• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Baciu, LAPAR – clarificări despre subvențiile pe 2016: Ce se elimină și ce rămâne în vigoare la declararea suprafețelor la APIA

    Roxana Dobre -

    Publicarea proiectului de modificare a ordinului ministerial prin care se vor achita subvențiile pe anul 2016 au coincis cu o ședință maraton la MADR tocmai pentru a se ajunge la o formă simplificată care să răspundă solicitărilor venite din partea fermierilor.

    La finele ședinței, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, a declarat pentru Agrointeligența că actualul proiect ar mai putea suferi modificări până la adoptarea sa de către Guvern. Demersurile, însă, au început din timp, așa că există șanse mari ca depunerea cererii unice pe 2016 să nu mai ridice problemele de anul trecut.

    ”În principiu s-a ținut cont de doleanțele fermierilor. Am mai găsit câteva scăpări în Ordin dar din discuțiile purtate cu toată conducerea Ministerului Agriculturii și cea a APIA s-a ajuns la soluția de a elimina acele condiții care nu folosesc nimănui cu absolut nimic, ci pur și simplu sunt niște condiții birocratice care nu creează decât neplăceri. Era vorba de un articol care se referea la un tabel care practic este nefuncțional la această oră pentru că, chiar dacă se depune, se referă la registrul agricol de la Primărie iar foarte multe primării nu au acest registru agricol și astfel pun într-o situație delicată fermierii, și s-a cerut să fie scos. Acesta a fost și în 2015 când le-a dat bătăi de cap fermierilor mai ales la început când a fost ceva mai întortocheat iar după aceea mai spre finalul depunerilor s-a acceptat și o formă mai simplă. Dar vrem ca anul acesta să o luăm cu modificările din timp ca să nu mai nu se mai repete situația din 2015. Atunci și din cauza birocrației s-a prelungit și timpul de depunere și au fost numai necazuri. Erau cerute niște acte care nu duceau nicăieri ci din contră îl puneau pe fermier într-o situație delicată, uneori chiar juridică”, ne-a declarat Laurențiu Baciu.

    Și, totuși, chiar și fără acel tabel cu parcelele identificate fără echivoc, această procedură rămâne să fie făcută în sistemul APIA.

    ”O altă problemă este vorba de acea digitizare pe parcelă și s-a convenit să se treacă cum au fost discuțiile și anul trecut și să fie pe blocul fizic ținând cont de faptul că tehnic suprafețele din documentele și cu cele digitizate și cu cele pe care le măsurăm prin satelit nu o să se potrivească niciodată. Și în sensul acesta să se treacă pe digitizarea pe bloc fizic pentru că toleranța este mult mai mare. Și aici au promis că vor ține cont. Mai erau câteva probleme, dar minore ce țineau de detaliu. Dar din discuția pe care am avut-o i-am văzut pe cei de la minister destul de dornici de a ajunge la o formă cât mai simplă. Ideea este pentru 2016 de simplificare cât se poate dar bineînțeles cu niște chei de control pentru că nu poți da totuși bani la voia întâmplării. Dar cu siguranță nu va mai fi nevoie de acele dosare care să arate ca o lucrare de doctorat și care să fie cu efect zero. Deci în 2016 se va pune accent pe declarația pe propria răspundere și pe adeverințele date de către primari cu suprafața lucrată. Deci noi trebuie să facem dovada că exploatăm terenul acela, nu trebuie să dovedim că îl avem în proprietate”, a declarat Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența.

    Vă reamintim că marți, MADR a publicat pe site un proiect de modificare a Ordinului de ministru 619/2015. Astfel, pe lângă copia după actul de identitate sau cele de identificare ale certificatului de înregistrare la formei de activitate, dovada deținerii unui cont bancar și, după caz, procura notarială pentru împuternicire, producătorii nu mai depun pe hârtie și acel stufos tabel cu parcelele lucrate, identificate fără echivoc în sistemul APIA. Astfel, pentru anul 2016 documentele care fac dovada utilizării terenului şi care atestă că terenul este la dispoziția fermierului în 2016 se va depune o adeverinţă conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează pe baza unui model și care include și toate parcelele identificate cu numele arendașului/arendatorului, cu numărul contractului de arendă, data încheierii contractului, perioada, suprafața parcelei, categoria de folosință și numărul blocului fizic. Adeverința va fi eliberată de către Primărie și va fi semnată de primar, de secretar, de un inspector cu atribuții în domeniul administrării impozitelor și taxelor locale, precum și de un inspector cu atribuții privind completarea, ținerea la zi și centralizarea datelor din registrelor agricole.

    Alt document ce se va depune la APIA va fi o copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ teritoriale, după caz, și o copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier si Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz.

    Documente utile:

    Proiect de modificare a Ordinului de ministrul 619/2015 (formă lansată în dezbatere publică)


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA. Listă cu aproape 8.000 de fermieri care au banii în conturi Ministrul Barbu a anunțat subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Fermierii care vor avea săptămâna aceasta subvențiile APIA în conturi

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii