a fost anulată, iar crescătorii speră că odată cu numirea unui nou Guvern misiunea va fi reluată.

    “Era programată delegația să plece dar din păcate s-a amânat. Stabilisem deja cu domnul secretar de stat Botănoiu toate detaliile, aveam colegi din toate zonele țării. Trebuia să meargă și cineva de la Ministerul Economiei și am înțeles că de acolo s-a pornit ideea că nu mai există legitimitate pentru această vizită având în vedere că actualul guvern este demisionar”, ne-a declarat Dumitru Grigorean, crescător de bovine de carne din Suceava și fost președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    Misiunea se amână până la instalarea actualului Guvern

    O variantă propusă de Ministerul Agriculturii a fost să meargă doar crescătorii care să se întâlnească cu oamenii de afaceri cu care se stabilise contactul.

    “Noi nu am agreat ideea și am preferat să amânăm. Deci nu este vorba de o anulare, ci doar de o amânare. Cei din Iordania au înțeles care este situația din țară și au acceptat. Acum așteptăm să vină noul ministru, oricum cei care vor rămâne în minister știu deja care este programul, toate detaliile. Cred că există șanse mari ca delegația să meargă anul acesta în cele două țări arabe”, ne-a mai declarat fermierul.

    Cererile cele mai mari veneau din Qatar mai ales pentru carne carcasă

    El spune că arabii și-au exprimat intențiile privind reluarea importurilor de animale vii și în carcasă încă de la vizita fostului prim-ministru Victor Ponta care a avut loc acum 2 luni.

    “Atunci a avut loc o discuție privind reînceperea exportului după ce acesta a fost închis complet din cauza suspiciunilor de boala limbii albastre. Ce mi-a spus mie secretarul de stat Botănoiu este că există o mare deschidere din partea celor două țări și vor să vadă exact ce putem noi face. Aici ar fi fost discuția, pe partea tehnică, care sunt condițiile, ce putem noi livra, prețuri. Din câte am înțeles din discuții nu este foarte greu de reluat exportul dar noi trebuie să dăm dovadă de seriozitate. Cererile cele mai mari veneau din Qatar mai ales pentru carne carcasă, pentru că acolo este mai greu de vândut animale vii tocmai din cauza distanței”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.

    El precizează că, în schimb, în Iordania s-au vândut animale în viu și nu au avut pretenții de anumite rase de carne.

    Și oierii așteptau cu sufletul la gură reluarea exporturilor

    Și speranțele oierilor erau legate de Iordania, țară către care au exportat cel mai mult anul acesta, dar care a oprit tranzacțiile odată cu noile cazuri de boala limbii albastre.

    “Au solicitat un raport de la Autoritatea Sanitar-Veterinară în legătură cu focarul, iar acum așteptăm răspunsul să vedem dacă delegația economică ce pleacă în Iordania va aduce vești bune. Dar problema este în curtea ANSVSA pentru că nu avem certificate negociate și finalizate cu o sumedenie de țări. Dacă am avea aceste acorduri, părerea mea este că exportul ar merge mult mai bine”, ne-a declarat recent președintele Federației Romovis, Nicolae Cioranu.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”