• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Insecticide bio, inventate de doi ilfoveni. Cum pot fi folosite urzica și gălbenelele contra celor mai de temut dăunători

    Roxana Dobre -

    Agricultura ecologică prinde tot mai mult teren și în România iar dorința consumatorilor de a mânca cât mai sănătos se regăsește în cererea tot mai mare de alimente bio. Bolile și dăunătorii le dau însă de ce cele mai multe ori bătăi de cap celor care produc bio iar fungicidele și insecticidele existente pe piață fie sunt mult prea scumpe, fie nu acoperă tot spectrul de nevoi ale plantelor.

    Pentru a veni în întâmpinarea celor care produc bio o echipă formată din doi ifloveni, Constantin Paterau (59 de ani) și Alin Trifan (50 de ani), a reuşit să scoată pe piață două produse, 2 în 1, 100 la sută bio. Este vorba de gama OrganicPat care este bazată pe un insecticid pentru afide care poate fi folosit și ca îngrășământ, pe bază de urzică și un altul pe bază de gălbenele care luptă contra nematozilor.

    Insecticidul pe bază de urzică poate fi utilizat în legumicultură și pomicultură. Are și rol de îngrășământ

    După cum se știe urzica joaca un rol important în gradina ecologică, fiind folosită ca insecticid, fungicid, îngrășământ și accelerator în procesul de compostare.

    Este bogată în azot, potasiu, calciu, fier, fosfor, în microorganisme, oligoelemente, complex vitaminic (A, B2, C, K), stimulează creșterea plantelor, le întărește rezistența la boli și combate daunătorii. ¨Este un fungicid pentru înlăturarea afidelor care poate fi folosit și ca îngrășământ. Este recomandat pentru legumicultură și pomicultură. Produsul este bio și se pulverizează direct de plante, ca insecticid, fungicid, îngrășământ”, ne-a declarat Constantin Paterau, unul dintre producători.

    El spune că produsul se aplică împotriva bolilor și dăunătorilor, se poate stropi zilnic, până la o săptămână, iar ca îngrășământ se poate aplica regulat la intervale de 2 săptămâni.

    Prețul unui litru este de 30 de lei iar norma de aplicare este de 1 litru de produs concentrat la 10 litri de apă. ¨Se poate folosi și nediluat dar depinde de posibilitatea agricultorului de a investi. Produsul se aplică primăvara iar pauza dintre stropiri este de 12-14 zile. Tratamentul trebuie repetat de minim 3 ori dar nu are un nummăr maxim de utilizări pentru că nu atacă plantele. În plus este foarte sigur pentru albine”, ne-a mai declarat producătorul.

    Produsul pe bază de gălbenele luptă contra nematozilor

    Nematozii sunt niște viermi rotunzi de 0,5—2 mm lungime care introduc în plante toxine și le distrug.

    Produsul inventat de cei doi producători din Ilfov are la bază ceai de gălbenele care tratatează rădăcinile plantelor. “ Se știe că anumite soiuri de gălbenele produc o substanță chimică pe rădăcini și se comportă ca un insecticid al solului”, ne-a mai explicat ilfoveanul.

    Produsul se bagă în sol toamna sau primăvara. Ca îngrășământ poate fi folosit la toate tipurile de cultură dar ca insecticid împotriva nematozilor poate fi utilizat doar în legumicultură și pomicultură. Prețul unui litru este de 40 de lei iar norma de aplicare este de 1 litru la 10 litri apă.

    De precizat că pentru cei interesați există posibilitatea ca producătorii să le pună la dispoziție mostre din ambele produse pentru a le testa.

    Pentru a afla mai multe despre aceste produse sau pentru comenzi, puteți lua legătura cu domnul Constantin Paterau la numărul de telefon: 0723.620.288


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte