• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijinul cuplat pentru bovine: Probleme cu definiția vacii – Animalele care au fătat viței morți sunt neeligibile. Ce soluție propun fermierii!

    Gabriela Gimbășanu -

    Organizațiile de crescători de bovine și conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale încearcă să găsească rezolvare la problemele care exclud de la plata sprijinului cuplat mai multe categorii de vaci de lapte sau de carne. O mare piedică o reprezintă definiția vacii care trebuie să fie înscrisă în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE). 

    ”Pe sprijinul cuplat în zootehnie avem ceva probleme. Alocarea financiară este pentru 300.000 de capete și din estimările noastre și din datele pe care le avem, plus greșeala care s-a făcut la MADR, cea cu minim 10 capete eligibile, vom aveam un număr foarte mic de animale eligibile la plată. Trebuie să găsim toate pârghiile ca măcar la animalele care au rămas la calcul să nu mai avem alte probleme de eligibilitate, în momentul în care vor fi procesate dosarele. Aici ne referim la faptul că avem o situație deosebit de delicată cu definiția vacii. În ordinul care reglementează acest aspect, vaca este un animal care are un produs înregistrat în RNE. Ori sunt foarte multe situații, 10.000-15.000 de capete la nivel național, unde sunt animale care au fătat viței morți, au avut produși neviabili, care nu au ajuns să fie înregistrați în RNE, avorturi peste 7 luni, care determină lactațiile. Noi am propus ca pentru animalele ce sunt în registru, luându-se probă de lapte, lună de lună, având documentele la ele și pe baza adeverinței de la medicul veterinar, să poată să fie înregistrat evenimentul și să fie recunoscută ca vacă, deci să se plătească sprijinul cuplat pentru acest animal”, ne-a explicat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    Citiți și: Ianuarie, lună de plată pentru crescătorii de bovine: 470 de lei/vacă, Ajutorul Național Tranzitoriu din bugetul de stat pe 2016

    O altă problemă este legată de o complicație birocratică în recunoașterea metișilor. ”Vorbim despre o problemă apărută în sistemul de identificare. Astfel, în pașapoartele de identificare, foarte mulți medici veterinari au trecut, în momentul elaborării pașaportului ”metis”, ori animalul respectiv este catalogat în registrul genealogic, într-o anumită rasă. Acum APIA consideră că această situație generează neconformitate și ar trebui schimbate pașapoartele. Trebuie schimbate foarte multe lucruri și știm bine cum funcționează sistemele informatice în România. Orice modificare se face greoi și dacă aici mai pierdem animale eligibile, avem o mare problemă”, ne-a mai spus Frânc.

    Soluția convenită vineri la MADR, când crescătorii au avut o ședință de lucru cu conducerea ministerului, a fost de a se modifica ordinul de ministru cu privire la definiția vacii. ”Este esențială găsirea unei soluții împreună cu medicii veterinari pentru a corecta foarte repede toate aceste erori, iar forma finală să fie acceptată și de APIA, toți fermierii și ANSVSA”, ne-a precizat președintele FCBR.

    Sprijinul cuplat pentru vaca de lapte și vaca de carne reprezintă cea mai consistentă subvenție pe care crescătorii o primesc din acest an, pe lângă Ajutorul Național Tranzitoriu din bugetul de stat (această plată a fost negociată la 470 de lei/cap de animal pentru 2015). În cazul sprijinului cuplat, una dintre schemele de plăți directe din noul PAC, asigurat din fonduri europene nerambursabile, sumele sunt de 250 de euro/cap de vacă de lapte și 300 de euro/cap de vacă de carne. Se achită sumele pentru exploatațiile și efectivele între 10 capete și 250 de capete.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA