• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții 2016. Sprijin cuplat doar pentru ovinele înscrise în Registrul Genealogic. ”E prea târziu pentru o derogare de la Bruxelles”. Cum se împart banii europeni în acest an

    Roxana Dobre -

    România nu mai poate trimite o cerere de derogare pentru amânarea cu încă un an a înscrierii în Registrul Genealogic. Așadar, pentru anul 2016 sprijinul cuplat se împarte doar acelor crescători de ovine care au reușit să-și înscrie animalele. Condiția, impusă țărilor membre în 2014 a primit derogare pentru anul de cerere 2015 dar ca să se obțină o nouă derogare țara noastră trebuia să notifice CE până la 30 august.

    Citiți și:

    Subvenție de 47,5 euro pe cap de ovină? Calculele care dau peste cap sprijinul cuplat pe 2016

    ”Ni s-a spus că banii vor fi luați toți. Aceasta a fost chiar prima întrebare pe care am pus-o la minister iar răspunsul a fost afirmativ, cu siguranță îi vom lua. Am întrebat și dacă mai există vreo șansă de notificare la Bruxelles pentru a obține o derogare pentru anul de cerere 2016 iar răspunsul a fost că nu, fără dubii, pentru că România trebuia să trimită notificare până la 30 august 2015 deci este extrem de târziu având în vedere că peste circa o lună se depune deja cererea unică. Nu se mai pune problema și nu și-o dorește nimeni decât cei care nu prea și-au bătut capul cu înscrierea sau cu obținerea de performanță. Ni s-a spus ferm că aceasta este regula și cine a respectat-o intră la plată. Cine nu, rămâne doar cu ANT-ul. Noi nu renunțăm la ideea, și asta ne-a transmis și conducerea Ministerului Agriculturii, de a obține performanță. Aa cum am mai spus avem efective însemnate dar nu avem performanță”, ne-a declarat Ionică Nechifor, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS și, totodată, secretar general al Romovis.

    Stratificarea fermelor, viabilă din 2016. Registrul Genealogic va deveni Carte de Rasă

    Ministrul Agriculturii le-a transmis liderilor din sectorul de creștere a ovinelor că până la 1 august trebuie să pună la punct un plan foarte bine documentat cu care România să notifice CE pentru ca în 2017 să existe o diferențiere foarte clară între fermele de ovine.

    ”Ne-a spus la modul cel mai serios că împreună trebuie să stăm la masă și să găsim niște criterii, și aici intrevine propunerea mea cu stratificarea fermelor, de eligibilitate diferențiată. A fost de acord domnul ministru să eliminăm denumirea de Registru genealogic și să înlocuim cu Carte de Rasă. Acestă denumire a fost aleasă pentru că acolo poată fi introdusă și definiția fermelor astfel că ferma de elită va avea o subvenție mai mare, cea de înmulțire va primi mai puțin și tot așa. În cifre, fermele de elită ar putea primi undeva la 12-14 euro, ferma candidată la fermă de elită 9 euro, ferma de înmulțire 7 euro, ferma comercială 5 euro. Sumele sunt preliminare, nu le-am discutat încă, ci le vom dezbate în perioada următoare astfel încât până la 30 august să putem trimite notificarea la Bruxelles”, ne-a explicat Ionică Nechifor.

    ferme

    El spune că procesul de înscriere în Registrul Genealogic a început mai greoi dar fermierii au început să înțeleagă că pe viitor vrea să se meargă mai mult pe performanță. ”Clar că nu vom atinge 3,5 milioane de efective înscrise dar sperăm măcar la un număr de 1 milion de oi să atingem în 2017 după care în 2018 să creștem efectivul și tot așa. Cred că o să fim apreciați inclusiv la nivelul CE și vom fi văzuți ca o țară cu o bună bază genetic”, ne-a mai spus crescătorul.

    28,5 milioane de euro a alocat CE României pentru sprijinul cuplat în sectorul ovinelor

    Și hibrizii ar putea fi acceptați în Registrul Genealogic

    În cazul performanței proprii, se dorește să se dea șanse și fermierilor care obțin hibrizi condiția fiind ca aceștia să provină dintr-o încrucișare între o rasă autohtonă și una importată specializată pe o anumită producție.

    ”Asta ne dorim ca noutate astfel ca să îi dăm șansa și acelui fermier care are Dorper să spunem și vrea să obțină o hibridare cu Țurcană sau Merinos. Sau acolo unde avem un nucleu suficient de mare de Dorper de exemplu, adică un minim de 3000 de capete la nivel național, prin care să putem pune în aplicare un program de ameliorare al rasei existente în România o facem și așa ar trebui gândit pe toate rasele pe care le aducem în țară. Dar avem nevoie de un nucleu pentru că un program de ameliorare nu îl poți face pe 100 de oi. Dar la dicuțiile care vor urma vom propune reducerea nucleului pentru programul de ameliorare poate chiar la 1.500-2.000. De fapt cea mai mare problemă intervine la infuzia care trebuie făcută astfel încât să evităm consangvinizarea”, ne-a mai declarat Ionică Nechifor.

    Foto de Robert Mălăianu (Grupul Ovine-oierit-România – Facebook.com)


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ferma de sparanghel – afacerea cu care frații Toma au dat lovitura Preț miei de Paște vs. preț miei la export. Alegerea oierilor – dificilă!