• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce spun liderii fermierilor despre data de 8 aprilie pentru plata subvențiilor pe suprafață

    agrointeligenta.ro -

    Data de 8 aprilie anunțată de ministrul Achim Irimescu ca fiind fixată în calendarul APIA pentru demararea plăților către agricultori îi nemulțumește pe cei mai mulți fermieri care așteaptă subvențiile integrale pentru a-și achita datoriile la bănci și pentru a-și finanța lucrările agricole din acest an.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România ne-a declarat că organizația sa a fost informată cu privire la data de 8 aprilie încă înainte de declarațiile publice ale ministrului. Șeful LAPAR a precizat că, din păcate, din ce a discutat la minister, dar și cu conducerea APIA, cu toate eforturile și bunăvoința, în situația actuală nu se poate depăși piedica numită ”soft”.

    ”Știam de acest termen pentru că avusesem o discuție cu ministrul pe segmentul acesta. Întârzierea acestor bani de aduce mai necazuri, dar am avut posibilitatea să mă conving că într-adevăr singurul motiv pentru care se întârzie plata subvențiilor este acel nenorocit de soft de la Siveco. Mi-au explicat și nu trebuia să mai îmi explice odată ce, de la începutul anului, de 3-4 ori când am fost la minister i-am găsit pe cei de la Siveco la APIA, ceea ce îmi spune totul.  Sunt toți puși la treabă. Dacă nu ar fi bani, nu ar avea de ce să fie așa, deci nu sunt amânate plățile că n-ar fi resurse. Vorbesc cu cei de la APIA și cei de la MADR și mi-au spus că tehnic, inclusiv cei de la Siveco – pentru că și  acest program se face în timp, mi-au spus că acest sistem nu poate fi gata mai devreme de începutul lui aprilie”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro crede că s-a ajuns în această situație din vina exclusivă a Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură care știa de prevederile noi Politici Agricole Comune încă din 2013 și nu a făcut nimic pentru a implementa într-un timp cât mai scurt noile module de plată.

    ”Este clar că în 8 aprilie un fermier care dorește să obțină producții substanțiale la culturile înființate în toamnă este tardiv pentru el să poată să-și asigure achiziția de îngrășăminte chimice pe care să le utilizeze tocmai pentru a-și spori producția. Sunt foarte trist și surprins de faptul că APIA care știa de noua Politică Agricolă Comună din 2013, nu a reușit să implementeze noile module de plăți directe. Este o culpă exclusivă a statului, fermierul este o victimă în toată această situație. Alte state membre au virat deja în conturile fermierilor plățile directe pe suprafață. Nu pot să accept, nu este o explicație care să mă liniștească faptul că am început târziu implementarea noilor soluții informatice”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Costul soft-ului reprezintă 10% din banii plătiți fermierilor

    ”Atât timp cât pentru aceste sisteme informatice plătim o sumă consistentă, din câte înțeleg 28 milioane de euro pentru dezvoltarea unui soft, iar avansurile pentru fermieri au fost de doar 250 milioane de euro, dintr-un total de 1,3 miliarde de euro spune foarte multe. Costul soft-ului depășește 10% din sumele plătite azi în România către fermieri”, a adăugat reprezentantul fermierilor din Pro Agro.

    Fermierii contau pe subvenție pentru achiziția de inputuri

    Data de 8 aprilie este destul de înaintată în contextul în care cei mai mulți fermieri din România contau pe acești banii pentru a-și achiziționa inputurile necesare pentru culturile de toamnă și primăvară.

    ”Este tardiv pentru culturile înființate în toamnă chiar și pentru culturile care vor fi înființate în primăvară pentru că pe 8 aprilie deja încep însămânțările. Pătura cea mai consistentă de fermieri, care înseamnă cei mici și mijlocii, care are nevoie de aceste subvenții, în loc să le aibă acum în conturi și să cumpere cu banii respectivi inputuri nu știu ce vor face. Este o situație fără precedent în care dăm întotdeauna vina pe ce s-a întâmplat în trecut dar pentru noi ca și oameni de business, care fac agricultură ca să obțină marjă de profit nu este o explicație care să ne mulțumească”, a explicat Emil Dumitru care este motivul pentru care oamenii care fac agricultură în România chiar contau pe acești bani.

    Fermierii pierd reducerea de 10% a impozitului

    Fermierii sunt obligați să plătească impozit pe venit deși banii din subvenții nu le-au ajuns încă în conturi, iar data de 8 aprilie îi face să piardă reducerea de 10% a impozitului care se aplică pentru plățile efectuate până la sfârșitul lunii martie.

    ”Dacă ținem cont și de deciziile de impunere pe venituri pe care fermierii trebuie să le achite cu toate că nu le-au intrat banii în cont, coroborat cu faptul că odată intrată subvenția pe 8 aprilie ei pierd și cei 10% reducere din impozit lucrurile arată destul de rău. Este o situație foarte grea, eu unul nu am să înțeleg cum s-a ajuns în această situație. Probabil că se vor acumula foarte multe nemulțumiri din rândul fermierilor pentru că atunci când vezi că munca de o viață unde s-au investit sume foarte mari de banii în dotarea cu utilaje și echipamente riscă să se ducă pe apa sâmbetei pentru că dintr-o pasivitate a celor care trebuiau să-și facă treaba riscăm falimentul. 8 aprilie este mult prea târziu și tragem un semnal de alarmă foarte mulți fermieri riscă să intre în incapacitate de plată”, avertizează fermierul Emil Dumitru.

    Sectorul de creștere a animalelor va primi subvențiile în luna mai

    În sectorul creșterii animalelor situația este cu atât mai dificilă, pentru că acolo plățile vor începe o lună mai târziu, adică undeva în luna mai.

    ”În sectorul de creștere a animalelor situația este alarmantă, foarte mulți vor pune lacătul. Au avut și ei probleme din cauza secetei, nu au avut suficientă mâncare pentru animale și mulți vor reuși cu greu să iasă cu animalele din iarnă. Banii pentru a cumpăra hrana pentru animale se lasă și ei așteptați”, a adăugat președintele Pro Agro.

    Vinovații trebuie trași la răspundere

    Agricultorii români s-au săturat să audă tot timpul că plățile vor întârzia din cauza faptului că vorbim de o nouă Politică Agricolă Comună și noi regulamente, ei își doresc ca conducerea MADR să spună cu subiect și predicat cine sunt cei care se fac vinovați de această situație.

    ”Un minister al agriculturii cu fermieri falimentari nu cred că își poate găsi rostul între instituțiile puternice ale Guvernului României. Nu vreau să dau vina pe noul ministru dar, cred că Achim Irimescu ar trebui să facă o analiză foarte serioasă și cei care se fac vinovați de această situație să-i demită și public ar trebui mult mai multă transparență chiar dacă fermierii, dincolo de transparență, au nevoie de bani în cont pentru a-și achiziționa semințe, motorină, îngrășăminte. Este o situație catastrofală pentru sectorul agricol românesc”, a subliniat reprezentantul producătorilor agricoli reprezentați prin Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale