• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preluarea afacerilor lui Porumboiu de către moldoveni, amânată pentru 2016. MOTIVUL pentru care actele nu pot fi încă finalizate

    agrointeligenta.ro -

    Tranzacția anului – vânzarea grupului Racova construit de Adrian Porumboiu, va trebui să aștepte anul viitor pentru a se finaliza. Potrivit informațiilor financiare publicate de companii din cadrul Trans-Oil, cu care Porumboiu a semnat înțelegerea de vânzare, încheierea documentelor va fi întârziată de faptul că partea străină nu a reușit încă să obțină suma integrală pentru a prelua cu totul afacerile fermierului vasluian.

    Trans-Oil aștepta pe 14 decembrie un răspuns din partea board-ului International Finance Corporation (IFC), o divizie a Băncii Mondiale unde compania din Republica Moldova aplicase pentru finanțare. Se pare, însă, că răspunsul partenerilor din SUA se lasă așteptat. Oficial, ”nu s-a ajuns la finalizarea tratativelor prealabile cu contragenţii (partenerii) de tranzacţii şi documentele prealabile aferente lor nu au fost prezentate integral”, anunță Mold-Street, citat de Agrobiznes.md.

    Astfel, la Adunările Generale de final de an în care companiile din cadrul Trans-Oil urmau să formalizeze preluarea grupului Racova nu s-a putut stabili decât că s-a „luat act de imposibilitatea examinării chestiunilor de pe ordinea de zi privind încheierea unor tranzacţii şi acordarea împuternicirilor privind semnarea tranzacţiilor. Cauza este că „nu s-a ajuns la finalizarea tratativelor prealabile cu contragenţii (partenerii) de tranzacţii şi documentele prealabile aferente lor nu au fost prezentate integral.”

    Moldovenii sperau să obțină, în total, atât prin IFC, cât și prin altă bancă investițională, un credit cu care să achite datoriile firmelor din Racova, dar și valoarea tranzacției, respectiv suma convenită cu Adrian Porumboiu.

    Vă reamintim că în noiembrie, datele oficiale furnizate de IFC au confirmat cea mai mare tranzacție din sectorul agricol românesc. Este vorba despre preluarea afacerilor deținute de Adrian Porumboiu în cadrul grupului Racova de către Trans-Oil, un grup de firme cu sediul central la Chișinău.

    Cel care urmează să preia fermele lui Adrian Porumboiu este Vaja Jhashi, proprietarul Trans-Oil, un om de afaceri cu origini georgiene, dar care ar avea cetăţenie americană, rusă şi moldovenească.

    Tranzacţia a fost deja semnată, însă nu poate fi încheiată fără ajungerea la un acord cu creditorii care au bani de recuperat în baza creanţelor neplătite de firmele din grupul Racova.

    “Costul proiectului este de aproximativ 164 de milioane de dolari şi are trei componente. Una dintre ele este tranzacţia cu grupul Racova, a doua înseamnă o facilitate pentru asigurarea de capital de lucru, iar o altă componentă înseamnă re-finanţarea unor împrumuturi contractate anterior pentru operaţiunile Trans-Oil din Republica Moldova. Tranzacţia cu Racova are o pondere de două treimi din întregul proiect. Proiectul va fi finanţat de către grupul Trans-Oil, IFC şi de către o bancă de investiţii care activează şi în comerţul cu cereale“, susţineau sursele citate de mirsanu.ro.

    În prezent, conform documentelor IFC, directorul general al Comcereal Vaslui este Denis Palii, în timp ce operațiunile TransOil în România sunt controlate de Radu Musinschi, fost bancher în cadrul Reiffeisen Bank, absolvent al Universității de stat din Moscova și cu un master la Cambridge, potrivit profilului său profesional de pe LinkedIn.

    Foto: romaniateiubesc.stirileprotv.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd