• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protest generalizat în agricultură? Care sunt șansele ca organizațiile de fermieri să facă front comun prin manifestări de stradă

    agrointeligenta.ro -

    Oierii nu sunt singurii producători agricoli care au anunțat că luna aceasta pregătesc un val de proteste. O amplă manifestare de stradă urmează să aibă loc săptămâna viitoare  – pe 9 februarie, ca urmare a majorării taxelor pentru reciclarea ambalajelor. Manifestarea este organizată de Federația Națională Pro Agro și este programată să se desfășoare în fața Ministerului Mediului.

    ”Vom face un protest săptămâna viitoare, pe 9 februarie la Ministerul Mediului pe problema cu reciclarea. Nu ne resemnăm și vom merge să discutăm, dacă vom fi primiți la Ministerul Mediului unde vom aduce argumente temeinice pentru care producătorii nu trebuie să plătească această suprataxă. Într-adevăr dacă vom epuiza toate căile de dialog vom organiza această manifestație urmând ulterior să facem și înconjurul Palatului Parlamentului pentru că legea 249/2015 este o legea adoptată de Parlament la propunerea Guvernului în regim de urgență. Acolo sunt foarte multe inechități legislative care nu fac altceva decât să lase în sarcina noastră neîndeplinirea obiectivelor de reciclare ceea ce este absolut regretabil mai ales că nu suntem noi vinovați de situația creată”, ne-a declarat Emil Dumitru, președintele Pro Agro.

    De altfel, conducerea Pro Agro a anunțat că în cazul în care instituțiile din România nu vor face demersurile legale necesare salvării producătorilor din sectorul agroalimentar românesc își rezervă dreptul de a sesiza instituțiile europene abilitate în acest sens pentru a evita obligarea producătorilor să suporte suprataxarea doar pentru că au respectat legea.

    De asemenea și patronatele și sindicatele din industria alimentară au solicitat suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor și au cerut la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

    OTR-urile sunt responsabile de situația creată

    Înainte de a trece la acțiuni de protest industria alimentară încearcă să epuizeze toate căile de dialog cu Ministerul Mediului.

    ”Încercăm să epuizăm toate căile de dialog, din punctul nostru de vedere încercăm să explicăm Ministerului Mediului faptul că nu producătorii din industria alimentară se fac vinovați de faptul că sistemul, timp de 10 ani nu a funcționat. Acea suprataxă de 2 lei nu este în nici un caz imputabilă producătorilor din industria alimentară atâta timp cât ei au avut încheiate contracte cu acele Organisme de Tranfer de Responsabilitate (OTR) pentru că aceste OTR-uri au fost autorizate de Agenția Fondului de Mediu și au fost auditate în fiecare an. Din păcate am constat că nu numai că nu au fost rezolvate problemele din trecut, dar în noua lege a fost scoasă responsabilitatea acestor Organisme de Transfer de Responsabilitate și astfel suprataxa de 2 lei în loc să fie aplicată celor care nu au îndeplinit obligațiile contractuale, respectiv OTR-urile suntem în situația în care noi producătorii trebuie să plătim aceast suprataxă ceea ce este o grea lovitură aplică industriei agroalimentare românești”, a explicat liderul Pro Agro.

    Taxa de mediu a intrat oficial în vigoare de luni 25 ianuarie și încă de atunci industria a încercat să poarte mai multe discuții cu Ministerul Mediului pentru a găsi o soluție de compromis. ”Am avut o discuție cu domnul secretar de stat de la Ministerul Mediului i-am promis că o să trimitem și un memoriu cu situația de fapt. Am avut și discuții cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, chiar dacă ministerul nu este decizonal, totuși MADR este cel care păstorește sectorul agroalimentar românesc și ar trebui să ne susțină pentru că un minister al agriculturii cu o industrie alimentară falimentară nu poate fi un minister puternic. Din punctul nostru de vedere încercăm pe toate căile să ne susținem dreptatea pentru că dreptatea este una singură și este de partea fermierilor și a producătorilor din industria agroalimentară românească”, ne-a vorbit președintele Pro Agro, despre acțiunile pe care industria le-a întreprins în vederea soluționării acestei probleme.

    Sindicatele și patronatele fac front comun

    Acțiunea de protest este susținută de toți liderii din industria agroalimentară, astfel că, pentru prima dată după mult timp sindicatele și patronatele din industrie fac front comun într-o acțiune de protest împotriva prevederilor legii 249/2015.

    ”Paradoxal este probabil printre puținele dăți când industria alimentară românească și-a unit forțele indiferent de poziția pe care fiecare asociație reprezentativă o are. Împreună cu sindicatele și patronatele din sectorul agroalimentar vom avea o manifestație de protest, ceea ce nu este puțin lucru. Dincolo de această unitate a industrie, cei care iau decizia politică în România ar trebui să-și asume că trebuie îndreptat sistemul de reciclare din țară. Este adevărat că poluatorul plătește, noi am plătit contractele cu aceste OTR-uri, dar nu este vina noastră că niște băieți deștepți care au muta hârtii dintr-o parte în alta timp de 10 ani, nu a condus la o reciclare a deșeurilor puse în piață”, a explicat reprezentantul industriei.

    Sistem de reciclare inspirat după cel din Ungaria

    Pentru că sistemul de reciclare care a funcționat în România de mai bine de 10 ani și-a dovedit ineficiența, industria își dorește înlocuirea modului de funcționare a sistemului de reciclare cu unul inspirat de felul în care maghiarii au reușit să implementeze un sistem de reciclare funcțional. ”Noi am făcut și o analiză din punct de vedere legislativ, avem și propuneri concrete prin care vrem să schimbăm sistemul de reciclare din România și ne-am inspirat din sistemul de reciclare din Ungaria, unde au fost eliminate aceste Organisme de Transfer. În România se dovedește după 10 ani că acest sistem este unul falimentar. Suntem deschiși, dacă suntem primiți la dialog vrem să participăm în grupele de lucru și să elaborăm împreună cu autoritățile publice centrale noile prevederi legislative, care trebuie să fie în concordanță cu legislația europeană și cu situație de fapt din România”, ne-a mai declarat Emil Dumitru, președintele Federație Naționale Pro Agro.

    Susțin și cauza oierilor

    După cum a solicitat public în luna decembrie, Pro Agro s-a implicat și în problema oierilor legate de Legea Vânătorii și este de acord cu îndreptarea acesteia. ”Problema Legii Vânătorii este clar că trebuie rezolvată și trebuie dezbătută într-un cadru organizat pentru că până la urmă dialogul va rezolva acele prevederi injuste care îi nemulțumește pe oieri. În ceea ce privesc problemele din cultura mare cu întârzierile subvențiilor noi sperăm că liderii din Ministerul Agriculturii vor impulsiona APIA să finalizeze softul”, ne-a mai spus Emil Dumitru.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Când se seamănă semințele de roșii Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte