• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plusurile și minusurile iernii: Cum i-a ajutat gerul pe fermierii din cultura mare

    Roxana Dobre -

    Temperaturile scăzute din ultimele zile au creat numeroase probleme fermierilor însă, în mod ciudat, au reușit și să îi sprijine pe cei care cultivă cereale și plante oleaginoase.

    ”Grâul arată bine, rapița depășise o anumită fază de dezvoltare, iar temperaturile scăzute sunt și ele benefice pentru boli și dăunătorii de câmp, pentru că le mai distruge. Avem și plusuri, dar și minusuri”, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în MADR pentru Agerpres.

    Potrivit oficialului MADR, gerul din ultima perioadă nu a produs „efecte iremediabile” culturilor de grâu și rapiță însămânțate în toamna anului trecut, deoarece au fost protejate de un strat consistent de zăpadă.

    ”Pe partea de sud a țării, culturile însămânțate în toamnă sunt în regulă, pentru că avem până la 35-40 de centimetri de zăpadă. Sunt zone în care a fost viscolită zăpada, dar, atâta timp cât covorul este așezat, temperaturile scăzute nu produc efecte despre care să putem spune că sunt iremediabile. În zonele celelalte, până la curbura Carpaților, sigur, au fost anumite probleme. Vorbim despre cele din partea Transilvaniei, pe partea de centru și nord-vest, pentru că stratul de zăpadă a fost mai mic, iar trei zile consecutive cu ger de minus 20 de grade Celsius în mod sigur afectează plantele. Însă, trebuie ținut cont că zonele din centrul țării sunt cultivate mai mult cu cartofi, sfeclă și porumb și mai puțin cu rapiță sau grâu. Deci, nu sunt suprafețe însemnate. Grosul producției este orientat pe partea de sud și sud-est”, a declarat Botănoiu.

    Oficialul MADR a precizat că, deocamdată, nu pot fi făcute evaluări ale pagubelor înregistrate din cauza gerului, însă, după ce se va încălzi vremea, se vor putea vedea efectele produse asupra plantelor.

    ”Ca să poți avea o evaluare exactă, trebuie să aștepți să se încălzească, să vezi cum este planta, dacă este iremediabil pierdută. Așa se fac evaluările, acum nu poți să îți dai seama. După ce dispare acest val de frig și vine căldura, putem vedea cât este sau nu de turgescență (umflarea celulei vegetale din cauza apei care a pătruns în interiorul ei — n. r.), dacă s-a dus în cap, poți face automat o evaluare să vezi cât s-a pierdut. Din cauza secetei, în partea de sud, plantele au răsărit mai greu, însă, peste Carpați, au răsărit mai bine, au fost condiții de umiditate mai bună, mai ales în zonele unde au fost tehnologiile făcute”, a explicat reprezentantul MADR.

    Pe de altă parte, Botănoiu consideră că este „îmbucurător” faptul că pe partea de sud a țării și în zona Banatului regimul hidric este normal, singura îngrijorare fiind legată de creșterea bruscă a temperaturilor care ar putea sufoca plantele. Prognozele agrometeorologice emise de ANM arată în momentul de față că 2016 că va fi un an relativ normal din punct de vedere agricol.

    ”Sper să nu vină temperaturi bruște, superioare, de la minus 20 de grade să trecem la 10 grade Celsius și să continue așa, pentru că apar băltirile și sufocarea plantelor. Aceste variații de temperatură nu sunt bune pentru plante. Practic, și omul suferă din cauza acestor variații. Prognozele agrometeorologice arată că vremea va fi bună pe perioade scurte, însă, pentru o perioadă mai lungă, se anunță ceva mai multe precipitații începând cu jumătatea lunii februarie și în martie. În general vom fi într-un an relativ normal”, a adăugat oficialul MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale