Creșterea animalelor

Oierii se pregătesc de negocieri cu ministrul agriculturii. Marcel Andrei: ”Legea Vânătorii trebuie modificată în totalitate!”

Prevederile privind interzicerea pășunatului oilor pe perioada iernii până în aprilie au fost suspendate, iar oierii care merg cu animalele la pășunat nu pot fi amendați, decât dacă încalcă proprietăți ce nu le aparțin.

Acum liderii crescătorilor de ovine se pregătesc de întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și cel al Mediului pentru a identifica cea mai bună variantă de modificare în totalitate a Legii Vânătorii.

”Am făcut adresă să ne cheme la consultări dar deocamdată Ministerul Agriculturii nu ne-a dat niciun semn. Vrem să vedem concret ce se poate face pentru că noi dorim în totalitate să fie revizuită această lege de la articolul 1 până la final. Aș aminti în mod special articolul 23 care este doar suspendat. Acesta se referă la păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie. Această lege trebuie modificată, trecută prin Comisia de Agricultură și după aceea votată în Parlament”, ne-a declarat Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România.

El spune că oierii au format deja un grup de lucru dar de abia săptămâna care începe va fi demarată și seria de întâlniri cu ministrul agriculturii Achim Irimescu, după ce acesta se va întoarce de la reuniunea de la Bruxelles unde are programată și o întrevedere cu Phil Hogan, comisar european. ”În perioada următoare vom încerca tot felul de variante și vom vedea care va fi cea mai convenabilă pentru toate părțile. Noi nu mai acceptăm amânări”, a mai spus Marcel Andrei.

Prezent într-o emisiune pe teme agricole, ministrul agriculturii Ministrul agriculturii Achim Irimescu a atras atenția că legislația națională nu trebuie să favorizeze sau să defavorizeze vreuna dintre categoriile de producători agricoli. ”Noi trebuie să avem în vedere la discutarea Legii vânătorii – pentru că acolo s-a discutat despre interzicerea pășunatului și un element extrem de important. Suntem de acord ca oierul să meargă spre pășunea lui, dar fără să distrugă în drum spre pășunea lui culturile producătorilor noștri agricoli pentru că nouă trebuie să ne fie dragi și oierii și fermierii. Nu trebuie niciodată să favorizăm sau defavorizăm vreuna dintre categoriile de producători”, a spus ministrul agriculturii în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de la TVR 1.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Din partea mea sa aiba 3 caini pentru fiecare oaie . Dar nu au ce cauta cu oile pe camp de la 30 noiembrie pana la 30 aprilie . Mie mi-au halit 30 ha de grau rasarit si cum sunt vreo 3 turme prin zona fiecare da vina pe celalalt . O sa ajungem sa stam cu pusca in mana si sa dormim in masini pe tarla . Ar trebui sa aiba interzis sa creasca animale cineva care nu are un grajd corezpunzator pentru stabulatie pe timp de iarna si care nu face dovada provenientei furajelor . Pana la urma tot ne omorati cu UD-uri , alea , alea , se stie clar cat mananca fiecare animal intro perioada de timp . E misto sa-ti iei 200 de oi , sa ye plimbi pe pamanturile oamenilor , sa distrugi culturi si sa vinzi in fiecare am 3-400 de miei . Si toate astea cu cheltuieli minime cu un cioban betiv , vai mama lui , care lucreaza pe 500 ron pe luna si un blid cu mancare pe zi

Scrie un comentariu