• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fenomenele meteo care pun în pericol recoltele de anul viitor: ”Au înflorit deja alunii!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Pomicultorii sunt cu ochi pe livadă și cu celălat pe prognoza meteo. Teama lor: ca istoria să nu se repete și să nu piardă încă o dată, din cauza capriciilor vremii, o mare parte din recolta anului viitor.

    Inginerul Marius Roman, cel care deține o livadă și o pepinieră pomicolă în comuna Valea Măcrișului din județul Ialomița este de părere că această perioadă din an se aseamănă foarte mult cu cea din 2014, când pomii fructiferi erau în aceași situație. Pomicultorul este îngrijorat de evoluția temperaturilor, mai ales că, anul trecut, din cauza schimbărilor bruște de temperatură, a pierdut 25-30% din numărul de pomi din plantație.

    Speciile temofile ies din repaus vegetativ la peste 8°C

    Specii pomicole cele mai afectate de temperaturile ridicate din ultima perioadă sunt cele termofile: caisul, piersicul, nectarinul și migdalul.

    ”Dacă vom avea în continuare temperaturi ridicate în timpul zilei, de peste 7-8°C, acești pomi vor fi afectați. Vorbim despre specii care ies foarte repede din repausul vegetativ. Dacă avem o succesiune cu un număr ridicat de zile în care temperaturile depășesc 8°C, fenomentul induce pomului ieșirea din repaus vegetativ: rădăcinile devin active, încep să împingă seva, iar mugurii încep să evolueze astfel încât, dacă ulterior scad temperaturile scad sub 0 grade Celsius, mugurii floriferi riscă să înghețeiar producția e compromisă. Practic, soarta recoltei de fructe din 2016 se decide și peste iarnă, de cum evoluează vremea”, a declarat pentru Agrointeligența Marius Roman, inginer horticol.

    Se pot înregistra pierderi de 25-30% la cais

    Din păcate, teama pomicultorilor este întemeiată întrucât vremea din această perioadă seamănă leit cu cea de acum 12 luni. ”Dacă va continua să se încălzească apoi ulterior se va răci brusc, atunci, cu siguranță pomii vor fi afectați mai ales producția de anul următor. S-a întâmplat și anul trecut să avem fenomene complexe, care au afectat dramatic pomii, astfel încât în special la specia cais au fost pierderi de 25-30% din pomii din plantațiile pomicole, în special din cauza diferențelor mari de temperatură de la o zi la alta”, explică ing. Marius Roman.

    Potrivit specialistului, anul trecut dacă pe 23 decembrie, temperaturile depășeau 10 grade Celsius, cu intervale orare chiar cu 18 grade Celsius, în primele zile ale noului an, vremea s-a răcit brusc, iar mercurul din termometre s-a prăbușit până la minus 22 de grade Celsius. O diferență de 40 de grade!

    În plus, acele temperaturi negative au fost însoțite de vânt puternic.” La aceste temperaturi, pe lângă faptul că au înghețat mugurii de rod, ramurile de rod anuale și chiar și cele multianuale, în unele zone, la specia cais pomii chiar s-au uscat. Acesta este cel mai rău lucru care se poate întâmpla”, ne-a explicat pomicultorul, care sunt riscurile ce pot apărea la speciile termofile.

    Părțile afectate se elimină prin tăierile de primăvară

    În momentul de față pomicultorii nu au cum să intervină pentru a încetini procesul de pornire în vegetație a pomilor fructiferi, pot doar să speră că temperaturile nu vor scădea brusc, iar procentul de ramuri afectate va fi unul destul de mic.

    ”Singurul aspect, este ca, dacă cumva avem o încărcătură ridicată de muguri floriferi, de ramuri de rod, în speranță că procentul de muguri nu va fi afectat dramatic, atunci în primăvară se văd eventualele ramuri uscate, sau eventualele părți afectate din pom și atunci prin tăieri eliminăm părțile afectate. Păstrăm celelalte ramuri neafectate și atunci am eliminat acest deficit. Pur și simplu prin rărirea mugurilor de rod, prin tăierile de primăvară, care se fac la sfârșitul iernii, sau chiar în timpul iernii, la unele specii se echilibrează balanța. În cazul în care avem pierderi masive, atunci nu mai ai cum să reglezi producția de anul următor”, ne-a vorbit Marius Roman, pomicultor din Valea Măcrișului, județul Ialomița.

    Cultura mare, afectată de temperaturile ridicate

    Se pare că, la câțiva kilometri de București au început să înflorească alunii. Fenomenul i-a atras atenția fermierului ilfovean Cristian Lungu, care a subliniat faptul că, în câmp, date fiind temperaturile ridicate grâul a început să pornească rapid în vegetație.

    ”Au înflorit deja alunii, asta este un semnal de alarmă pentru pomicultură. În perioada asta, care seamănă mai mult cu o toamnă târzie, decât cu iarna, seva este împinsă către vârfurile de creștere. Este o reacție naturală a plantei, ca să asigure creșterea. Înpingând seva, pomii fructiferi devin vulnerabili la viitoarele înghețuri care sigur vor veni imediat în ianuarie sau februarie. Pomicultorul trebuie să aibă grijă la tăierile de primăvară. Mă uit și pe câmp, aceste temperaturi ridicate au determinat pornirea rapidă în vegetație a grâului”, a declarat pentru Agrointeligența Cristian Lungu, fermier în comuna ilfoveană Dascălu.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”