• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cu probleme la controlul prin teledetecție vor fi chemați la APIA. Ce pot face agricultorii pentru a evita pierderea subvențiilor?

    Roxana Dobre -

    Fermieri din toată țara, dintre cei incluși în eșantionul de control, vor fi chemați la APIA sau vizitați de către echipe ale Agenției în perioada imediat următoare. Asta după ce rezultatele controalelor prin teledetecție au scos la iveală unele neconformități în parcelele pentru care primesc subvenții.

    Începând de ieri și până vineri, pe 8 ianuarie, specialiștii APIA sunt puși la curent cu ultimele noutăți legislative. ”Specialiștii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură sunt chemați să participe la instruiri și asta pentru că de săptămâna viitoare vor începe o nouă tranșă a controalelor la fața locului. Asta se întâmplă și la noi la Gorj după ce controlul prin teledetecție a scos la iveală mai multe nereguli față de cel puțin 1.300 de fermieri selectați pentru o suprafață de aproximativ 5.400 de hectare de teren. Totodată vor fi și fermieri care nu au fost selectați pentru controale prin teledetecție care se vor afla în vizorul specialiștilor APIA”, comunică surse din cadrul APIA Gorj.

    Fermierii față de care se vor constata aceleași nereguli și la controalele la fața locului riscă să fie excluși de la plata subvențiilor pentru o perioadă de timp de până la trei ani.

    Rezultatele controalelor APIA urmează să fie prezentate fermierilor începând de săptămâna viitoare, situația prezentându-se diferit de la județ la județ.

    La Mureș, neconformități la 60 la sută din fermierii intrați la teledetecție

    Astfel, dacă la Gorj sunt 1.300 exploatații la care teledetecția a indicat probleme, în Prahova sunt doar 260 de fermieri în această situație. La Mureș, însă, din cei 2.000 de fermieri aflați în eșantionul de teledetecție, cei care au și coduri de neconformitate reprezintă circa 60 la sută.

    ”Sunt mai multe tipuri de erori, circa 20. Probleme sunt în fiecare an pentru că nu are cum să iasă totul perfect, există mici erori. Și la un control clasic în teren există anumite neconformități, deci nu sunt probleme mai deosebite față de alți ani. Deci o parte din fermieri care nu au coduri de eroare și au dosarele în regulă trec mai departe pe flux în controlul administrativ spre plată, adică nu trebuie nici măcar invitați în așa numitele campanii de follow-up pe care le avem noi cu fermierii după ce primim rezultatele de la teledetecție”, ne-a declarat directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

    Fermierul poate renunța la subvenția pentru pământul…cu probleme

    Acesta explică și care este cel mai simplu mod în care se pot rezolva neconcordanțele depistate în teren la teledetecție. ”Dacă la o parcelă fermierul declară un hectar și îi găsește teledetecția doar 98 de ari, iar diferența se dovedește a fi un răzor – pentru că teledetecția vede doar ce este cultivat, atunci se dă automat o cotă de conformitate. Adică nu poți să extrapolezi și să spui că este o mare problemă. Fermierul are posibilitatea să vină la APIA și să semneze că renunță la cei 2 ari pe care i-a declarat în plus și situația se rezolvă”, explică directorul APIA Mureș o situație în care problemele de la control se pot rezolva rapid și fără a sancționa beneficiarul subvențiilor.

    Identificarea fără echivoc  – principala sursă de probleme

    O problemă nou-apărută și care este greu de gestionat se dovedește cea legată de conceptul de identificare a parcelei fără echivoc. Adică fermierii nu au voie să mai mute parcela mai mult de 75 de centrimetri stânga-dreapta. Deci dacă în aplicația IPA online nu se găsește suprapusă digitizarea fermierului cu realitatea din teren, atunci există riscul ca acea parcelă să fie respinsă de la plată. ”Aici sunt într-adevăr niște coduri de neconformitate care sunt aplicabile doar din acest an, dar am înțeles că încă se lucrează și se mai încearcă o așa numită derogare sau o îmbunătățire a procedurii astfel încât să nu fie respinse dosarele cu această prevedere atât de strictă”, explică directorul Ovidiu Săvâșcă, precizând că doar la nivelul județului Mureș, numărul fermierilor aflați în această situație se ridică la câteva sute.

    ”Am înțeles că există discuții la nivel central cu prestatorii de teledetecție, iar în urma instruirilor pe care le avem zilele acestea în sistem de videoconferință cu cei de la București, ni s-a comunicat că se caută soluții să încercăm cumva să flexibilizăm această restricție care a generat mai multe erori decât eram obișnuiti în alți ani. În perioada următoare, cel mai probabil de luni, noi punem rezultatele prestatorilor în fața fermierilor care au aceste coduri de neconformitate și ei aduc clarificări sau pot să conteste ceea ce le prezentăm”, explică directorul APIA cum va decurge mai departe procesul de verificare.

    Fermierii din eșantionul de control la care există probleme la teledetecție au opțiunea ca, odată ce le este adusă la cunoștință situația, să nu fie de acord cu o eventuală sancțiune.

    Fermierii au opțiunea să nu fie de acord și foarte bine documentat, pot demonstra că există suprafața respectivă, iar atunci, pentru anumite coduri de eroare, se pot face vizite pe teren. Deci fermierul poate solicita serviciul de control din fiecare centru județean, iar APIA poate face aceste vizite rapide pe teren, așa cum le numim noi. Acestea se fac doar la solicitarea fermierului”, explică Ovidiu Săvâșcă.

    Cum se aplică eventualale penalizări la subvențiile pe 2015

    Directorul APIA Mureș ne-a explicat că penalizările nu se aplică producătorilor agricoli până la o eroare de maxim 3 la sută dacă sunt diferențe între suprafața declarată și cea identificată la teledetecție. ”Între 3 și 20 la sută deja se aplică penalizări, iar între 20 și 50 la sută fermierul nu mai primește deloc banii pentru campania respectivă. Deja dacă vorbim de direfențe care depășesc 50 la sută atunci nu numai că nu se mai primesc banii ci și fermierul primește sancțiuni multianuale pe următorii 3 ani de cerere”, explică reprezentantul APIA.

    Situația este complicată mai ales în zona reliefului muntos, precum cel din Prahova, după cum ne-a spus o sursă APIA din acest județ:  ”Anul acesta am avut în premieră și teledetecție pentru zona de munte Văleni, unde probabil vor exista ceva nereguli. Erorile pot varia de la neștiința fermierului, dar și uneori sunt și cazuri de rea-voință. Am avut un caz pe care l-am descoperit la depunerea cererii, la un fermier din Prahova care a specificat că are 3.000 de metri de pășune dar nu știe unde este amplasată. Noi am apelat la echipa de control pe teren care a mers să identifice parcela respectivă și să o delimiteze. Când au ajuns cu fermierul în teren au constat că cele 3.000 de metri erau de fapt amplasate în 3 locuri distincte. Mai sunt și fermieri care încearcă mici trucuri ca să obțină bani din subvenție dar trebuie să știe că acest lucru nu este posibil. Adică dacă au declarat că au 3.000 de metri într-un loc și a venit teledetecția și a constat contrariul, atunci riscă penalizări și poate fi chiar exclus de la plată”.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! La 10 ani de la lansarea brandului ADAMA, compania omologhează 5 produse noi în România Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!