• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ungaria și Bulgaria, cu derogarea în buzunar. Ce s-a decis la MADR cu privire la folosirea neonicotinoidelor în România

    agrointeligenta.ro -

    După Bulgaria, și Ungaria a obținut acordul Comisiei Europene pentru a putea trata semințele cu neonicotinoide în această primăvară. La București, astăzi a avut loc o ședință pe această temă, la finele căreia nu s-a decis, însă, mare lucru.

    Fermierii nu știu încă dacă vor putea combate atacul de rățișoara porumbului, spre exemplu, prin tratarea eficientă a semințelor cu neonicotinoide.

    ”Astăzi, la MADR, a fost o întâlnire de lucru în care am discutat despre posibilitatea obținerii unei noi derogări. Nu s-a luat nici o decizie. Au fost mai mult informări cu privire la activitatea pe care am desfășurat-o fiecare, ce am făcut anul trecut – când am completat chestionare la ferme, am discutat să aplicăm aceleași proceduri și acum, însă e destul de târziu pentru această acțiune. Au mai fost discuții, atât noi, Pro Agro, cât și colegii de la LAPAR am făcut adrese către MADR din timp”, ne-a declarat Florentin Bercu, director general al Federației Pro Agro, care a participat astăzi la discuțiile de la MADR purtate cu directorul general al Autorității Naționale Fitosanitare (ANF), Elena Leaotă, care va urmează să informeze și conducerea ministerului despre problemele atinse.

    S-a luat decizia de a se face un studiu la nivel național

    Totuși, astăzi s-a luat o decizie importată: aceea de a se face, în premieră, un studiu național care să fie apoi prezentat autorităților europene și care să stabilească, într-un final, dacă România este îndreptățită să folosească neonicotinoide sau nu.

    ”A rămas să identificăm, să găsim soluții pentru a realiza un studiu comun între institutele de cercetare avizate în acest domeniu, în parteneriat cu fermierii, care să pună la dispoziție suprafețe de teren pentru analiză. (…) Studiul va fi gata probabil spre sfârșitul anului. Aș menționa aici că deja, la nivel european, la EFSA s-au depus 375 de lucrări și studii științifice la nivel european pe tema necotinoidelor ce urmează să fie analizate și în baza cărora se va lua o decizie”, a mai spus Florentin Bercu. El a arătat că se va încerca să se includă în studiul național date nu doar de anul acesta, ci și din anii precedenți, în măsura în care datele sunt disponibile și pot fi comparate.

    ”Nu ni se pare corect ca această interdicție să fie în vigoare fără a avea la bază un studiu științific, ci doar pe baza unor presupuneri, chiar și la nivel european, dar în România, spre exemplu, noi nu avem nici un studiu concludent. Acum noi trebuie să venim cu un studiu să clarificăm lucrurile, să infirmăm ce s-a vehiculat. Nu avem emoții sau îndoieli că lucrurile nu vor fi clare, trebuie doar să facem un studiu echidistant, care să ia în calcul toți factorii, inclusiv cei ce țin de efectivele de albine, de producția lor, de evoluția lor în timp”, a spus Bercu.

    Datele din apicultură vor fi incluse în studiul pe neonicotinoide

    În premieră, la realizarea studiului vor fi incluse și datele din sectorul apicol. ”În acest studiu, eu am propus să fie introdus ca partener și Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură, tocmai pentru a-și face și ei analizele necesare pentru că toți vrem să știm exact ce se întâmplă. Este foarte puțin probabil să fie probleme atunci când efectivele au crescut, când sunt doi apicultori pe o solă mare și unul nu are probleme și al doilea spune că a pățit ceva cu albinele. Atât timp cât sunt respectate regulile de bune practici la tratamentele la semințe, s-a dovedit că tratamentul în vegetație este de 50 de ori mai toxic decât tratamentul la sămânță. Noi, fermierii, ne dorim o măsură care să vină în sprijinul nostru, un produs prietenos cu mediul – deși nu știm dacă neonicotinoidele dăunează, dar ne dorim un produs pe care să îl putem utiliza, nu suntem fani neonicotinoide, dar să avem altceva în schimb”, a explicat directorul general al Pro Agro.

    Atacul rățișoarei în Ialomița – 100 de dăunători pe mp

    Florentin Bercu ne-a precizat că informațiile colectate până acum din ferme au arătat că atacul rățișoarei a ajuns să fie unul foarte violent, chiar de 100 de dăunători pe metru pătrat în județul Ialomița, în ferma lui Nicolae Sitaru.

    „Noi suntem optimiști și sperăm ca autoritățile române vor face demersurile necesare pentru a obține acea derogare chiar și pe ultima sută de metri. Semănatul începe din aprilie. În anii anteriori, au fost acele condiții pentru societățile comerciale autorizate să facă tratarea semințelor, probabil este motivul pentru care s-au tratat suprafețe din ce în ce mai mici, ceea ce s-a reflectat și în producții mai mici și în problemele cu care s-au confruntat fermierii. Au fost foarte multe cazuri când pragul de dăunare au depășit 100 de exemplare pe metrul pătrat, la rățișoară. Rățișoara e cea mai mare problemă, iar județele care se confruntă cu atacuri masive sunt Ialomița, spre exemplu”, a spus Bercu.

    Despre finanțarea studiului, reprezentantul Pro Agro apreciază că dacă nu se vor găsi bani de la bugetul de stat, nu este exclus un parteneriat public-privat.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA