• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Masa de Crăciun cu miere de Paulownia. Cum a ajuns ineditul produs și în România

    Roxana Dobre Roxana Dobre -

    Mierea de Paulownia se află acum și în România și în curând ar putea face concurență celei de salcâm, tei sau floarea-soarelui. Ideea îi aparține unui mic proprietar de plantație din județul Neamț care deja a început să popularizeze ineditul produs în rândul restaurantelor de lux din Capitală.

    Momentan el a comandat produsul din Australia pentru a-i testat calitățile și urmează să o producă și în țara noastră.

    “Așa cum am spus, mierea de Paulownia va fi anul acesta pe masa de Crăciun. După lungi cautări și discuții am reușit să o am în zilele acestea speciale. Bineînțeles că nu mă voi opri aici și vor urma discuțiile cu restaurantele, hotelurile de lux din București, ca pe viitor să fie livrată cu ajutorul Asociației Cultivatorilor de Paulownia din România”, ne-a declarat Ionuț Chiribău din satul Borniș, comuna Dragomirești, județul Neamț, unde, în 2013, și-a făcut propria plantație de un hectar de teren.

    El spune că mierea de Paulownia trebuie să treacă printr-o serie de teste și în anul 2016 va lua legătura cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură din București, pentru a verifica calitățile acestui produs. Mierea de Paulownia este de culoare închisă cu calități medicinale, fiind folosită în rezolvarea problemelor legate de ficat, vezica biliara, bronșite cât și alte boli respiratorii, dar și la buna funcționare a aparatului digestiv.

    paulownia

    Mierea românescă de Paulownia va avea un preț pe măsură

    Pe lângă câștigurile de bază, Paulownia poate asigura cultivatorilor și variante auxiliare. Una dintre ele este producția de miere care poate debuta când arborele are trei ani. “Atunci arborele devine matur și înflorește, florile țin cam o lună. Se strâng între 700 și 900 de kilograme de miere la hectar”, ne-a declarat cultivatorul.

    Acesta nu mizează neapărat pe gustul mierii ci mai degrabă pe elementul de noutate pe care îl aduce pe piața din România. „Prețul este mult mai mare decât mierea de salcâm, să zicem. Când o să înflorească am vorbit deja cu cineva care are 40 de stupi și am stabilit ca eu să îi cumpăr toată mierea. Bineînțeles că o să fac astfel de “partenieriate” și cu alți apicultori și este o șansă pentru cultivatorii din fiecare județ. Singurul impediment este înghețul de primăvară care duce la căderea florilor. Nu afectează copacul, dar nu se mai poate face producția de miere”, ne-a mai spus cultivatorul.

    În Australia, dincolo de cherestea, Paulownia este o sursă de câștig și pentru apicultori. Mierea de Paulownia nu este o noutate pentru australieni ci din contră, este un produs foarte vândut și apreciat. De asemenea, la fel de cunoscut este și vinul produs din Paulownia.

    Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

    CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

    Te-ar mai putea interesa

    Paradox românesc! APIA nu recunoaște salcâmul, dar plătește subvenție pentru Paulownia Ionuț-Constantin Chiribău, cultivator de Paulownia: Agricultura – eșec sau valoare? Mierea de Paulownia – câștig suplimentar la cultura arborelui-minune. Primul producător român se pregătește să intre puternic pe piață

    Ultimele știri

    Recomandările FMC: De ce este Kenesbor® alegerea potrivită pentru fertilizarea culturii de floarea-soarelui Președintele României: Din 1 iunie, fermierii pot circula între localități fără declarații scrise! Daniel Buda, europarlamentar: Fermierii români ar putea fi beneficiarii a 1,29 de miliarde euro în plus!

    Căutare în articole