• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vivando de la BASF: cel mai nou aliat al viticultorilor în lupta cu făinarea. Cât costă tratamentul pentru un hectar de viță de vie

    Roxana Dobre -

    Făinarea la vița de vie este, pe lângă mană şi putregaiul cenușiu, una dintre cel mai păguboase boli care atacă podgoriile din țara noastră. Pentru a veni în spijinul viticultorilor, BASF a lansat ieri la Sinaia Vivando – un fungicid de ultimă generație având ca substanță activă metrafenona care face parte din familia chimică a benzofenonelor. Produsul oferă viticultorilor noi mijloce pentru a controla făinarea și de a proteja randamentul și potențialul de calitate.

    vivando

    Costurile tratamentului cu Vivando se ridică la 17 euro la hectar

    Vivando este un fungicid cu un mod unic de acțiune, înhibând ciuperca în diferite stadii de dezvoltare și infecție. Astfel, produsul acționează pe mai multe niveluri și protejează efectiv planta împotriva atacului de făinare.

    Costurile tratamentului cu acest produs se ridică la 17 euro pe hectar.

    “Recomandăm 3 tratamente pe sezon dar nu mai mult de 2 în bloc adică este indicat să se alterneze cu alte produse din familii chimice diferite pentru a evita apariția făinării. Noi recomandăm ca produsul să fie aplicat preventiv înainte de producerea infecției astfel încât viticultorul să nu aibă niciun fel de probleme cu această boală”, ne-a explicat Robert Băicoianu (foto jos, dreapta), manager culturi horticole BASF.

    robert-baicoianu

    Ce aduce în plus față de alte produse similare existente pe piață

    Produsul aduce ca noutate față de alte produse similare care se găsesc pe piață un mod de acțiune care se aplică pe trei nivele împotriva făinării. “Practic la primul nivel, tratamentul cu Vivando duce la malformații și la umflarea apresoriilor. Apresoria este o celulă cu ajutorul căreia ciuperca pătrunde în frunză, în al doilea plan acționează asupra hifelor miceliene care la extremități se bifurcă din cauza unor acumulări de apă și citoplasma se scurge astfel încât practic se prăbușește întreg miceliu ciupercii. Iar în al treilea rând, modul în care acționează este cel în care conidioforii formează anumite malformații și în acest fel nu mai apar familiile pentru o viitoare infecție”, ne-a mai explicat specialistul BASF.

    Potrivit unei estimări a acestuia, dacă nu se aplică tratament împotriva făinării pierderile pot ajunge și la 100 la sută în unele podgorii. Doza recomandată este de 0,2 l/ha la un volum de apă de 500-1000l/ha, 3 tratamente pe sezon cu un timp de pauză de 28 de zile. În cazul produsului Vivando este suficient un termen de numai o oră de la aplicare până la apariția precipitațiilor, oferind protecție eficientă împotriva făinării de până la 14 zile. Produsul se poate aplica de la stadiul de 5-6 frunze până la coacere.

    C18G0230

    În 2016-2017, BASF “atacă” cu noi produse toate ramurile horticulturii

    Potrivit managerului pe culturi horticole BASF, Robert Băicoianu, începând cu anul 2016-2017 compania va aduce pe piața din România o serie întreagă de produse destinate combaterii bolilor și dăunătorilor atât în viticultură, pomicultură, legumicultură și cultura cartofului.

    “Practic toată piața aceasta horticolă va fi sprijinită cu produse de ultimă generație. Deși făinarea le dă bătăi de cap și pomicultorilor, Vivando este omologat numai pentru combaterea făinării la vița de vie, dar în produsele pe care le vom prezenta în perioada următoare se regăsesc și unele care sunt omologate atât pentru vița de vie cât și pentru pomicultură”, ne-a dezvăluit specialistul.

    Ce favorizează apariția făinării

    Făinarea este favorizată de temperaturi mai ridicate în jur de 20-25 de grade Celsius, când perioada de incubație este de 7-10 zile, situație des întâlnită în verile secetoase. După ce infecțiile s-au produs, evoluția bolii este favorizată de temperaturi cuprinse între 18-25 de grade Celsius și de umiditate relativă moderată a aerului (50-80%) când atacul pe ciorchini și boabe produce pagube destul de mari.

    Sporii nu germinează în picăturile de apă, iar ploile abundente împiedică evoluția bolii, cât și apariția de noi infecții prin spălarea sporilor.

    Soiurile de viță de vie cu coaja boabelor subțire, cu ciorchine cu boabe dese și albe sunt mai sensibile decât cele cu pielița groasă și boabe colorate. Soiurile mai sensibile sunt: Riesling italian, Muscat ottonel, Tămâioasă Românească, Cabernet Sauvignon, Băbească neagră, Grasă de Cotnari, Afuz-Ali și Muscat Hamburg.

    Sursă selectivă: www.pom-fructifer.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale