• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Directorul APIA, Ioan Merca: Banii din sprijinul de la UE se vor plăti fermierilor pe bază de cerere!

    Gabriela Gimbășanu -

    Noul director al APIA Ioan Merca a oferit câteva detalii despre modul în care instituția pe care o conduce va efectua plățile către crescătorii de vaci de lapte și cei de porci, bani ce vor fi acoperiți din bugetul de 11,1 milioane de euro alocat României de Comisia Europeană.

    ”Ei (fermierii – n.r.) trebuie în primul rând să depună o cerere la APIA, să dețină cotă de lapte, toate cererile vor fi procesate și introduse în sistem. Ei încep să depună documentele începând cu luna aprilie.  (…) Acordul Comisiei Europene este deja dat”, a declarat Ioan Merca.

    Declarațiile oficialului APIA au fost făcute la câteva minute după ce ministrul Achim Irimescu a anunțat modul în care se va împărți sprijinul de circa 11 milioane de eruo alocat României dintr-un total de 420 de milioane rezervat producătorilor europeni afectați de embargoul rusesc și de secetă.

    ”Având în vedere situația crizei din sectorul laptelui și a cărnii de porc vrem să utilizăm fondurile existente de la UE pe acest sector. Din cele aproximativ 11 milioane de euro, o bună parte adică peste 2 milioane se datorează efectului secetei pentru că la vremea respectivă noi am reclamat faptul că, în plus, pe lângă factorii externi s-au adăugat și cei specifici acestui fenomen. Comisia Europeană a dat câștig de cauză doar la trei state și anume România, Polonia și Austria suplimentându-le sumele cu o cotă parte pentru secetă. Astfel, ca sume 8,73 milioane de euro pentru sectorul lapte și produse lactate și 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor. Pentru a primi banii respectivi producătorii trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, să fie în activitate cu un contract încheiat pe minim 6 luni valabil la data depunerii solicitării cu un cumpărător, cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui iar producția de lapte livrată de beneficiar să fie de minim 5 tone în anul de cotă 2014-2015. Suma aferentă fiecărui producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări la 31 martie 2015. Suma aproximativă este de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv și 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone. În sectorul de creșterea a porcinelor, beneficiarii trebuie să dețină ferme de porci înregistrate și avizate de ANSVSA și să fie înregistrate în Registrul Național. Suma alocată s-a distribuit printr-un echivalent în lei a 2 milioane de euro pentru fermele de porci la îngrășat și echivalentul în lei a 300 de mii de euro pentru cele de reproducție”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

    Demnitarul a precizat că asociațiile de producători au fost informate privind condițiile de acordare a sprijinului. ”Fiind vorba despre bani europeni, o să plătim noi de la buget și apoi recuperăm de la CE. Nu vor fi probleme pentru că suma nu este mare”, a subliniat Irimescu.

    Vă reamintim că pe 15 septembrie, Comisia Europeană a făcut public modul în care va împărți către fiecare țară o parte din bugetul total de 420 de milioane de euro. Din acești bani, 11,1 milioane de euro vor ajunge în agricultura românească, în timp ce sumele-record vor fi direcționate către sectoarele de lapte și de carne din Germania, Franța și Marea Britanie. Țara lui Merkel va primi cel mai mare ajutor de la Comisia Europeană, respectiv 69,2 milioane de euro. Urmează Franța cu 62,9 milioane de euro și Marea Britanie cu 36,1 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd