• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicolae Sitaru, vicepreședinte LAPAR, despre ”raziile” din oboare: ”Prin această acțiune, statul încurajează lenea, nu munca!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Nicolae Sitaru, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), este revoltat de imaginile prezentate de mass-media și în care oameni simpli, mici crescători de porci, au devenit ținta ”raziilor de Crăciun” ale inspectorilor sanitar-veterinari. Fermierul ialomițean se arată intrigat că pentru situațiile sau neregulile găsite în oboarele din țară nu s-au găsit modalități de rezolvare pașnică a problemelor, ci s-a apelat la jandarmi, ca și cum ar fi fost nevoie de acțiuni de forță pentru a gestiona comerțul tradițional de sezon.

    Munca oamenilor, batjocorită

    ”Prin astfel de acțiuni, statul dovedește că încurajează lenea, nu munca. Chiar am privit cu îngrijorare tot circul făcut de ANSVSA în piețe din România, am văzut cum munca unor oameni a fost pur și simplu batjocorită, când niște inspectori care probabil în viața lor nu au crescut un porc s-au dus să arunce la gunoi munca unor oamenii care au muncit din greu să crească un porc, pe care să-l vândă pentru ceva bănuți în plus. Dacă cei de la ANSVSA vroiau să se asigure că sănătatea populație nu este pusă în pericol, puteau să aducă cu ei un laborator mobil, să facă analize și să constate dacă carnea este bună de consum sau dacă nu este bună de consum și să fie aruncată cea care conform analizelor ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Ce înseamnă asta?!”, ne-a declarat vicepreședintele LAPAR.

    Premierul susține micii producători și ferma de familie

    Nicolae Sitaru consideră că nu aceasta este politica pe care ar trebui să o ducă autoritățile statului, cu atât mai mult cu cât premierul Dacian Cioloș este recunoscut ca fiind un susținător al micului fermier.

    ”Domnul premier Cioloș este un susținător al micului producător, al fermei de familie. Îl rog pe această cale să ia atitudine și să descurajeze inițiative de genul asta, ale unor oameni care în viața lor nu au făcut nimic și nu sunt în stare de nimic. Toate acțiunile ANSVSA sunt cu repetiție: în fiecare an asistăm la acest circ. Cum încurajezi micul producător să integreze producția vegetală, să crească 3-4 porci, dacă tu îi arunci munca la gunoi?”, se întreabă retoric Nicolae Sitaru.

    Laboratoarele de analiză lipsesc

    Micii femieri care aleg să vândă un porc în perioada sărbătorilor un porc sunt de bună-credință, nu vor să îmbolnăvească consumatorul, dar nu reușesc să facă analize la carne, pentru că în anumite regiuni laboratoarele de analiză lipsesc cu desăvârșire.

    ”Oamenii sunt de bună credință, nu vor să îmbolnăvească populația, dar pur și simplu sunt zone în care nu ai unde să faci analizele respective. Dacă tot erau atât de mulți inspectori de la ANSVSA, luau un laborator mobil și într-o jumătate de oră analizau toată carnea respectivă. Aceasta era rezolvarea problemei, atât pentru producător că nu îi mai arunca nimeni marfa dacă era bună pentru consum, cât și pentru inspectori că nu îi mai vedeam făcând același circ de ani buni”, ne-a spus vicepreședintele LAPAR, cum vede el rezolvarea problemei.

    Cel care muncește trebuie respectat

    Crescătorii de suine încheie un an destul de dificil, pe de o parte prețul cărnii de porc a fost foarte mic în acest an, iar pe de altă parte au trebuit să fie umiliți și de inspectorii ANSVSA care au ales să le arunce munca la gunoi.

    ”Nu este deloc în regulă ce s-a întâmplat ieri și astfel de excese ar trebui stopate. Să ne respectăm munca unii altora, iar când este ceva de aruncat, să se arunce numai dacă este impropriu consumului. Noi (LAPAR – n.r.) suntem producători de cereale, dar știm și noi cum se produce carnea de porc și cât de greu se cresc animalele. Nu este în regulă. Omul trebuie lăsat să-și desfășoare propria activitate, trebuie încurajat, nu trebuie să-i arunci munca de un an de zile, la gunoi. Trebuie să încurajăm munca, nu lenea”, a adăugat Nicolae Sitaru.

    Munca trebuie încurajată și răsplătită și nu lenea. Ceea ce au facut ieri inspectorii ANSVSA a dat un semnal că statul încurajează statul de degeaba, mai de grabă decât munca. Cum îl știu eu pe domnul premier Dacian Cioloș, sper să reacționeze și să ia atititudine vizavi de acest comportament al inspectorilor” – Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice-Ialomița și Vicepreședinte LAPAR

    Foto: Adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA