• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2016: Nerespectarea regulilor de ecocondiţionalitate vă poate tăia de la plata pe suprafață!

    Roxana Dobre -

    Încă din 2015, fermierii care solicită plăţi directe din bani europeni sau din bugetul naţional, precum şi cei care solicită fonduri europene prin anumite scheme de plăţi din PNDR, trebuie să respecte 20 de norme privind ecocondiţionalitatea (GAEC şi SMR). Acestea sunt obligatorii pentru fermierii care solicită plăţi directe și ajutoare naționale tranzitorii dar și pentru beneficiarii primelor anuale în cadrul măsurilor pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite, plăţi de agromediu şi climă, sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică, sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică, plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, plăţi pentru angajamente de silvomediu și măsuri de sprijin în sectorul pomicol.

    Normele privind ecocondiţionalitatea se referă la standarde privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC) şi la cerinţele legale în materie de gestionare (SMR). Aceste norme au în vedere următoarele domenii: mediu, schimbări climatice, bune condiţii agricole ale terenurilor: apă (SMR 1, GAEC 1, 2, 3), sol şi stoc de carbon (GAEC 4, 5, 6), biodiversitate (SMR 2, 3), peisaj (GAEC 7); sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, siguranţă alimentară (SMR 4, 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6, 7, 8), bolile animalelor (SMR 9), produse de protecţie a plantelor (SMR 10) şi bunăstarea animalelor (SMR 11, 12, 13).

    Una dintre normele de ecocondiţionalitate, impusă prin respectarea GAEC 4, se referă la zonele cu strat vegetal care sunt culturi secundare ce nu participă la calculul diversificării culturilor şi care asigură acoperirea solului pe timpul iernii, până la data de 1 martie, numite de fermieri și covoare verzi.

    Perioada de însămânţare a culturilor secundare este 1 august – 1 octombrie. Acesta poate fi însămânțat cu măzăriche de toamnă, mazăre furajeră de toamnă, secară, orz, ovăz, trifoi, rapiță, mei, phacelia, muștar, ghizdei în proporție de două specii care se stabilesc de fermier, astfel încât ambele specii să fie identificate la controlul pe teren care se efectuează de APIA.

    Atenție însă! Acestea nu trebuie să fie confundate cu culturile verzi din pachetul 4 pe agromediu, măsură ce dispune de o subvenție de 130 de euro pe hectar, ci trebuie să fie altele decât zonele cu strat vegetal în cadrul exploatației. Zonele acoperite de strat vegetal nu includ zonele acoperite de culturi de toamnă semănate în mod normal în vederea recoltării sau a păşunatului și nici culturile înfiinţate pentru pachetele 4 şi 7 ale Măsurii 10 „Agromediu şi climă” din PNDR 2014 – 2020 și/sau pachetele 4 şi 7 ale Măsurii 214 „Plăţi de agro-mediu” din PNDR 2007-2013, aflate în derulare. Zonele cu strat vegetal participă se pot înfiinţa inclusiv pe parcelele cu suprafeţe mai mici de 0,3 ha.

    Cum se face desființarea culturilor secundare

    Desființarea culturilor secundare se realizează prin distrugere mecanică până la data limită de 31 martie. În cazul în care condiţiile meteorologice nu permit desființarea culturii până la data limită menționată, aceasta se poate face până la data de 30 aprilie, cu condiţia notificării prealabile a Centrului local/Centrului județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Pentru efectuarea plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat iar amestecul de specii de culturi pentru strat vegetal să fie cuprins în tabelul  prezentat mai jos:

    Nr. crt. Denumirea populară Denumirea ştiinţifică
    1. Muștar + Ovăz Sinapis alba + Avena sativa
    2. Muștar+ Phacelia Sinapis alba +Phacelia Tanacetifolia
    3. Muștar + Rapiță Sinapis alba+ Brassica carinata/Brassica napus
    4. Latir + Măzăriche de toamnă Lathyrus sativus + Vicia pannonica Crantz/ Vicia villosa Roth
    5. Latir + Ovăz Lathyrus sativus+ Avena sativa
    7. Mazăre + Ovăz Pisum sativum L+ Avena sativa Pisum sativum L+ Avena sativa
    8. Măzăriche de toamnă + Ovăz Vicia pannonica Crantz / Vicia villosa Roth+ Avena sativa
    9. Măzăriche de toamnă+Secară Vicia pannonica Crantz / Vicia villosa Roth+ Secale cereale
    10. Măzăriche de toamnă+Triticale Vicia pannonica Crantz / Vicia villosa Roth + Triticosecale
    11. Lupin+ Trifoi Lupinus + Trifolium Lupinus + Trifolium
    12. Rapiță+ Triticale Brassica carinata/Brassica napus + Triticosecale
    13. Rapiță +Secară Brassica carinata/Brassica napus + Secale cereale

    Dacă APIA a informat fermierul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată sau intenția de a efectua un control pe teren, sau dacă în cadrul controlului pe teren se constată neconformităţi, modificările solicitate de fermier în conformitate nu sunt acceptate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea.

    Informarea fermierilor cu privire la normele de ecocondiţionalitate intră în responsabilitatea următoarelor instituţii: APIA, AFIR, ANF, ANSVSA, Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, Camerele pentru agricultură judeţene, precum şi alte structuri cu atribuţii de informare şi consultanţă agricolă din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Pentru zonele cu strat vegetal nu este necesară o delimitare suplimentară faţă de parcela SAPS digitizată. Sistemul informatic va calcula automat pentru parcelele solicitate cu codurile de cultura aferente suprafaţa ZIE şi va aplica ponderea .

    Nerespectarea acestor norme poate duce la tăierea de la plată

    Nerespectarea de către agricultori a normelor de ecocondiţionalitate conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, pe baza gravităţii, amplorii, persistenţei, repetiţiei şi caracterului intenţionat al nerespectării obligaţiilor, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulţi ani (art. 23 si 24 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009) cu exceptia cazurilor de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale (art. 31 din Regulamentul CE nr. 73/2009). Acestea pot fi: decesul agricultorului;  incapacitatea profesională de lungă durată a agricultorului; o catastrofă naturală de proporţii care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei; distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţie; o epizootie care afectează parţial sau integral şeptelul agricultorului (în cazul condițiilor aplicabile crescătorilor de animale).


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd