Energie şi biocombustibili

Cea mai bună izolație termică, dezvoltată de un român: Pereții se încălzesc prin captarea energiei solare!

Cea mai bună izolație termică este dezvoltată de un român – Sorin Macarie din Alba Iulia, care a dezvoltat un sistem prin care caselor se pot încălzi cu energie solară. Este nevoie doar de un perete de sticlă, perdea rotativă care este o reţea de transformare a energiei solare în energie termică şi un izolator cum ar fi polistirenul.

Sistemul este în curs de brevetare şi este experiment și analizat şi de către specialiștii Universității Tehnice din Cluj-Napoca cât şi de specialiştii de la ”Universității 1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

20 de euro pe metru pătrat

Acest tip de izolaţie care costă 20 de euro pe metru pătrat ar putea să ne scutească de factura pentru încălzire. Investiţia ar trebui să se amortizeze în patru-cinci ani. Sistemul testat de albaiulian este realizat dintr-un perete de sticlă şi o perdea rotativă care este de fapt o reţea de transformare a energiei solare în energie termică. Sub aceste două straturi este aplicat un izolator clasic, vată minerală sau polistiren. Sistemul poate fi aplicat atât la blocurile de locuinţe cât şi la case, inclusiv la ferme. Această izolaţie încălzeşte peretele iar o parte din căldură este înmagazinată în zidul casei.

La acest moment albaiulianul lucrează la determinarea procentului de transfer care are loc între izolaţie şi perete. „Dacă afară este o temperatură mică, chiar sub zero grade Celsius şi este o zi însorită temperatura peretelui poate ajunge la peste 60 de grade Celsius. Reţeaua poate transfera atât energia solară cât şi energia telurică sau hidraulică. Din estimările de până la acest moment, pe soare, transferul este de 0,2 kw pe metru pătrat, căldură care se înmagazinează în perete“, a explicat Sorin Macarie. Albaiulianul este de părere că la 1.000 de ore de soare pe an pentru încălzirea unui metru pătrat din masa unei case normale se pot economisi 20 de metri cub de gaz.

Pentru acest nou tip de izolaţie foarte important este peretele sudic care captează energia solară prin acesta iarna casa ar atrage orice flux termic exterior, având mai multe elemente în sistemul de stocare. Pe timp de vară peretele ar respinge orice căldură din exterior şi ar păstra o atmosferă răcoroasă. Primăvara și toamna, casa ar putea fi programată să absoarbă fluxuri termice după necesar. „Din păcate arhitecţii nu au cunoştinţe despre energiile verzi şi despre modul în care se poate construi o casă care să consume cât mai puţină energie. De exemplu o parte a acoperişului ar trebui realizată în unghi de iarnă, adică în unghi de 60 de grade pentru a putea fi acoperite cu panouri solare. Iar peretele sudic izolat“, a explicat Sorin Macarie.

Sursa: Adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu