• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Secetă 2015: Cum se prezintă situația pe fiecare județ, în funcție de numărul cererilor pentru despăgubiri depuse la APIA

    Roxana Dobre -

    Seceta nu a afectat în mod egal diferitele zone agricole ale României, arată o centralizare a cererilor depuse de fermieri pentru obținerea despăgubirilor. În total, la sediile APIA din țară s-au primit, până pe 2 decembrie inclusiv, termenul-limită pentru solicitarea sprijinului, un număr de 79.651 de dosare.

    Cererile de solicitare a ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie – septembrie 2015 au fost depuse la centrele județene/centrele locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sau al municipiului București pe raza cărora au fost depuse cererile unice de plată aferente anului 2015. De asemenea, procesarea acestor cereri se face atât la nivelul centrelor judeţene, cît şi la nivelul centrelor locale.

    Aplicația de gestionare a cererilor este funcțională

    ”Aplicaţia electronică specifică gestionării cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă în perioada aprilie-septembrie 2015 este funcţională fiind dezvoltată de către Direcţia IT din cadrul APIA – Aparat Central ca modul separat, individual, prin care se va efectua verificarea încrucişată cu datele din sistemul IACS”, a precizat pentru Agrointeligența directorul general al instituției, Mihail Puțintei.

    Citiți și: Cum se calculează sumele pe care fermierii le primesc ca despăgubiri pentru secetă. Clarificări din partea directorului APIA Mihail Puțintei

    Situația pe județe cu privire la numărul cererilor depuse de fermieri pentru recuperarea pierderilor de venit indică faptul că Oltenia este regiunea cea mai afectată, întrucât cele mai multe solicitări – peste 16.000 s-au înregistrat în Olt, în timp ce Dolj se află pe locul trei, cu circa 7.300 de cereri. În partea Moldovei, la Botoșani s-au depus 9.183 de cereri, mult față de Bacău, unde funcționarii APIA au înregistrat aproximativ 1.500 de dosare. O situație dificilă apare la Teleorman, unde sunt aproape 5.500 de exploatații calamitate dar și la Galați și Satu Mare.

    Iată cum arată centralizarea cererilor pentru secetă înregistrate la APIA 

    Județ Nr.final cereri
    ALBA 210
    ARAD 1,927
    ARGES 673
    BACĂU 1,595
    BIHOR 2,927
    BISTRIȚA-NĂSĂUD 9
    BOTOȘANI 9,183
    BRĂILA 2
    BRAȘOV 110
    BUCUREȘTI 15
    BUZĂU 1,683
    CĂLĂRAȘI 60
    CARAȘ-SEVERIN 764
    CLUJ 37
    CONSTANȚA 579
    COVASNA 13
    DÂMBOVIȚA 863
    DOLJ 7,383
    GALAȚI 5,233
    GIURGIU 611
    GORJ 1,028
    HARGHITA 1,538
    HUNEDOARA 1,487
    IALOMIȚA 297
    IAȘI 2,549
    ILFOV 110
    MARAMUREȘ 90
    MEHEDINȚI 2,655
    MUREȘ 1
    NEAMȚ 993
    OLT 16,403
    PRAHOVA 79
    SĂLAJ 422
    SATU MARE 4,286
    SIBIU 1
    SUCEAVA 1,252
    TELEORMAN 5,498
    TIMIȘ 2,555
    TULCEA 897
    VÂLCEA 148
    VASLUI 2,451
    VRANCEA 1,034

    Ajutorul de stat reprezintă o plată compensatorie pentru următoarele culturi: porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, pășuni și fânețe, plată compensatorie diferenţiată în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor şi de categoria beneficiarului. Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat sunt prevăzute în anexa nr. 1 a O.U.G. nr. 45/2015. Aceste cuantumuri maxime scad proporţional în funcţie de procentul de calamitare. În situaţia în care sumele necesare depăşesc prevederile bugetare aprobate (640 de milioane de lei), valoarea sprijinului se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii.

    După finalizarea tuturor verificărilor şi stabilirea beneficiarilor eligibili, inclusiv a sumei cuvenite, Agenția întocmește Situația centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie -septembrie 2015, pe care o transmite direcției de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. MADR, la rândul său întocmește și transmite la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) cererea de deschidere a creditelor bugetare și a situaţiei centralizatoare cu sumele aferente ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie – septembrie 2015. După aprobarea de către MFP a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul MADR se alimentează contul APIA care virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor. Virarea sumelor se va efectua într-o singură tranşă către toţi beneficiarii eligibili.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte