• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele trei mari priorități ale MADR pe 2016. Achim Irimescu: ”Nu se mai poate merge cu agricultura din secolul trecut!”

    agrointeligenta.ro -

    Premierul Dacian Cioloș a început o serie de vizite la ministerele pe care le are în subordine, iar primul pe listă a fost cel al agriculturii unde s-a întâlnit astăzi cu Achim Irimescu pentru a discuta despre lista de priorități din perioada următoare. Premierul a ținut să precizeze că aceste vizite nu sunt controale, ci discuții colegiale cu echipele din ministere.

    ”Am început seria discuțiilor cu Ministrul Agriculturii. Acestea nu sunt controale, cum au scris unii, ci discuții colegiale cu echipele din ministere. Am vrut să încep cu Agricultura nu numai pentru că începe cu litera ”a”, ci și pentru că cunosc domeniul și ministerul ”, a spus în spirit de glumă premierul.

    Acesta a completat că în primele două luni după instalare a solicitat fiecărui ministru să-și stabilească prioritățile pornind de la programul de guvernare, dar și de la ce a găsit în minister, de la proiectele pe care le-a găsit în curs sau ideile cu care a venit. ”Suntem în măsură să publicăm acest plan de măsuri sectoriale și azi o să-l trimitem la Parlament și-l vom face și public”, a mai spun Cioloș.

    Care sunt prioritățile imediate ale Ministerului Agriculturii

    Prezent la conferință, ministrul agriculturii, Achim Irimescu a anunțat că instituția are o listă întreagă de priorități care vor fi realizate dar s-a stabilit și o listă scurtă privind cele foarte importante în 2016. Astfel, pe primul loc a nominalizat eficientizarea aplicării Politicilor Agricole Comune prin simplificarea procedurilor pentru accelerarea absorbției fondurilor europene. Șeful MADR a arătat că în prezent, accesul la aceste finanțări nerambursabile este extrem de complicat și că au existat critici privind condițiile impuse de ghidurile PNDR 2014-2020, care vor fi modificate în urma unui temeinic proces de consultări. De asemenea, va exista și un proces intern de evaluare, cu un expert european venit să lcureze mai ales pe  a simplifica procedurile celor două agenții de plăți AFIR și APIA.

    Pe locul doi în topul priorităților MADR pe 2016 se află irigațiile, demarându-se programul național de reabilitare a infrastructurii principale. Costurile totale până în 2020, adică un miliard de euro urmează să fie acoperite de la buget de stat și, într-un caz fericit, o parte din sumă ar putea veni de la Comisia Europeană prin Planul Juncker.

    Cea de-a treia prioritate a ministrului Achim Irimescu va fi sprijinirea formelor asociative din agricultură, mai exact crearea lor. ”În altă ordine de idei, sigur că avem în vedere îmbunătățirea eficienței producătorilor noștri iar în acest sens avem în vedere încurajarea formelor asociative prin revederea sistemului de impozitare, stabilirea de cooperative moderne care să permită fermierilor noștri ca într-un moment în care se înregistrează șocuri, să spunem, în ceea ce privesc prețurile de pe piață să reușim să îi ajutăm să diminueze acest șoc prin participarea în cooperative care să cuprindă și partea de comercializare”, a explicat ministrul.

    Alte proiecte importante

    ”De asemenea avem în vizor restructurarea cercetării pentru că dezvoltarea producției agricole moderne este esențială mai ales pentru a reuși să asigurăm hrana pentru 9 miliarde de locuitori, populație mondială în 2050 așa cum prevede evaluarea FAO. Este clar că nu se mai poate merge cu agricultura din secolul trecut și trebuie să aducem inovarea, iar cercetarea are un rol esențial în acest sens, a explicat ministrul.

    Achim Irimescu a menționat printre prioritățile ministerului și sectorul pomicol unde recunoaște că România are foarte mult de recuperat. ”Și nu în ultimul rând avem în vedere și sectorul pomicol unde este necesar să îmbunătățim lucrurile având în vedere importul mare pe care îl facem la fructe. Nu trebuie să uităm că în producția europeană de fructe se înregistrează un deficit iar România poate măcar, în primă fază, să își asigure autoconsumul”, a conchis ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF