Creșterea animalelor

Conducerea Romovis a primit un nou mandat. Ședință-maraton, finalizată cu planuri mari: ”Vrem să absorbim toți banii alocați sectorului de creștere a ovinelor”

Liderii organizațiilor membre ale Federației Romovis au participat în zilele de 22 și 23 ianuarie, la Sighișoara, la Adunarea Generală a acestei structuri de reprezentare din sectorul creșterii ovinelor din România.

Cu acest prilej, conducerile asociațiilor membre au acordat un nou vot de încredere echipei de conducere care a primit un nou mandat pentru a reprezenta interesele oierilor.

”Putem vorbi despre o reconfirmare a echipei de conducere. Au fost chestiuni foarte importante, dense, o ședință cu multe discuții care a durat peste șase ore și în care noi, cei care am făcut parte din conducere le-am cerut și celorlalți lideri din teritoriu să se implice mai mult, mai ales că ne-am propus să absorbim toate fondurile europene disponibile sectorului nostru”, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată, cel care va face în continuare parte din echipa de conducere a Romovis din poziția de Secretar General.

Președintele Romovis a rămas astfel Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Păstorul-Crişana” Arad, care va face mai departe echipă cu președinții Ion Agafiței (Vaslui), Vasile Bratu (Sibiu), Cristinel Butnariu (Giurgiu), Gheorghe Mihaescu (Timiș) și Nicolae Pop Țap (Sălaj). O noutate este responsabilizarea crescătorului de ovine Gheorghe Buda, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Maramureş, cel care va deveni vocea membrilor de sindicat de pe lângă Romovis.

Marcel Andrei, marele absent

Marele absent al Adunării Generale a Romovis a fost Marcel Andrei, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine din România. Acesta a fost, de altfel, ”oaia neagră” a discuțiilor purtate la Sighișoara, numeroase voci importante din acest sector declarându-se nemulțumite de declarațiile pe care Andrei le face în mass-media. Mai mult, s-a avut în vedere chiar și excluderea crescătorului sibian din Romovis, dar în final s-a luat decizia ca acestuia ”să i se mai dea o șansă”.

La început de an, conducerea realeasă a Romovis are planuri mari care implică mai ales accesul crescătorilor la subvenții și fonduri europene. Astfel, a fost luată decizia de a se întreprinde toate eforturile pentru ca oierii să absoarbă întregul buget alocat pentru plata sprijinului cuplat. Chiar dacă până acum nu au fost înscrise în Registrul genealogic al raselor decât 500-600 de mii de exemplare, se pare că liderii Romovis au în vedere să existe o diferențiere în funcție de efortul făcut de fiecare fermier și să fie legat nivelul sprijinul financiar cu cel al performanței din exploatație.

Un alt aspect demn de menționat este că odată cu Adunarea Generală de zilele trecute, Romovis și-a îngroșat rândurile membrilor, ajungând, potrivit informațiilor noastre la un număr de 39 de organizații membre ale Federației.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu