• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Angajații APIA au început să se toarne între ei cine muncește și cine nu

    agrointeligenta.ro -

    Cu mai puțin de o săptămână până la deschiderea campaniei de depunere a cererilor de plată pe 2016, fermierii nu știu încă un cuantum exact pentru ce au de  încasat pentru anul anterior. Președintele LAPAR Laurențiu Baciu spune că la mijloc se află o situație gravă de incompetență a celor din APIA unde, chiar și în interior, sunt nemulțumiri legate de faptul că doar o parte din angajați își fac treaba, deși salarii mari încasează cu toții. 

    ”Mai avem necazuri și cu cei care nu își fac treaba la timp. Și din punctul acesta de vedere, ce s-a întâmplat la APIA anul acesta a fost o problemă atipică pentru agenția de plăți, având în vedere că și la început, la înființarea APIA, lucrurile au stat mult mai bine decât acum. După 7-8 ani de experiență, să fii pus în situația să nu poți să dai banii la timp fermierilor, și de aici decurg și toate celelalte necazuri în lanț pentru fermieri deoarece nu și-au putut plăti creditele pentru că acești bani au fost prinși în bugetele lor. Mai ales ce efect a avut la cei care au avut pierderi însemnate și așteptau acești bani pentru a-și achita inputurile și alte cheltuieli. Până la ora aceasta s-a reușit. Ceea ce ați auzit și dumneavoastră și noi, încă nimeni nu poate da un răspuns clar când vor începe cu adevărat plățile iar la fiecare declarație apare și o altă dată (de începere a plăților – n.r.) care te bagă în ceață. Noi acum facem un plan de afaceri pentru 2016 și dacă nu avem niște date certe, nu putem să îl facem, totul este la voia întâmplării – vom primi, nu vom primi, când vom primi. Nu se știe până la ora asta care este suma exactă a subvenției pe hectar. Chiar zilele trecute am văzut un oficial al APIA care nu a putut răspunde la această întrebare”, a declarat Laurențiu Baciu la emisiunea ”Viața Satului” de la TVR 1.

    Șeful LAPAR a arătat că în interiorul agențiilor de plăți sunt persoane care nu au fost angajate pe merit și care ”mai mult încurcă lucrurile”.  ”Am spus-o, o repet și o să dăm și nume și chiar promit că prima discuție pe care o voi avea săptămâna viitoare cu ministrul, o să ridic această problemă pentru că, vreau să vă spun că stând de vorbă cu angajații din teritoriu de la două agenții de plăți singuri s-au plâns că numai o parte muncesc. Asta ar fi una. Nu își asumă răspunderea semnării unor documente și asta din incompetență. E mai bine că el își primește salariul oricum. Nu îl întreabă nimeni de nimic și chiar ministrul spunea acum o săptămână: Domne, nu mai vor ăștia să semneze. Omul ăla ca să își ia salariul trebuie să aibă o activitate, ori dacă nu semnează și nu își asumă răspunderea, înseamnă că nu și-a făpcut treaba și atunci de ce să îl plătesc? De la vechea conducere mai spre sfârșit așa le-au aruncat niște salarii de nu-ți vine să crezi ce salarii sunt la cele două instituții. Pentru? Și ce dacă lucrează cu bani europeni? N-am înțeles. De aia pleacă fondurile înapoi? Nu ne dă de înțeles că nu și-au făcut treaba!”, a mai spus Baciu, făcând referire la miliardul de euro pe care România l-a pierdut din PNDR 2007-2013 și la proiectele blocate de AFIR și unde, după ce fermierii au câștigat în instanță, investițiile se achită din bugetul de stat.

    Foto: glsa.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte